فیلمنامه‌نویس سریال «طوبی» شباهت این سریال را با «ستایش» رد کرد و تجربه نگارش سریال «نجلا» را در نگارش فیلمنامه «طوبی» موثر دانست.

سید حسین امیرجهانی که سابقه نگارش سریال پر مخاطب «پدر» را دارد، درباره سریال «طوبی» گفت: این سریال شخصیت محور است و کاملا بر اساس روابط بین شخصیت‌ها پیش می‌رود. در این سریال حدود ۴۰ شخصیت اصلی و فرعی در قصه بود، که اگر شما یکی از آنها را بخواهید از قصه حذف کنید، به درام لطمه می‌خورد. از طرفی هیچ کدام از آن شخصیت‌ها چه از نظر شخصیت و چه تیپ شبیه به هم نیستند. اینجاست که مخاطب تک تک شخصیت‌ها را دوست دارد. شخصیت ضیا شاید به لحاظ کیفیت و کمیت درام، شخصیت هجدهم قصه است، سعید هم شخصیت بیست و سوم قصه، اما حتی سرانجام آنها نیز برای مخاطب بسیار مهم می‌شود. این یعنی قصه و شخصیت‌ها به شدت گیرا و پر کشش بوده اند. بر همین اساس روابط بین شخصیت‌ها و خانواده‌ها نیز اهمیت پیدا می‌کند. به طوری که در سریال «طوبی» خانواده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است حتی برای کاراکتر‌های منفی مثل «شیث»، «ساعد» و «جهانگیر».

امیرجهانی با بیان اینکه ممکن است بخاطر تغییر ساختار سریال در برخی قسمت‌ها قصه افت کرده باشد و در بدبینانه‌ترین حالت ممکن شما ده قسمت از سریال ما را دوست نداشته باشید، تصریح کرد: اما مفهوم مخالف آن این است که ۴۵ قسمت سریال از ریتم تند و اتفاقات و ماجرا‌های جذابی برخوردار بوده است. یعنی اینکه شما سریالی ۵۵ قسمتی ساخته اید که بیش از ۸۰ درصد آن استاندارد‌های لازم برای جذب مخاطب را داشته است. این اتفاق بسیار بسیار خوبی است که ۸۵ درصد قسمت‌ها آنقدر جذاب بوده که توقع و سلیقه مخاطب را بالا کشیده است و انتظار داشته همه قسمت‌ها در اوج باشد. «طوبی» بعد از مدت‌ها خانواده‌ها را دور هم جلوی تلویزیون جمع کرد، تا کنار هم یک قصه را دنبال کنند. اینکه بسیاری پیام می‌دادند که ما مثل سال‌های دور زودتر دور سفره یا میز شام را می‌چیدیم تا به پخش سریال طوبی برسیم برایم بسیار لذت بخش بود.

«طوبی»

«طوبی»، «ستایش» نیست!

فیلمنامه‌نویس سریال پر بیننده «نجلا» در پاسخ به این سوال که بعضی از رسانه‌ها به دلیل اینکه آقای سعید سلطانی کارگردانی سریال «طوبی» را به عهده داشت، این سریال را مشابه «ستایش» دانستند، تصریح کرد: اولاً من این افتخار را داشتم که با آقای سعید سلطانی کار کنم. ایشان قبل از اینکه کارگردان بی‌نظیری باشد، انسان شریفی است. اما من موافق این صحبت نیستم. چون اولین‌بار طرح فیلمنامه سریال «طوبی» سال ۱۳۹۸ نوشته و بازنویسی‌های متعدد شد. سیما فیلم گزینه‌های متعددی برای کارگردانی سریال داشت، که در نهایت، چون «طوبی» سریالی زن محور بود و آقای سلطانی تجربه ساخت چنین آثاری را داشت، انتخاب شد؛ بنابراین صرف اینکه «طوبی» زن محور است، نمی‌توان آن را شبیه «ستایش» دانست. همانطور که مخاطبین هم مشاهده کردند سریال «طوبی» هیچ شباهتی به سریال‌های دیگر ندارد.

رژیم بعث

وی افزود: اتفاقاً یکی از دلایل اقبال «طوبی» این بود که از قصه‌ها و موقعیت‌های داستانی جدیدی می‌گفت و قصه‌اش نو بود. اولین‌بار بود که قصه‌ای از داخل عراق روایت می‌شد و روابط درون خانواده‌ای و درون سازمانی یک ژنرال بعثی را به تصویر می‌کشید. ۷۰ درصد قصه ما در عراق می‌گذشت و فضا‌های جدید، روابط متفاوت و قصه‌های بکری برای ارائه به مخاطب داشت. غیر تکراری بودن و بکر بودن قصه سریال یکی از اصلی‌ترین دلایل اقبال مخاطب بود. با این حال شخصیت اصلی این سریال زنی بود، که در دل حوادث زمانه قرار می‌گرفت. از این جهت می‌توانست وجه مشترکی با «طوبی»، «نجلا»، «ستایش»، «نرگس» و «کیمیا» باشد. اما به هیچ وجه داستان وجه مشترک نداشت و قطعاً اگر شباهتی بین «طوبی» و سریال‌های دیگر بود، مخاطب آن را پس می‌زد.  

«طوبی» روایت زندگی هزاران زن است

امیرجهانی در پاسخ به این سوال که تجربه‌تان در فیلمنامه‌نویسی برای سریال «نجلا» چقدر در سریال «طوبی» موثر بود؟ توضیح داد: از آنجایی که بخش کمی از داستان «نجلا» در عراق می‌گذشت در پژوهش «طوبی» به من کمک کرد. من در برخی خبرگزاری‌ها دیدم که اشاره شده «طوبی» بر اساس زندگی واقعی یک زن است، ولی این‌گونه نیست. من وقتی سر ضبط سریال «نجلا» در آبادان بودم، سه خانم سراغم آمدند تا قصه زندگی شان را برایم تعریف کنند. آنها در زمان تجاوز رژیم بعث به همراه عده زیادی در خرمشهر اسیر شده و به عراق منتقل شده بودند. قصه زندگی آنها بسیار تکان دهنده بود و‌ ای کاش می‌شد قصه صبوری و مقاومت و ایستادگی این دختران و زنان را به تصویر کشید. اتفاقاتی که برای طوبی در قصه می‌افتاد، شاید ۱۰ درصد سختی‌ها و مصائبی که زنان ایرانی و حتی عراقی متحمل شدند نیست. من در عراق نیز با عده بسیاری ملاقات کردم که زخم خورده دشمن رژیم بعث بودند. شما در عراق به ندرت خانواده‌ای پیدا می‌کنید، که حداقل یکی از اعضای خانواده‌اش در زمان صدام یا اعدام نشده باشد، یا مفقود و یا شکنجه نشده باشد. بخصوص در جنوب عراق و کردستان هر خانواده عراقی حداقل یک عضو خود را از دست داده است. اینها همان موضوعات بکریست که می‌گویم برای اولین بار در سریال «طوبی» شاهدش بودیم؛ بنابراین «طوبی» قصه صبوری و ایستادگی و مقاومت صد‌ها هزار زن و دختر و مادر ایرانی و عراقی است که تحت ظلم دیکتاتوری به نام صدام بودند.

ساعد

بعضی‌‌ها صحنه‌های مربوط به قتل شیث و ساعد را خشن دانستند!

این نویسنده در پایان افزود: جوان امروزی ما نمی‌داند حزب بعث چه بود و چه جنایت‌هایی را مرتکب شد. آن‌ها باید بدانند اگر بعث بر ایران یا خوزستان مسلط می‌شد، چه اتفاقاتی می‌افتاد! صدام کسی بود که به اعضای حزب خودش و مردمش و حتی خانواده خودش هم رحم نمی‌کرد. این مسائل برای اولین‌بار در سریال مطرح می‌شد. نمونه بارز آن شیث و ساعد بود. بعضی‌ها می‌گفتند این صحنه‌ها تلخ و یا خشن است. اما این صحنه‌ها ۱۰ درصد جنایات این حزب هم نشان نمی‌دهد. جوان امروزی باید بداند جوانان این مملکت با چه تشکیلات و تفکر مخوفی روبرو بودند و بی دلیل جنگ هشت سال طول نکشیده است. با همه خباثت صدام و حزب بعث من در این سریال بین اعضای حزب بعث و مردم عراق تفکیک قائل شدم. حقیقت این است که در پژوهش‌ها هم به وفور به این نکته میرسدم که صدام بسیاری از مردم را به اجبار به جنگ می‌فرستاد. اینها به خوبی در سریال به تصویر کشیده شده و از این جهت سریال «طوبی» یک سریال استراتژیک برای رسانه ملی بود. به همین دلیل، سریال «طوبی» قابلیت پخش در کشور‌های منطقه را دارد و تلویزیون باید از این ظرفیت استفاده کند.

خبرنگار: نفیسه خلیلی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۳ ۲۶ مهر ۱۴۰۳
سلام بی نهایت از عوامل سریال طوبی متشکرم طوبی رو تماشا نکردیم زندگی کردیم
Iran (Islamic Republic of)
هدیه زهرا نظاملو
۱۸:۰۹ ۲۵ مهر ۱۴۰۳
خیلی خیلی خوب بود
Germany
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۵ مهر ۱۴۰۳
بسیار عالی و هیجان انگیز و پر مفهوم بود بویژه به مفهوم خانواده توجه شده بود دست همه دست اندرکاران درد نکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۵ مهر ۱۴۰۳
سریال طوبی اصلا قابل قیاس با ستایش نبود در هر قسمت اتفاق تازه ای می افتاد و مداوم قسمت در اوج هیجان بود و روال سریال خیلی تند پیش می رفت واین یکی از تفاوت های طوبی با باقی سریال ها بود سریال های نجلا و کیمیا زیبا و آموزنده بودند ولی سریال طوبی به جرات میتوان گفت نگین سریال های ایرانی بودند بسیار زیبا و بدون نقص
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۲۵ مهر ۱۴۰۳
سلام سریال طوبی بهترین سریال بود همه بازیگرانش هم خوب بودن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۲۵ مهر ۱۴۰۳
خیلی برام جذاب بود سریال طوپی ممنون
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۰۷:۳۱ ۲۵ مهر ۱۴۰۳
بهترین سریالی بود که اطلاع رسانیش در مورد جنگ برای نسل جدید درست شده بود
United States of America
ناشناس
۰۶:۴۴ ۲۵ مهر ۱۴۰۳
بسیار بد ، فقط یه ذهن بیمار میتونه چنین فیلمنامه ای بنویسه ویه ذهن بیمار تر اونو کارگردانی کنه ویه صدا وسیمای بیمارِ بیمارِبیمار اونو نمایش بده؛سریالی که لحظات شادش هم پر از غم وغصه است ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۱ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
نیازمند فصل دوم با وجود ضیا هستیم
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۲۱:۰۹ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
سلام خیلی ممنونم که سریال طوبی رو خیلی قشنگ بازی کردید ما حتی تکرار سریال طوبی رو هم نگاه می کردیم که این قدر قشنگ بازی کردید حتی انتظار فصل دوم سریال طوبی رو هر چه زودتر داریم برای فصل دوم سریال طوبی هر چه زودتر پخش کنید ???❤❤
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۳ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
بهترینن فیلمی بود که دیدم از نظرر هر چیزی عالی بود عالی
هرشب منتظر بودیم تا شروع بشه
الانم عادت کردم به اینکه ساعت 10 و 20 دقیقه تلویزیون طوبی رو نشون میده ولی متاسفانه تموم شده:)))
خواهش میکنم فصل دومش رو هم بسازید
هر چی راجب این سریال بگیم بازم کمه مخصوصا از امین زندگانی و شبنم قربانی:)))
عالی بودیدد هر دو تاتونن
فصل دومش رو هم بسازید که خیلی عالی میشهههه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۳ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
باسلام و سپاساز عوامل این سریال با توجه به مشترک بودند اصلا نمیشه سریال طوبی رو با ستایش مقایسه کرد چون وزن سریال طوبی کاملا با مبحث خانوادگی ستایش متفاوت بود واقعا خیلی از وقایع بیشتری از حقایق رو نشون میداد که کمتر کارگردانی با توجه به دغدغه های جنگ و حکومت عراق رو به این وضوح نشون داده بودن ،متفاوت بود وخاص به تمامی لحاظ انقلاب . عشق . جنگ . ایثار . آسیب های جنگ برای ملت ها و....? دست مریزاد
Iran (Islamic Republic of)
اسممو میخوای چیکار؟
۱۶:۳۱ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
فیلم واقعا زیبایی بود فقط ای کاش قسمت آخرو اینجوری جمع نمیکردن
اگه پدر و مادر طوبی، سیمین و ضیا و شیث هم زنده میشدن دیگه هیچ انسانی تو فیلم نمرده بود میدونین چقد سر مردن هر کدومشون گربه کردیم؟...?
Finland
کاران
۱۴:۴۸ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
کسی از نقش آنیه نگفت
بنظرم جدای از نقش طوبی میشه گفت قهرمان این قصه میتونست آنیه هم باشه
چقد از خود گذشتگی
و چه زیبا ایثار میکرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
ماشین رو بخاطر طوبی دوست داشتیم دقیقه شماری میکردیم زودتر سریال شروع بشه دور هم نگاه بکنیم توروخدا فصل دوم هم کارگردان توانمند این سریال رو بسازن با همین بازیگران
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۰:۳۷ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
سلام و خسته نباشید. بنظرم فیلم واقعا خوب و پرمحتوایی بود، ما نسل جدید فقط شنیده های ناچیزی از دوران قبل انقلاب و بعث عراق داشتیم ولی فیلم در نوع خودش هم جدید بود هم جذاب.
Germany
ناشناس
۱۰:۰۲ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
همه چی عالی بود ،داستان فیلم از کتاب اربعین طوبی گرفته شده بود ،اونایی که دوران قبل وزمان جنگ رو درک کرده بودند ،غم و وظیفه خودشون رو مرور کردند ونسل جدید وبعد انقلاب متوجه شدند که تا ظلم ونفاق باشد وظیفه‌ای به جز استقامت وفداکاری و به فرمان بودن در راه دین ،ندارند .با تشکر از همه از شروع تا پایان .
Iran (Islamic Republic of)
مرضیه رجبی
۰۱:۵۰ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
عالی بهترین سریال حداقل این پنج سال گذشته
صحنه های جدید
داستان جدید از درون حزب بعث
خانواده محور
ومهمتر از همه سیمین خاتون وموکب اربعینش
دست مریزاد بازم بسازید دو سه ...
Iran (Islamic Republic of)
ف م
۲۲:۴۲ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سریالی بسیار زیبا و پر محتوا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۹ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
خیلی عالی بود واقعا بازی آقای زندگانی و خانم قربانی حرف نداشت
ممنون بابت سریال قشنگ تون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۹ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
من که عاشق سریال طوبی بودم دست همگی درد نکنه عالی بود واقعا تا آلات فیلمی به این قشنگی ندیدم اصلا هم شبیه ستایش و کیمیا و نجلا نبود خیلی از اونا قشنگ تر بود
Iran (Islamic Republic of)
الی
۱۹:۵۷ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
عالییییییییییییی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۶ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
به جای ساخت سریال به درد نخور بروید سریال طنز که حال مردم عوض کند بسازید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۲ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
غم مردم بیشتر میکنن کم بدبختی داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
طوبی و فخرالدبن سریال بسیار زیبایی بود
ما واقعا هر شب عاشقانه منتظرش بودیم
نقش فخرالدبن بسیار بسیار عالی بود
United States of America
ناشناس
۱۴:۴۹ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
والله ماکه ندیدیم بله قصه ی جذاب بعد مدتها اما بازی ها مصنوعی بی انرژی بی انگیزه غیر قابل باور طرف زخم برداشته زخم گوله انگار نه انکار پیرهم که میشدن فقط چشماشون پیرمیشد???
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۱ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
خدا رو شکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
لطفا طوبی 2 رو نسازید
Iran (Islamic Republic of)
ش
۱۳:۱۹ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سریالی پر از گریه غم و غصه و از همه جالبتر مرده زنده کن بود . جهانگیر مرد آخرش دیدیم زنده است . طوبی مرد بعد زنده شد . فخرالدین مرد آخرش دیدیم زنده است . عماد توی آب غرق شد آخرش دیدیم زنده است ولی ایکاش سیمین هم زنده می شد . یه سوال برام پیش اومده دوستان اگر می دانند جواب دهند در قسمت آخر ماشین اون دو نفر که می خواستند بروند خانواده طوبی را تیر باران کنند چطور منفجر شد کسی داخل ماشین بمب گذاشته بود ؟ چون فقط نشان داد که ماشین منفجر شده و دارد می سوزد .
Iran (Islamic Republic of)
N
۱۳:۳۷ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
بمب توی قوطی کمپوت بود که داشت باز میکرد بخوره
نکته: طوبی تو قسمتای قبلی به سلیم هشدار داد که اگه کمپوت تعارفش کردن باز نکنه چون تروریستا تو کمپوتا بمب کار میذارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
کاربر N بله بمب بود. اما مسئله فراتر از اینه. مسئله اینه که در قسمت آخر همه چیز به شکل معجزه‌آسا درست میشد و در دنیای عادی معمولا این طور نیست
Iran (Islamic Republic of)
...
۱۴:۵۳ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
جهانگیر کی زنده شد؟ طوبی کی مرد؟ معلومه فیلمو نگا کرده نظر میدین واقعا که بهتر بود نظر نمی‌دادیم یا لااقل یه چیز دیگه میگفتین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۸ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
اصلا کسی تلویزون میبنه
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۸:۴۴ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
از چیزی که فکر میکنی خیلی بیشتر می بینند. کافیه در مورد تعرفه نجومی تبلیغات در صدا و سیما تحقیق کنی تا مخت سوت بکشه !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
طوبی ستایش نجلاکیمیاهمه شوند مثل همند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۷ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
صدا و سیما فقط بلده مردم و غمگین تر کنه خودمون کم بدبختی داریم اینام مصیبت پخش میکنن همش شده گریه و زاری زندان بیمارستان اعدام...‌‌‌....با این بوجه های میلیاردی ‌‌‌.......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
خوب ناراحتی نداره بروماهواره ببین‌یاتوشبکه های مجازی اینستا و...بگرد
Iran (Islamic Republic of)
م . بابایی
۱۲:۰۵ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سلام سریال خوب و کشداری بود فقط قسمتهای آخر خیلی زود جمع شد . و انتقادی به بازی آقای پرویز پور فلاحی دارم که ایشون بازیگر خوبی هستند ولی اینجا خیلی بازیش مصنوعی بود .
Iran (Islamic Republic of)
شهروند
۱۲:۰۴ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سریال طوبی فقط مسائل خشن نداشت قدرت عشق رو به وضوح میشد دید،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۰ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سریالی تاریک با مرگ‌های سریالی و بی‌هدف که در اون بازیگر باعث همه مصیبت‌ها شد و آخرش به عنوان قهرمان معرفی شد! سریال باید باعث شادی و نشاط خانواده‌ها بشه ولو درام باشه اما خروجیش باعث انگیزه گرفتن مردم برای شروع کار بشه نه مثل این تاریک و تلخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
باشه شما خوبید...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۷ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
طوبا سریال ضعیف و بدی بود .
Iran (Islamic Republic of)
مهاجر
۰۹:۵۸ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
درود به تمام عوامل سریال ،خیلی عالی و جزاب بود ????️??
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
حیف برق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۹ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
راس میگه ..این مزخرفه ...اون مزخرفتر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۰ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سریال خوبی نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
طوبی بهترین فیلم بود و هر قسمتش یه اتفاق جدید می افتاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۹ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سریال خیلی خوبی بود. ما جمع خانوادگی هرشب منتظر بودیم سریال پخش شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
شاید جمع خانواده‌تون از سر ناچاری میدیدن وگرنه اگر چند فیلم جدید و خوب بود احتمالا نمیدیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۴ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
دست مریزاد به کارگردانی این سریال واقعا سریال پرمخاطب و خانوادگی بود منتظر طوبی2هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۵ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
ستایش بهتر بود معلومه که ستایش نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۰ ۲۳ مهر ۱۴۰۳
سریال بی محتوا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۹ ۲۴ مهر ۱۴۰۳
خیلی هم پر محتوا بود
آخرین اخبار