مسئول برگزاری تعزیه خوانی فدیشه نیشابور گفت: آیین تعزیه خوانی در روستای فدیشه بیش از ۲۰۰ سال قدمت داشته و همه ساله این مراسم در روز عاشورا توسط ۶۰ هنرمند شبیه خوان از ۵ گروه تعزیه خوانی برتر کشور، در این روستا برگزار میشود.
هاشم اخباری افزود: همه ساله در این مراسم، بیش از ۷۰ هزار عزادار از اقصی نقاط کشور شرکت میکنند که برای پذیرایی صبحانه از این میهمانها بیش از ۷۵ دیگ حلیم نیشابوری طبخ شد.
وی با اشاره به اینکه برای پخت این مقدار حلیم، بیش از ۱۵۰ راس گوسفند و پنج راس دام سنگین ذبح میشود، گفت: تمام هزینههای این مراسم توسط مردم تامین و کل برنامه نیز با مشارکت اهالی فدیشه مدیریت و برگزار میشود.
مسئول برگزاری تعزیه خوانی فدیشه نیشابور گفت: این مراسم آیینی همه ساله در روز تاسوعا و عاشورای حسینی از طلوع خورشید، با استقبال از هیئتهای زنجیرزنی روستاهای اطراف، در قالب اجرای برنامه سنتی علم خبر آغاز میشود و بعد از پذیرایی صبحانه با حلیم نیشابوری از مهمانان، مراسم تعزیه خوانی در گود تعزیه خوانی روستا شروع و تا حدود غروب خورشید ادامه مییابد.
اخباری با اشاره به اینکه؛ همزمان با اذان ظهر عاشورا، برنامه تعزیه خوانی متوقف و نماز جماعت اول وقت اقامه میشود، افزود؛ بعد از نماز نیز درب منزل همه ۴۵۰ خانوار فدیشهای بر روی سوگواران باز است و هر کدام از اهالی به حد وسع خود، برای صرف نهار، میزبان میهمانان و سوگواران حسینی (ع) هستند.
وی با بیان اینکه آیین سنتی تعزیه خوانی روستای فدیشه نیشابور در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شده است، تصریح کرد: برپایی دهها موکب پذیرایی خانگی، ایستگاههای پخت و توزیع نان محلی رایگان، ایستگاه صلواتی واکس کفش عزادارن و...، از دیگر برنامههای جنبی این همایش عاشورایی است.