در بخشی از بیانیه پایانی نشست شورای همکاری خلیج فارس، کشورهای شرکت کننده همچون رویه گذشته و سالهای پیشین به طرح ادعاهایی در مورد مالکیت امارات بر سه جزیره ایرانی پرداخته و ایران را متهم به «اشغال» این جزیرهها کردهاند. آنها همچنین اعتبار هرگونه اقدام از سوی ایران در این جزایر را «پوچ و تهی» دانسته و ادعا کردهاند که این اقدامات هیچ تاثیری بر حاکمیت امارات بر این سه جزیره ندارند.
این کشورها همچنین از ایران خواستند تا این مسئله را یا از طریق مذاکرات مستقیم با امارات حلوفصل کند یا آن را به دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع خواهند داد.
همچنین در جریان سومین نشست گفتگوهای سیاسی عربی–ژاپنی که در روز سهشنبه هفته جاری در سطح وزیران امور خارجه با هدف عمقبخشی به شراکت میان کشورهای عربی و ژاپن، در دبیرخانه اتحادیه عرب در قاهره برگزار شد، بیانیهای از سوی کشورهای شرکتکننده منتشر شد و در آن، همچون بیانیه پایانی نشستهای مشترک شورای همکاری خلیج فارس با چین و روسیه، با زیر سوال بردن حاکمیت قطعی ایران بر این جزایر تاکید شد که موضوع این جزایر باید از طریق مذاکرات حل و فصل شود.
در همین ارتباط در بند ۱۶ این بیانیه امده است «وزیران خارجه شرکت کننده در این نشست بر حمایت از همه تلاشهای صلحآمیز، از جمله ابتکار و تلاشهای امارات عربی متحده برای دستیابی به راهحلی مسالمتآمیز برای موضوع جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و بوموسی، از طریق مذاکرات دوجانبه، منطبق با اصول حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد تاکید کردند.»
این ادعاهای تکراری از سوی شورای همکاری خلیج فارس در حالی مطرح میشود که جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است که جزایر سهگانه بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک جزء لاینفک و ابدی خاک ایران است و هیچگاه در مورد حاکمیت ملی خود با هیچ طرفی مذاکره و گفتگو نمیکند.
از سوی دیگر با توجه به این که بر اساس اسناد بینالمللی، حاکمیت ایران بر این جزایر امری اثبات شده و ادعاهای مطرح شده فاقد هرگونه ارزش سیاسی و حقوقی است، به نظر میرسد طرفهای دیگر بر اساس منافع اقتصادی خود با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و بده و بستانهای سیاسی در نشستهای مشترک با این کشورها اقدام به امضای چنین بیانیههایی میکنند و این اقدام آنها مورد اعتراض جدی ایران قرار گرفته است.
در موارد پیش از این، تهران با تاکید بر اینکه «بر سر استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی ایران با هیچ طرفی تعارف نداریم» با احضار سفرای کشورهایی که حتی روابط نزدیکی با آنها دارد، از جمله چین و روسیه، به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، به صورت رسمی به اقدام این دو کشور اعتراض کرد و از آنها خواست موضعگیری انجامشده را جبران کنند که در ادامه این کشورها تلاشهایی هم را در این ارتباط انجام دادهاند.
در همین چارچوب این احتمال وجود دارد که طی روزهای آتی سفیر ژاپن نیز به وزارت امور خارجه احضار شود و ایران علاوه بر اظهارنظر رسانهای، از طریق دیپلماتیک نیز به این اقدام توکیو اعتراض خواهد کرد.
آنچه که ضروری است، این است که تهران نباید هیچگونه مماشاتی در مورد هرگونه ادعا و موضعگیری که حاکمیت ارضی ایران را زیر سوال میبرد، داشته باشد.
برخی از تحلیلگران با تاکید بر این که تکرار این ادعاها از سوی شورای همکاری خلیج فارس در مورد جزایر سهگانه ایرانی امری مسبوق به سابقه بوده، ولی مناسب است که دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه طبق اصل ۷۸ قانون اساسی ایران، هرگونه تغییر در خطوط مرزی ممنوع است، در مناسبات بینالمللی خود بر این موضوع تاکید مضاعف داشته باشد که هر کشوری که از ادعای بیاساس «مذاکره» بر سر موضوع جزایر سهگانه ایران حمایت کند، روابط خود را با ایران مخدوش ساخته و نتیجه اینگونه دخالتها صرفا، منجر به دامنزدن به بیثباتی در منطقه خواهد شد و تهران از تمامی ظرفیتهای حقوقی و دیپلماتیک خود برای برخورد با اینگونه اداعای واهی استفاده خواهد کرد.
منبع: ایسنا