نگرانی والدین بیشتر از دورانی است که فرزند آن‌ها وارد دوره نوجوانی می‌شود و به شدت رفتارش تغییر می‌کند و اجازه اظهارنظر به کسی نمی‌دهد.

 والدین در دوران کودکی در مرکز قدرت قرار دارند، ولی باید این را بدانند که باید از موضع قدرت پایین آمده و به انتظارات نوجوان از خودشان بیشتر توجه کنند. یعنی اینکه بدانند چه موقع زمان ایستادگی و چه هنگام وقت عقب نشینی است.

محبت و یاری

در دوران نوجوانی فرد توقع دارد تا او را درک کنند و دوست دارد در کنار افرادی باشند که می‌داند در شرایط بحرانی می‌توانند از او پشتیبانی کرده و حمایتش کنند. در این دوره، نوجوان توقع دارند تا به او محبت شود و ارتباط دوستانه با دیگران داشته باشد و در صورت کمک به او یاری برسانند.

در این سن والدین باید به نوجوان بیشتر نزدیک شوند و با آن‌ها ارتباط دوستانه‌ای داشته باشند و او را به عنوان یک نوجوان بپذیرند و قبول کنند که دیگر بچه نیست و کم کم وارد دوران بزرگسالی می‌شود.

با منتقل کردن احساس خوب به نوجوان می‌توانید همراه خوبی برای او باشید و به او کمک کنید تا به راحتی از این دوران عبور کند.

چنانچه والدین در یک زمینه دانش و تخصص مورد نیاز را داشته باشد در این صورت برای نوجوان خیلی جذاب خواهد بود که می‌توانند در زمینه‌ای با والدینش به صحبت و مصاحبت بپردازد و حس می‌کند تنها نیستند.

آن‌ها با سوال پرسیدن از والدینش می‌توانند به خیلی از سوالات مهم و علمی که برای آن‌ها بی‌پاسخ مانده است جواب بدهند و از سردرگمی و ابهاماتی که برای آن‌ها پیش آمده است خلاص شوند.

نوجوان و استقلال

نوجوان تلاش می‌کند که نشان دهد بزرگ شده است و شخصیت مستقلی دارد، ولی درک این مسئله، برای او و والدین، مثل هم نیست. برخی از پدر و مادر‌ها کمتر به این نکته دقت می‌کنند که فرزند نوجوانشان دیگر کودک نیست. به همین علت شرایط لازم را برای به دست آوردن اعتماد به نفس و استقلال او ایجاد نمی‌کنند.

والدین باید دقت کنند که نادیده گرفتن نیاز نوجوان به استقلال، امکان دارد سبب شود که فرزندشان از آن‌ها فاصله بگیرد. از سوی دیگر، برخی از نوجوانان نیز در نشان دادن میل خود به استقلال، زیاده‌روی می‌کنند. نوجوانی که می‌خواهد اعضای خانواده در هیچ کدام از کارهایش دخالت نکنند و به طور کامل آزاد باشد، کم کم محبت پدر و مادر و حمایت آن‌ها را از دست می‌دهد و علاوه بر مشکلات اجتماعی، از نظر روحی هم صدمه خواهد دید.

نوجوان و سنت‌ها

یکی از سنت‌های ما که با فرهنگ کشور‌های دیگر فرق دارد، حمایت پدر و مادر از فرزندشان حتی در بزرگسالی است. باید توجه کرد که این رفتار، حتی چنانچه عیب‌هایی نیز داشته باشد، دارای خوبی‌هایی نیز هست.

کشور ما همیشه مردمی عاطفی و حساس بوده‌اند و به همین دلیل، روابط خانوادگی و فامیلی را مهم می‌دانند. خیلی از روانشناسان اعتقاد دارند، انسان امروزی به خاطر مشکلات زندگی شهرنشینی، بیش از هر موقعی به روابط عاطفی و خانوادگی احتیاج دارد.

هر چند نوجوان میل دارد شخصیت مستقلی داشته باشد، ولی باید به احتیاجات عاطفی خود هم فکر کند. دوستان و همسالان در مرحله‌ای از زندگی انسان مانند دورهٔ تحصیل، بیشتر اهمیت پیدا می‌کنند، ولی در مرحله‌ای دیگر نقش آن‌ها در زندگی کم‌رنگ‌تر می‌شود. نکتهٔ مهم آن است که نباید گرایش به دوستان سبب گردد که نوجوان از خانواده فاصله بگیرد.

توجه روی خط قرمز‌ها

چنانچه مشکوک هستید که فرزند شما از الکل یا مواد مخدر استفاده می‌کند باخود نگویید که خب چیز خاصی نیست. قاعده نوجوانی است حتی چنانچه تنها مشروب یا ماده مخدر گل یا همان ماری جوانا باشد یا حتی اگر شما را به یاد دوران جوانی خودتان می‌اندازد از این موضوعات آسان رد نشوید. شما باید هم اکنون اقدام کنید پیش از اینکه به یک مشکل بزرگ تبدیل شود. مراقب تغییرات غیرقابل توضیح در رفتار، ظاهر، عملکرد تحصیلی و دوستان نوجوان خود باشید.

فراموش نکنید این تنها دارو‌های غیرقانونی نیست که در حال حاضر مورد سوء استفاده جوانان قرار می‌گیرند بلکه دارو‌های تجویزی و حتی دارو‌های سرفه و محصولات خانگی هم در طیف سواستفاده مصرف دارو و مواد قرار می‌گیرند.

چنانچه بسته بندی داروی سرفه خالی را در سطل زباله یا کوله پشتی نوجوان خود پیدا کردید، چنانچه بطری‌های دارو در کابینت شما گم شد، یا قرص‌ها، لوله‌ها، کاغذ‌های نورد یا کبریت‌های ناشناخته پیدا کردید، بدانید که احتمالا نوجوان شما امکان دارد درحال سوءمصرف مواد مخدر باشد. این نشانه‌ها را جدی بگیرید و درگیر آن شوید. از همه دارو‌هایی که در اختیار دارید مراقبت کنید. حتما توجه کنید که چه محصولاتی در منزل شما وجود دارد و چه مقدار دارو در هر بسته یا بطری وجود دارد.

اعتماد به غرایز خود

خیلی از والدین به جای اعتماد به غرایز خود برای مشاوره در مورد شیوه پرورش نوجوانان به متخصصان مراجعه می‌کنند. اشتباه نکنید این بدان مفهوم نیست که مراجعه به مشاوره اشتباه است یا خواندن کتاب‌های فرزندپروری بد است، ولی منظور این است که برخی والدین به علت کودکی دشواری که خود داشته اند یا تربیت سخت و زننده‌ای که به وسیله والدینشان بر روی آن‌ها انجام شده است به شدت نگران آینده فرزند خود و مواجهه با مسائل هستند.

 برداشتن قدم‌های حساس تربیتی برای آن‌ها به شدت سخت است. بله این حقیقت است که هدایت یک نوجوان کار دشواری است، ولی نه به این شکل که شما به صورت وسواسی همیشگی در حال ورق زدن کتاب‌های فرزندپروری باشید یا این که هفته‌ای دو مرتبه نوجوانتان را مجبور به نشستن روی صندلی ئر برابر دکتر روانشناس کنید!

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.