سرپرست معاونت توانبخشی بهزیستی استان اصفهان با اشاره به اهمیت غربالگری شنوایی در کودکان گفت: طی ۹ ماه سال جاری، غربالگری شنوایی برای بیش از ۳۵ هزار نوزاد انجام شده است.
پژمان پورشعبانان در خصوص اهمیت غربالگری شنوایی کودکان افزود: با توجه به اینکه از هر هزار کودک، ممکن است یک تا سه کودک مشکلات شنوایی داشته باشند، یکی از شایعترین نقصهای نوزادی را میتوان در مشکلات شنوایی دانست که بدون انجام غربالگری شنوایی، امکان کشف این مشکلات در ماههای ابتدایی تولد وجود ندارد و در اصل امکان غربالگری فراهم میشود تا نوزادان دارای مشکلات شنوایی شناسایی شوند و اقدامات درمانی برای آنها انجام شود.
او درباره اهمیت غربالگری در کاهش معلولیتها افزود: ارتقای سطح سلامت جامعه و کاهش بروز اختلالات و مشکلات شنوایی اهمیت ویژهای دارد، چراکه تشخیص زودهنگام و به موقع این مشکلات از بروز معلولیتهای شدید جلوگیری میکند و بار مالی سنگینی را از دوش خانواده و حوزه درمان جامعه برمیدارد.
سرپرست معاونت توانبخشی بهزیستی استان اصفهان با بیان اینکه هرچقدر تشخیص و مداخله زودهنگام برای درمان مشکلات شنوایی انجام شود از پیامدهای شدید روانی، آموزشی و زبانی برای کمشنوایان جلوگیری خواهد شد، خاطرنشان کرد: غربالگری شنوایی از بدو تولد انجام میشود و بخشی از غربالگری یک برنامه سه بخشی شامل تشخیص، مداخله زودهنگام و درمان شنوایی است که با هدف غربالگری کامل نوزادان تا یک ماهگی، تشخیص کامل تا سه ماهگی و تجویز سمعک و وسایل کمک شنیداری تا شش ماهگی انجام میشود.
او با اشاره به اینکه تشخیص زودهنگام مشکلات شنوایی بسیار حائز اهمیت است، بیان کرد: طرح ارزیابی غربالگری شنوایی در استان اصفهان با کمک دانشگاه علوم پزشکی و همکاری دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی انجام میشود که شامل دو نوع ارزیابی گسیلهای خود به خودی گوش (OAE) در بدو تولد و پاسخهای ساقه مغز شنیداری (تست ABR) است، در صورتی که کودکان در مرحله اول یا دوم دچار مشکل باشند برای اقدامات بعدی به مراکز درمانی معرفی میشوند.
پورشعبانان با بیان اینکه بر اساس آمار سامانه هوش تجاری، تعداد افراد دارای معلولیت شنوایی در استان اصفهان ۱۶ هزار و ۳۷۲ نفر است، اضافه کرد: در سال ۱۴۰۲ سازمان بهزیستی خدماتی را به توانخواهان کمشنوا و ناشنوا ارائه کرده است.
او افزود: اعطای ۳۸۰ سمعک رایگان در نیمسال نخست و ۱۴۶۰ دستگاه سمعک در نیمسال دوم سال مطابق دستورالعمل و با اولویت نوزادان، کودکان زیر شش سال و دانشآموزان، اعطای ۱۰ هزار حلقه باتری سمعک رایگان در نیمسال نخست و ۲۸ هزار و ۵۰۰ حلقه باتری در نیمسال دوم به ناشنوایان، پرداخت حدود ۶۱۲ کمک موردی از محل اعتبارات وسایل توانبخشی به توانخواهانی که سمعک خریداری کردهاند از جمله اقداماتی بهشمار میرود که برای کمشنوایان و ناشنوایان استان اصفهان انجام شده است.
سرپرست معاونت توانبخشی بهزیستی استان اصفهان تصریح کرد: از جمله دیگر اقدامات انجام شده برای این افراد میتوان به پرداخت کمک هزینه جراحی کاشت حلزون شنوایی ۲۰۴ نفر در نیمسال اول و ۱۴۷ نفر در نیمسال دوم و تعمیر قطعات مربوط به دستگاه کاشت حلزون، آموزش مادر و کودک ناشنوا در مراکز تحت نظارت بهزیستی که در حال حاضر چهار مرکز مادر و کودک ناشنوا در استان، آموزش تربیت شنیداری و گفتاردرمانی و سایر آموزشهای مورد نیاز کودکان کم شنوای زیر شش سال و مادران آنها را ارائه میدهند، اشاره کرد.
او ادامه داد: پرداخت هزینه تربیت حدود ۷۰ نفر مترجم زبان اشاره و اعزام حدود ۴۷۰ نفر مترجم ناشنوا به دادگاهها، ادارات، دانشگاهها و دیگر مراکز به جهت تسهیل در برقراری ارتباط با ناشنوایان، پرداخت وام اشتغال، پرداخت مستمری به افراد ناشنوا سرپرست خانوار فاقد شغل و درآمد با شدت معلولیت شدید و بسیار شدید، از جمله دیگر اقدامات انجام شده بهشمار میرود.
پورشعبانان گفت: انعقاد تفاهمنامه با خیریه حضرت ابوالفضل (ع) جهت پرداخت کمکهزینه جراحی کاشت حلزون به کودکان کاندید کاشت حلزون شنوایی بهمنظور تسریع در انجام جراحی با توجه به سن طلایی زبانآموزی، معافیت یکی از فرزندان ذکور خانواده دارای معلولیت شنوایی با شدت معلولیت شدید و بسیار شدید و غربالگری شنوایی ۳۵ هزار و ۳۰ نوزاد در ۹ ماه سال ۱۴۰۲ از جمله دیگر اقداماتی است که انجام شده است.
منبع: ایمنا