روح اله اسماعیلی معاون معاون محیط زیست طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که بر اثر بارندگیهای اخیر در پهنه خشکشده تالاب میانکاله بالغ بر هزار و هفتصد تا هزار و هشتصد هکتار آن آبگیری شده است.
او افزود:بارندگیهای آذرماه و دیماه امسال حال و هوای خوشی را در فصل سرمستی پرندگان مهاجر به تالاب و ذخیرهگاه زیستکره میانکاله بخشیده است.
اسماعیلی گفت: آثار و تبعات این بارندگی بر روی تالاب میانکاله که چند سالی دچار مشکل خشکسالی بوده، نمایان شده است.
او با بیان اینکه تالاب لب شور میانکاله یک تالاب وابسته به دریاست و عمده آبی که در خلیج و تالاب وجود دارد یعنی تا ۸۰ درصد آن از طریق دریا تامین میشود، افزود: در دهه اخیر بررسیها نشان داده که آب دریای خزر تا ۱۰ سانتیمتر در سال پسروی داشته و این موضوع، سبب کاهش تراز آب دریا شده است.
اسماعیلی گفت: این عدد در دو سال اخیر به حتی بیست سانتیمتر هم رسیده و نشان میدهد که روند کاهشی تراز آب خزر در حال تشدید است و ما همراه با پسروی دریای خزر اثراتش را در تالاب و خلیج میانکاله خصوصاً در پهنه غربی استان مازندران دیدیم و سطح قابل توجهی از تالاب با خشکی مواجه شد.
معاون محیط زیست طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: بارندگیهای اخیر از این جهت برای ما مهم است که سطح قابل توجهی از محدوده خشک شدهی تالاب آبگیری شده و نوید میدهد که اگر اقدامات خوب مدیریتی را در پهنهی غربی در حوزهی اثرگذاری تالاب داشته باشیم میتوانیم تحولی در این پهنهی خشکشده ایجاد کنیم.
او گفت: این موضوع از دو جهت برای ما قابل توجه است؛ نکتهی اول اینکه با آبگیری تالاب، جمعیت قابل توجهی از پرندگان که معمولا در آبهای کمعمق جزو پرندگان کنار آبزی محسوب میشوند را در این قسمت از بنای تالابی مشاهده کردیم.
معاون محیط زیست طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: از جهت دیگر این موضوع برای ما مهم است که خیس شدن و نمناکی تالاب؛ به کنترل ورود و خروج بیضابطه در منطقه کمک میکند و ما عملا هیچگونه ورودی را از راههای دسترسی که در ضلع جنوبی وجود داشته باشند را به منطقه نداشته باشیم و بتوانیم تعارضات و چالشهایی که در گذشته اتفاق میافتاد را مدیریت کنیم.
او با بیان اینکه ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران در جهت مدیریت و احیای تالاب میانکاله و در راستای تصمیمات اتخاذ شده از سوی ستاد ملی احیا و مدیریت تالابهای کشور، اقداماتی را در دستور کار خودش قرار داده است ازجمله آنها به انهار منتهی به تالاب اشاره کرد که حدود ۷۶ کیلومتر از آن لایروبی شده است.
اسماعیلی گفت: این عمل سبب میشود که اگر آب نابهنگامی در حوزه وجود دارد؛ بارندگیهای اخیر مشمول آن شده و به راحتی و با سرعت بیشتری به تالاب برسد و بتواند به احیای تالاب کمک کند.
او از جمله اقدامات دیگر در تالاب، به خرید تجهیزات و امکانات اشاره و افزود: عملا در گذشته این امکانات وجود نداشت و معمولا هم تعداد وقوع حریق و هم سطح آسیب ناشی از حریق بسیار قابل توجه بوده، ولی توانستیم تجهیزات قابل توجهی به ویژه یک دستگاه لودر بخریم و در منطقه مستقر کنیم.
معاون محیط زیست طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: بلافاصله با وقوع حریق، همکاران ما با سرعت عمل بالایی در محل حادثه حاضر میشوند و به همین دلیل سطح آتشسوزیها در سال اخیر هم به لحاظ تعداد و هم به لحاظ سطح به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.
اسماعیلی افزود: از جمله اقدامات دیگری که محیط زیست مازندران در میانکاله انجام داده این بوده که با همکاری ادارهکل منابع طبیعی توانستیم دامدارانی که در داخل منطقه هستند را ساماندهی کنیم پروانهی چرای آنها را مجدداً ممیزی کردیم و در واقع تعادل بین تعداد دام و مرتع را توانستیم در منطقه انجام بدهیم و از این نظر یک اتفاق خوبی در منطقه صورت گرفت.
او یکی دیگر از اقدامات در جهت احیای تالاب میانکاله که در دستور کار سازمان محیط زیست قرار دارد را انتقال آب شیرین در حوزههای همجوار از رودخانه نکارود یا از رودخانه تجن و پمپاژ آب شور از دریا به سمت میانکاله عنوان کرد که مطالعات آن در مراحل نهایی قرار دارد.
معاون محیط زیست طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: اگر این مطالعات به تصویب دفاتر تخصصی سازمان برسد و اعتبار آن تامین شود به نظر میرسد که یک اقدام بسیار مهم و اثرگذار در پهنهی تالابی که خصوصاً در مازندران داریم شکل خواهد گرفت و تهدیدات ناشی از وقوع ریزگرد در منطقه را قطعاً کنترل خواهد کرد.