عسکری مدیر پایگاه میراثجهانی تخت جمشید با بیان اینکه مرمتگران در مجموعه جهانی تخت جمشید با استفاده از روشهای نوین، چند ته ستون این مجموعه تاریخی را از گلسنگ پاک کردند، اظهار کرد: پروژه گلسنگزدایی از کاخهای تچر و کاخ شورا انجام شده و هم اکنون یک کارگاه فعال در کاخ آپادانا مشغول پاکسازی گلسنگها است و کارگاه پلکان شمالی کاخ آپادانا هم زودی ایجاد خواهد شد و برای پاکسازی پلکان شمالی کاخ آپادانا متخصصان ایرانی و خارجی با مرمتگران تخت جمشید همکاری دارند و یا به آنها مشاوره تخصصی ارائه میدهند.
او بیان کرد: ضروری است برای پاکسازی هر بخش، یک کارگاه مرمتی تعریف شود تا پس از پاکسازی گلسنگها، اقدامات حفاظتی و مرمتی انجام شود، در غیر این صورت پاکسازیها ممکن است نه تنها مثبت نباشد بلکه برای آثار تاریخی زیانبار هم باشد.
بر اساس نظر متخصصان بیولوژیست، گلسنگها موجوداتی زنده، هوشمند و مخرب از خانواده خزهها هستند و گونههای مختلفی دارند گلسنگها در طول سالیان دراز بر روی سنگهای تخت جمشید بوجود آمده اند و در دراز مدت باعث تخریب کامل آثار خواهند شد.
گلسنگ از یک موجود زنده تشکیل شده از اجماع بسیار نزدیک قارچها و جلبکهاست، در این همزیستی جلبکها از طریق عمل فتوسنتز، مواد آلی تولید میکنند که به مصرف قارچها میرسد و از سوی دیگر قارچها با ترشح اسید سبب انحلال مواد معدنی سنگ میشوند که به مصرف جلبکها میرسد.
در گذشته به صورت سنتی با این آفت سمج مبارزه میشد که چندان موثر نبود، اما در سالهای اخیر مرمتگران تخت جمشید با روشهای نوین و مواد جدید در چند مرحله موفق به دفع گلسنگ از چند ته ستون تخت جمشید شده اند.
مدیر پایگاه میراثجهانی تخت جمشید افزود: گلسنگها از مهمترین عوامل آسیبرسان به بناهای تاریخی بهخصوص آثار سنگی هستند.
او ادامه داد: این پایگاه از ۱۷ سال پیش تاکنون مطالعات بسیار گستردهای در خصوص نوع و روشهای پاکسازی گلسنگها آغار کرده و این مطالعات با همکاری مراکز بین المللی و مراکر تخصصی ایرانی همچنان در حال انجام است.
عسکری اضافه کرد: بنا بر اظهارات کارشناس، بیش از ۱۰۰ گونه گلسنگ در محوطه شناسایی شده است.
مدیر پایگاه میراثجهانی تخت جمشید اظهار کرد: تخت جمشید نخستین سایت ایرانی است که گلسنگها در آن مورد بررسیهای تخصصی قرار گرفته است.