سوزن‌دوزی اصیل‌ترین و زیباترین صنایع‌دستی کشور که با دستان توانمند زنان بلوچ بر پارچه زیبایی را می‌نشاند.

  ایرانشهر یکی از شهرهای سیستان و بلوچستان که نام پیشین آن پهره بود، این شهر در میانه پهناورترین استان کشور قرار دارد.
 
ایرانشهر ۱۵درصد گستره سیستان و بلوچستان را از آن خودکرده است، این شهرستان باتوجه‌به آب‌وهوایی گرم و خشکی که دارد؛ اما جاذبه‌های کشاورزی، گردشگری و صنایع‌دستی بی‌نظیری دارد.
 
یکی از صنایع‌دستی که این شهرستان را در دنیا معروف کرده است سوزن‌دوزی هست هنر دستان زنان و دختران بلوچ که با حرکت سوزن و با نخ‌های رنگارنگ نقوش و تصاویر خاص و بی‌نظیری را بر پارچه‌ها می‌نشاند، و این هنر زیبا باعث شد تا ایرانشهر در سال ۹۷ به‌عنوان شهر ملی سوزن‌دوزی به ثبت برسد.
 
به گفته کارشناسان صنایع‌دستی تعداد کارگاه‌های بیشتر و تکنیک‌های متداولی که در این هنر دست در این شهر رایج است تأثیر بسزایی در ملی‌شدن این شهرستان به‌عنوان شهر سوزن‌دوزی داشته است.
 
استقبال زنان و دختران ایرانشهری از صنعت سوزن‌دوزی موجب شده تا هر خانه‌ای تبدیل به یک کارگاه سوزن‌دوزی شود و این هنر ارزشمند یکی از غنی‌ترین داشته‌های زنان بلوچ محسوب می‌شود و ملی‌شدن ایرانشهر حاصل زحمات صنعتگران و مطرح بودن این شهرستان در کشور و جهان در بحث سوزن‌دوزی است.
  
شهر ملی سوزن‌دوزی این روزها با برپایی فروشگاه‌های صنایع‌دستی در ورودی و خروجی شهر پذیرای مسافران نوروزی است
 
ریگی، رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایرانشهر با اشاره به آمادگی این شهرستان برای استقبال از مسافران نورزی بیان کرد: در چهار نقطه از شهرستان سیاه‌چادر نصب شده است و همچنین کمپ‌های نورزی در ورودی شهر و داخل شهر برای اسکان و استقبال مسافران نوروزی در این شهرستان راه‌اندازی شده است.
 
ادامه داد: باتوجه‌به اینکه ایرانشهر به‌عنوان شهر ملی سوزن‌دوزی ثبت شده است نمایشگاه‌های از هنر سوزن‌دوزی و صنایع‌دستی این شهرستان باهدف آشنایی مسافران و گردشگران نورزی باهنر زیبای دست مردم این شهرستان دایر شده است.

با ثبت جهانی سوزن‌دوزی در ایرانشهر فرصت‌های شغلی فراوانی برای مردم این شهرستان فراهم شد و هم اکنون این هنر به‌عنوان یکی از راه‌های امرارمعاش در اکثر روستاهای سیستان و بلوچستان به شمار می‌رود.
 
هنر سوزن‌دوزی اصلی‌ترین هنر ایرانشهر است که ذوق و استعداد بالای زنان این شهر را به نمایش می‌گذارد، پارچه‌ای که نقش‌ها به روی آن دوخته می‌شود می‌تواند از کتان باشد یا از پشم و یا ابریشم و پنبه باشد.

  نخ‌هایی که برای دوخت به کار برده می‌شوند، بیشتر نخ‌های ابریشمی هستند، در هنر سوزن‌دوزی بلوچی تنها از چندرنگ محدود جگری تیره، سرخ، نارنجی، سیاه، سفید، سبز و آبی استفاده می‌شود و حتی ترکیب‌شدن این رنگ‌ها با هم به اصول و قواعد خاصی پایبند است.
 
سوزن‌دوزی، به‌عنوان هویت و اصالت زنان بلوچ در سیستان و بلوچستان است و کمتر بانوی بلوچی را در این منطقه می‌توان یافت که با این هنر آشنایی نداشته باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار