غذاهایی که به ذهن و بدن ما انرژی میدهد مهم هستند. اما بسیاری از فرآیندهایی که برای خوشمزه سازی و ماندگاری غذا استفاده میشوند، مواد مغذی غذاها را کاهش میدهند.
در حالی که در برخی مواقع، میتوان غذاهای بسیار فرآوری شده را خورد و آن را با یک رژیم غذایی غنی از سبزیجات، میوهها، غلات کامل و پروتئین جبران کرد، اما هنگامی که غذاهای بسیار فراوری شده بخش اصلی رژیم غذایی شما را تشکیل میدهند، این مساله پیامدهای بسیار منفی را برای سلامتتان به همراه خواهد داشت. در این مطلب به ۱۰ غذایی اشاره میکنیم که کاهش مصرف آنها یا حذفشان از رژیم غذایی ضروری به نظر میرسد.
نان سفید
نان سفید با نوعی آرد نان تهیه میشود که از گندم به دست میآید. در حین فرآوری برای تولید این نان سبوس و جوانه گندم از آن حذف میشوند. بر خلاف نان سفید نانی که با استفاده از گندم کامل طبخ شده باشد، معمولا تیرهتر و متراکمتر خواهد بود، زیرا حاوی مواد مغذی و فیبر بیشتری است. این دو جنبه برای هضم غذا عالی هستند و به بدن شما مواد مغذی مورد نیاز را میدهند. نان سفید طعم ملایم خوبی دارد، اما فقط از لایه آندوسپرم دانه گندم ساخته شده است و ارزش غذایی کمتری دارد. در عوض، نان غلات کامل را انتخاب کنید که سرشار از مواد مغذی ضروری است.
یکی از دلایلی که خوردن زیاد چیپس میتواند مضر باشد این است که منبع متعادلی از کالری را فراهم نمیکند. مقدار روغن و کربوهیدراتهای ساده موجود در چیپس باعث ایجاد کالری متراکم در آن میشود، به همین ترتیب چیپسها سرشار از مواد مغذی مفید مانند ویتامینها نیستند. چیپسهایی که حاوی هیچ گونه مواد نگهدارنده نیستند، گزینه خوبی برای یک لذت خوشمزه هر از گاهی هستند، اما خوردن چیزی جز چیپس در یک وعده غذایی بدن شما را با نقصان ویتامین، پروتئین و فیبر مواجه میکند.
مرغ یک پروتئین بدون چربی خوشمزه است، اما آرد سوخاری روی مرغ سرخ شده شامل حجم زیادی آرد سفید، روغن و نمک است. این سه ماده در حد اعتدال خوب هستند، اما مصرف زیاده از حد مرغ سوخاری میتواند باعث چاقی و ایجاد عوارض قلبی و عروقی شود. در نتیجه انتخاب مرغ کبابی میتواند به شما در کاهش مواد ناسالم مرغ سرخ شده یا سوخاری کمک کند.
گوشتهای فرآوری شده
به طور کلی، گوشتهای فرآوری شده دارای مواد مغذی کمی هستند که در صورت مصرف بیش از حد، با پیامدهای پزشکی منفی مرتبط است. فرآوری گوشت گاهی شامل افزودن نیتراتها و نیتریتها میشود که در صورت مصرف خارج از حد اعتدال، خطر ابتلا به سرطان در افراد را افزایش میدهد. همچنین، سدیم در گوشت فرآوری شده در سطوح قابل توجهی بالا است. در صورت امکان، گوشت تازه را بپزید و بخورید.
غلات قندی
از جمله متداولترین غلات قندی میتوان به آب نبات اشاره کرد، غلات قندی اغلب کربوهیدراتها و قندهای ساده زیادی دارند، از سوی دیگر نیز پروتئین، فیبر و ویتامین کمتری دارند. به عنوان یک گزینه صبحانه، غلات قندی نیز میتواند منجر به افت قند خون شود که باعث میشود بلافاصله پس از خوردن این نوع غلات احساس گرسنگی کنید. انتخاب غلات کم قند که حاوی پروتئین و فیبر بیشتری است و همچنین شیر گیاهی یا لبنیات میتواند به شما کمک کند مدت طولانیتری احساس سیری کنید و انرژی بیشتری داشته باشید.
مارگارین
از زمانی که چربیهای اشباع موجود در کره بهعنوان یکی از مضرات منفی برای سلامتی ما در نظر گرفته شد، مارگارین جایگزین کره شد. با این حال، مضرات مارگارین در مقایسه با کره متفاوت است، در برخی از کشورها، در زمان تولید مارگارین از چربیهای دارای ترانس مضر استفاده میکنند که به راحتی توسط بدن هضم نمیشوند و در بسیاری از موارد نیز مارگارینها دارای مقدار مشابهی از چربی اشباع شده فرآوری شده هستند. اگر واقعاً میخواهید کره را از رژیم غذایی خود حذف کنید، برچسب روی مارگارینها را بخوانید یا روغن کمتر فرآوری شده مانند روغن زیتون را انتخاب کنید.
خوراکیهای یخ زده
همه خوراکیهای یخ زده یکسان ساخته نمیشوند؛ برای مثال سبزیجات منجمد شده و مرغ پخته شده، گاهی اوقات دارای مواد نگهدارنده کم هستند. اگر به غذایی نیاز دارید که طبخ آن راحت باشد، خوراکیهای یخ زده عالی هستند. با این حال، اگر نگران رژیم غذایی خود هستید، بررسی کنید که در محصولات غذایی یخ زدهای که استفاده میکنید تا چه اندازه مواد نگهدارنده یا رنگ استفاده شده است.
کیک و دونات
کیک، دونات و سایر محصولات پخته شده میتوانند خوشمزه باشند. اما آنها همچنین میتوانند مملو از کربوهیدراتهای ساده و چربیهای اشباع شده باشند. به علاوه، فیبر، پروتئین یا ویتامین بسیار کمی دارند. با این حال، اگر کیک و شیرینی دوست دارید بهتر است خودتان آن را بپزید، تهیه خوراکیهایی که مواد مغذی بیشتری به شما میدهند، در خانه آسان است، شما میتوانید تعیین کنید با چه مقداری آرد گندم کامل جایگزین شده باشد، چه چربی غیراشباع جایگزین کره شود یا میتوانید با اضافه کردن میوهها یا کدو سبز رنده شده محتوای ویتامین آن را افزایش دهید.