حمید صاحب در همایش سلامت روان که به مناسبت هفته سلامت روان با حضور مشاوران روانشناس همکار با شهرداری تهران برگزار شد، اظهار کرد: در شهرداری تهران معتقدیم در کنار داشتن کوچه و خیابان مناسب نیازمند حال خوب برای زندگی هستیم. حال خوبی که باید ساخته شود که بخشی از آن را باید در حوزه روان و سلامت روان بسازیم.
وی با اشاره به اهمیت موضوع سلامت روان، افزود: اگر انسان را به درستی تعریف کنیم میتوانیم برای این انسان برنامه و هدف طراحی و اجرا کنیم. همچنان که انسان جسم دارد، رشد و نمو میکند و حرکت با اراده خود انجام میدهد انسان دارای فضیلتی است که دیگر موجودات ندارند و آن علم، شعور و عقل او است و این ویژگی ما را از دیگر موجودات جدا میکند.
صاحب با بیان اینکه این عقل و شعور اگر ورودی معقولی نداشته باشد دچار بیماری و بزه میشود، یادآور شد: خواستگاه بروز بزه علاوه بر جامعه در روان ما است. اگر افراد حال خوب نداشته باشند مستعد انجام هر بزه و خلافی میشوند.
وی ادامه داد: هویت و شخصیت ما در عقل ما است و اگر عقل و روان ما ورودی منطبق با عقلانیت نداشته باشد دچار مشکل میشود. از این رو، برای درمان روان خود نیازمند بازگشت به زندگی ملازم با عقلانیت هستیم که به آن مهارتهای زندگی گفته میشود.
مدیرکل سلامت شهرداری تهران خاطرنشان کرد: مهارت زندگی همان ترویج زندگی ملازم با عقلانیت است که متاسفانه نظام آموزشی ما این بخش از آموزشها را نادیده گرفته و به آن عمل نکرده است.
وی با نقد عملکرد نظام آموزشی کشور گفت: ما روش درست زندگی کردن را به کودکان خود آموزش نداده ایم. از این رو، شهرداری و روانشناسان که در خط مقدم سلامت هستند باید این خلا و نقص را جبران کنند. شهرداری وظیفه دارد در این مسیر نیز بسترسازی لازم را انجام دهد.
وی با بیان اینکه تلاش روانشناسان حوزه سلامت سربازانی هستند که مردم را به عقلانیت دعوت میکنند، بیان داشت: شهرداری در تلاش است با ایجاد بسترهای لازم و بهرهگیری از همکاری روانشناسان به گونهای عمل کند که این خلا به حداقل برسد.
خدمات سلامت روان در دسترس مردم است
معاون پیشگیری اداره کل سلامت شهرداری تهران نیز در این همایش گفت: مدیریت شهری در سالهای اخیر به موضوع سلامت ورود کرده است که یکی از حوزههای مهم آن سلامت روان است که بر دیگر مولفههای سلامت تاثیر مستقیم دارد و از این رو این حوزه مورد توجه جدی قرار گرفته است.
غلامحسین ادب افزود: شهرداری تهران برای ارتقای سلامت شهروندان در سالهای اخیر رسالت جدی دارد و از این رو با طراحی و دعوت به همکاری با روانشناسان در خانههای سلامت تلاش کرده است تا محلی برای ارایه آموزش در این حوزه ایجاد کند.
وی بیان داشت: در خانههای سلامت ارائه خدمات سلامت روان در دسترس مردم قرار گرفته است براساس ارزیابی انجام شده در خانههای سلامت کمیت و کیفیت را در این حوزه افزایش یافته است. افراد بسیاری موفق شده اند از این خدمت استفاده و مشکلات زندگی شهرنشینی را تا حدود زیادی تعدیل کنند.
همکاری ۲۷۳ مشاور روان شناس با شهرداری تهران
مریم ممقانیه رئیس اداره سلامت روان شهرداری تهران نیز در این همایش گفت: هم اکنون ۲۷۳ روانشناس در شهر تهران به شکل مستمر در قالب مشاوره فردی و گروهی با اداره کل سلامت شهرداری تهران همکاری دارند.
ممقانیه افزود: غالب مشاورههای ارائه شده به شکل حضوری در خانههای سلامت با اعمال تعرفههای دولتی برای عموم مردم و یا به شکل رایگان برای افراد جامعه هدف در حال انجام است.
وی هدف از ارائه خدمات مشاوره و روان شناختی را ارتقای سطح آگاهی و سواد سلامت با شعار حال خوب زندگی دانست و اضافه کرد: همچنین دسترسی عادلانه به خدمات سلامت روان از اهداف این اداره است.
در این همایش، سعیده هادی رییس انجمن ازدواج و خانواده کشور به بیان تجربههای حرفهای و علمی خود در حوزه سلامت روان و زندگی مشترک پرداخت و با اشاره به انواع عهد شکنی و خیانت در روابط زوجین پرداخت و گفت: نحوه مداخله تخصصی در برخورد با چنین بحرانهایی دارای اهمیت است و از این رو ضرورت دارد روانشناسان در برخورد با چنین مراجعانی به بررسی همه جانبه عوامل فردی، اجتماعی و ارتباطی و محیطی زوجین بپردازند.