به منظور افزایش میزان اشتغال و بهره وری در بخش سینمایی و سمعی و بصری، بهبود و تسهیل فضای کسب و کارهای سینمایی، پشتیبانی از کارآفرینان و جذب سرمایه، حمایت از نوآوری، تقویت و توسعه فعالیتهای سینمایی، حمایت از توسعه بازار محصولات سینمایی و سمعی و بصری تفاهم نامهای مشترک مابین پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی و سازمان امور سینمایی، سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی امضا شد.
طبق این تفاهم نامه همکاری مشترکی برای تهیه و تدوین سند توسعه زیست بوم حوزه فناوری سینما و انیمیشن و همکاری در جهت شناسایی ایدهها و طرحهای خلاق و فناورانه در حوزههای مختلف سینما و انیمیشن، زمینه سازی و تسهیل مجوزهای لازم جهت راه اندازی استارتاپ ها، شرکتهای خلاق و دانش بنیان و شتاب دهنده در حوزه سینما و انیمیشن، طراحی رویدادهای فناورانه به صورت فصلی و سالیانه در موضوعات مختلف سینمایی، حمایت از بازاریابی و بازارسازی صنعت سینما و انیمیشن در خارج از مرزهای ایران، حمایت از راه اندازی فن بازار صنایع و محصولات سینمایی و سمعی و بصری، حمایت از راه اندازی مرکز پژوهش و نوآوری هوش مصنوعی در صنعت سینما و انیمیشن، آموزش و دانشافزایی فعالان صنعت سینما و صنوف وابسته در حوزه فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی انجام خواهد شد.
حوزه فرهنگ و هنر در بحث فیلم نامه نویسی ضعف دارد
محمدحسین ایمانی خوشخو رئیس پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی در مراسم امضای این تفاهم نامه گفت: اتصال با مجموعههای بیرون یکی از برنامهها و اهداف پارک ملی علوم فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی است. این گونه نیست که شرکتهای مجموعه ما بدون هیچ ارتباطی با بیرون فعالیتی داشته باشند.
وی افزود: در روزهای گذشته، سومین دوره جایزه طراحی صنایع ملی بسته بندی فرهنگی را برگزار کردیم. اکنون یکی از مشکلات ما در صنایع دستی مربوط به مساله بسته بندی است. این مساله به خصوص در بخش بین المللی به وضوح دیده میشود. با سه دوره برگزاری این جایزه ملی ۵۰۰ هنرمند در کشور شناسایی شدند. با حضور معاونان وزارت علوم و میراث فرهنگی در سومین دوره این جایزه، اتفاق خوبی در این زمینه رخ داد و اکنون یک مجموعهای قدرتمند در زمینه طراحی بسته بندی صنایع فرهنگی شکل گرفته است.
ایمانی ادامه داد: همچنین چند ماه قبل جایزه طراحی زیورآلات با مجموعه صنف طلا و جواهر برگزار کردیم. در موسیقی نیز بنیاد ملی موسیقی ایران را تاسیس کردیم. مجموعه پارک با بخشهای مختلف این ارتباط را با دستگاهها و سازمانهای مسوول برقرار کرده است. در حوزه سینما نیز ضعف داشتیم، بنابراین حضور محمد خزاعی، رییس سازمان سینمایی امروز در این مجموعه نقطه شروع رونق فعالیتهای امور سینمایی، سمعی و بصری در پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی محسوب میشود.
وی تصریح کرد: یکی از شرکتهای این مجموعه در حال حاضر به بحث فیلم نامه نویسی ورود یافته و استارتاپ فیلم نامه نویسی را راه اندازی کرده است تا هر ساله مجموعهای از فیلم نامه نویس جوان به حوزه سینما معرفی شود.
ایمانی یادآور شد: همچنین پردیسهای این پارک در سطح کشور در حال توسعه است. اکنون این پردیسها در شهرهای مشهد، شیراز و زنجان راه اندازی شده اند. به امید خدا تا پایان سال این تعداد به ۱۲ پردیس میرسد. همچنین تفاهم نامهای با وزرات میراث در حوزه صنایع دستی منعقد کرده ایم. طبق این تفاهم نامه تمام اداره کلهای استانهای این مجموعه به پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی متصل شده اند. امید است بتوانیم در سطح کشور نیز چنین تجربهای را با سینمای جوان داشته باشیم.
وی درباره جایگاه قانونی پارکهای علم و فناوری گفت: پارکها از لحاظ قانونی جایگاه بسیار رفیعی در سطح کشور دارند. فضای کشور همه به سمت فناوری و دانش بنیان شدن پیش میرود. اقتصاد دانش بنیان در حوزه فرهنگ با زحمات چهار ساله همکاران این مجموعه تقویت شده است. چنین دستاوری باعث شده بسیاری از دستگاهها مانند پارک علم و فناوری سمنان متقاضی همکاری با مجموعه پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی باشند. در همین راستا بناداریم پارک پردیس فرهنگی با این پارک راه اندازی کنیم، بنابراین اگر سازمان امور سینمایی، سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مانعی برای توسعه دارد، میتواند از خدمات این پارک بهرهمند شود.
ایمانی تاکید کرد: در جهاددانشگاهی و پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی مانعی نداریم. یقین دارم سازمان امور سینمایی، سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز میتواند با پشتوانه این پارک ایدههای بلند مدتش را اجرایی کند.
رئیس پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از جوانان خوش فکر و خلاق حوزه صنایع فرهنگی خواهان حضور در مجموعه پارک را دارند، متاسفانه به علت کمبود فضا در حال حاضر امکان پذیرش درخواست این جوانان را نداریم. به امید خدا به زودی با ایجاد دهکده صنایع فرهنگی و اختصاص ۱۲ هکتار زمین به این شهرک، این مشکل رفع میشود و ضمن ایجاد جاذبه گردشگری، تولید، فروش و صادرات صنایع فرهنگی رونق پیدا خواهد کرد.
ضرورت ارتباط سینما با پارکهای ملی علوم
محمد خزاعی دستاوردهای شرکتهای پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی را نقطه عطفی در حوزه علوم و فناوریهای نوین بویژه در حوزه فرهنگ و هنر دانست و گفت: جوانان این مجموعه با تولیداتی که انجام داده اند، سعی دارند در فضای فرهنگی مثمر ثمر بوده و دانش و تجربه خود را به سمت تولید هدایت کنند.
وی ادامه داد: در حوزههای فرهنگی کمتر چنین فضاهایی را تجربه کرده و بیشتر به سمت آموزش تئوریک و آکادمیک رفتهایم. در نتیجه باید بتوانیم با بهره گیری از ظرفیتهای پارکهای علوم و فناوری از سکوی آموزش به نفع حوزه تولید استفاده کنیم. معتقدم این مساله باعث خلاقیت و نوآوری جوانان میشود تا سرخورده نشده و احساس کنند از آنها حمایت میشود. قطعا برنامههای مشترکی میتوانیم با پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی در حوزه انیمیشن داشته باشیم.
رئیس سازمان سینمایی با اشاره به اهمیت توسعه فرهنگی از طریق ابزارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و حمایت از توسعه نهادهای خودجوش مردمی برخواسته از بستر دانشگاه ها و تولید علم و فرهنگ با مختصات انقلابی خاطر نشان کرد: بهرهگیری از پتانسیل بالای حوزه فرهنگ، هنر و فناوریهای نوین، تقویت خوش بینی و استقلال فرهنگی با رویکرد انقلابی در جامعه بویژه در میان جوانان، باید از برآیند فعالیتهای این گونه مراکز و مجموعه هایی، چون پارک ملی علوم و فناوری باشد.
وی افزود: واقعیت این است که طی چند سال آینده عرضه و تقاضا در سینما و محصولات فرهنگی و تصویری دگرگون، و ساختارهای سنتی در این عرصه متحول میشوند. تکنولوژیهای جدیدی در راه است و هوش مصنوعی و تکنولوژی متاورس دنیای تازهای را رقم میزند و تنها دو عنصر محتوا و خالق محتوا و مخاطب در عرصه کارهای فرهنگی باقی خواهند ماند. به عبارتی بسیاری از مشاغل عرصه فرهنگ و هنر با ظهور تکنولوژیهای جدید جای خود را به الگوی مدرن میدهند.
خزاعی با تاکید بر همگرایی موضوعات مختلف حوزه علوم انسانی در راستای ارزشآفرینی، تولیدات فرهنگی و ثروتآفرینی و ایجاد توسعه کشور متناسب با مقتضیات فرهنگی و تاریخی ضمن اهتمام به رشد دانش، علم و فناوری پیشرفته اظهار داشت: پارکهای علوم و فناوری در ایجاد استقلال همهجانبه، هویت سازی اسلامی-ایرانی و ایجاد توسعه اشتغال و افزایش درآمد نقش اساسی ایفا میکنند.
وی تصریح کرد: ورود تکنولوژیهای جدید در عین حال که فرصتی مغتنم محسوب میشوند، میتوانند تهدیداتی را نیز، به همراه داشته باشند، بنابر این باید از هنرمندان و اساتید این حوزه مراقبت کنیم. آنها باید به مرور زمان برای چنین تغییر و تحولاتی آماده شده و با فنون جدیدی محصولات خود را ارائه دهند.
رئیس سازمان سینمایی ادامه داد: ارتباط بدنه سینما در حوزه فرهنگ و هنر با چنین پارکهای ملی از ضرورتهای امروز است چرا که این مراکز علمی، مزرعه خلاقیت ها، اکتشافات و نوآوریها به شمار میآیند. هنرمندان باید با چنین دستاوردهایی آشنا شده و بدانند چه چیزهایی قابل ارائه است. همچنین این مجموعه پارکها باید با صنوف مختلف همراه شده و دریابند اهالی سینما با چه نواقص، کاستیها و مشکلاتی مواجه هستند که در جهت رفع آنها گام بردارند. قطعا در حوزه انیمیشن میتوانیم با پارک ملی علوم همکاری جدیای داشته باشیم.
جهاد دانشگاهی از حداقل ها، حداکثرها را میسازد
قادر آشنا معاون توسعه فناوری و مطالعات سازمان سینمایی نیز در این نشست گفت: جهاد دانشگاهی از حداقلها، حداکثرها را میسازد؛ زیرا به پول نفت وابسته نیست بلکه بر دانش فنی و نیروی انسانی کارآمد خودش تکیه میکند.
وی افزود: تاکنون هر ارگان و سازمانی که به جهاد دانشگاهی اتکا کرده، سود برده است. سازمان سینمایی با پژوهشگاه علوم انسانی جهاددانشگاهی تعامل خوبی برقرار کرده است. سال گذشته از ۱۰ طرح مصوب این سازمان، هفت طرح از سوی پژوهشگاه علوم انسانی جهاد دانشگاهی انجام شد که دستاورد و رکورد خوبی محسوب میشود. امسال نیز این پژوهشگاه ۱۷ طرح جدید برای ما ارسال کرد.
آشنا اظهار داشت: در حال حاضر پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی نیز کارهای خوبی در حوزه صنایع فرهنگی انجام داده است. در حوزه فیلم نامه نویسی، آموزش و جشنوارهها فرصتهای خوبی وجود دارد که میتوان با مجموعه پارک همکاریهایی در این زمینه انجام داد.