محمداسماعیل مطلق در «همایش ملی امنیت غذایی با رویکرد پدافند غیرعامل» که صبح امروز، ۲۴ مهر ماه در دانشگاه علومپزشکی ایران برگزار شد، اظهار کرد: امنیتغذایی از مسائل مهم کشور محسوب میشود، به نحوی که در «بند ۶ سیاستهای کلی سلامت» و «بند ۷ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی» و «سیاستهای کلی جمعیت» به موضوع امنیت غذایی تاکید شده است.
وی در تشریح «امنیت غذایی» گفت: امنیت غذایی به معنای دسترسی همیشگی اقتصادی و فیزیکی تمام مردم به غذای کافی، سالم و مقوی با مطلوبیت اجتماعی و فرهنگی و بهرهمندی تمام سلولهای بدن از مواد مقوی و کافی برای دستیابی به زندگی سالم و فعال است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: تحقق تامین پایدار غذای سالم، اقتدار غذایی، ارتقای سلامت تمام آحاد جامعه و افزایش امید به زندگی، مستلزم «فراهم کردن غذا و بذر غذایی»، «کاشت» و «تولید»، «تامین غذا» و «دسترسی فیزیکی»، «تامین سلامت بدن» و «بهرهمندی سلولی از مواد غذایی» است.
وی ادامه داد: اگر به ارتقای سواد سلامت تغذیهای مردم توجه کنیم، میتوانیم برای مولفههای «اقتدار غذایی»، «ارتقا سلامت جامعه» و «افزایش امید به زندگی» برنامهریزی کنیم.
مطلق با بیان اینکه امید به زندگی در کشور افزایش یافته، توضیح داد: روزهای نخست انقلاب اسلامی، میزان امید به زندگی در زنان و مردان به ترتیب ۵۴ و ۵۶ سال بود و این در حالی است که میزان امید به زندگی اکنون در میان زنان و مردان کشورمان به ترتیب به ۷۸ و ۷۵ سال رسیده است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه برخی مسائل میتوانند امنیت غذایی را تحت تاثیر قرار دهند، گفت: «شوکهای اقتصادی» و «تغییرات اقلیمی» میتوانند امنیت غذایی را تحت تاثیر قرار دهند. جهان با پدیده تغییرات اقلیمی مواجه است و تغییرات اقلیمی بر آب، هوا و غذا تاثیرات عمده دارد. سیل، فرونشست زمین و بسیاری از موارد دیگر به دلیل تغییرات اقلمی است.
وی ادامه داد: شوکهای اقتصادی به دلیل بروز بیماریهای نوپدید مانند آنچه در دوران پاندمی کووید۱۹ تجربه کردیم نیز سبب از دست دادن شغل میشود. این بیماریها سبب افزایش قیمت موادغذایی و کاهش دسترسی به موادغذایی میشوند.
مطلق درباره دیگر مسائل اثرگذار بر امنیت غذایی گفت: «تحریم نهادههای کشاورزی»، «ضایعات و تلفات کل زنجیره غذا»، «ناسالم بودن غذا»، «آلایندههای آب، خاک و هوا»، مباقیمانده سموم دفع آفات»، «کودهای شیمیایی» و موارد دیگر از چالشهای امنیت غذایی به حساب میآیند.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: آلودگیهای عمقی مربوط به زنجیره تامین غذا که میتواند پیامدهای ژئوپولتیک و ویرانگر داشته باشد. همچنین برخی عوامل بیولوژیکی به ویژه عوامل باکتریایی میتوانند به صورت تعمدی برای تحت تاثیر قرار دادن امنیت غذایی استفاده شوند. همچنین تهدیدهای غذایی، جنگ غذا و تروریست کشاورزی بر امنیت غذایی اثرگذار است.
وی با اشاره به برگزاری شانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: مرحوم ابراهیم رئیسی به هفت سند در ارتباط با امنیت غذایی در شانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت اشاره کرد. هر کدام از سازمانها و نهادهای کشور بر اساس هفت سند ارائه شده مسئولیتی برعهده داشتند. یک سند مربوط به شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۲ سند مربوط به وزارت بهداشت (معاونت بهداشت و سازمان غذا و دارو هر کدام یک سند)، یک سند مربوط به شورای امنیت ملی، یک سند مربوط به وزارت کشاورزی، یک سند مربوط به وزارت علوم، یک سند به محیط زیست و یک سند مربوط به معاونت علمی بود.
مطلق گفت: مرحوم رئیسی بر این باور بود که این سندهای هفتگانه باید تک شده و در قالب یک سند ارائه شود. اساتید تغذیه در جهت تجمیع سندهای هفتگانه گام برداشتند و سند «امنیت غذایی تغذیه» را برای سالهای ۱۴۰۲ تا ۱۴۱۱ تدوین کردند. پیش از تصویب این سند، سندی در ارتباط با امنیت غذایی در شورای عالی سلامت مطرح شده بود، اما به تصویب نرسید.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی درباره ساختار شورای عالی سلامت کشور گفت: معاون رییسجمهور، ۷ وزیر و ۱۰ دستگاه و نهاد، کمیته امداد امام خمینی و تعدادی از نمایندگان مجلس در شورای عالی سلامت حضور دارند.
وی درباره ضرورت امنیت غذایی خاطرنشان کرد: امنیت غذایی، زیربنای امنیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است و از حلقههای مهم امنیت کشور است. نتایج مطالعات بیانگر این است که امنیت غذایی بر هزینههای بهداشت و درمان نیز اثرگذار است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی افزود: میزان هزینههای بهداشت و درمان کشورهایی که با «ناامنی غذایی خفیف» مواجه هستند، ۱۹ درصد است. همچنین میزان هزینههای درمانی و بهداشتی در کشورهایی که با «ناامنی غذایی متوسط» و «ناامنی غذایی شدید» مواجه هستند به ترتیب ۳۲ و ۷۶ درصد است.