دبیر کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت : بیماری تب مالت یکی از مهمترین بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است که جزو اولویت‌های اصلی بیماری‌های واگیر در سطح کشور و استان‌های غربی تحت عنوان قطب دامپروری و کشاورزی مطرح است.

دبیر کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: بیماری تب مالت یا بروسلوز به‌واسطه ایجاد طیف وسیعی از علائم، به بیماری هزار چهره معروف است.

بیگلری تصریح کرد: با توجه به فروکش‌کردن نسبی همه‌گیری کرونا، موارد ابتلا به بیماری تب مالت در حال افزایش است.

وی درباره راه‌های انتقال بیماری تب مالت، افزود: فصل بهار و تابستان به‌واسطه زایش دام‌ها و افزایش تمایل افراد به مسافرت، طبیعت‌گردی و رفتن به روستا‌ها حائز اهمیت ویژه‌ای است.

بیگلری تصریح کرد: مصرف لبنیات غیر پاستوریزه، خرید گوشت‌های آلوده که در مرحله پیش سرد قرار نگرفته‌اند و تماس محافظت نشده با دام، در افرادی که در مناطق عشایری و روستایی زندگی می‌کنند از جمله راه‌های انتقال بیماری تب مالت است.

دبیر کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با هشدار به افرادی که نسبت به دوشیدن شیر اقدام می‌کنند، اذعان کرد: روش استنشاقی نیز در ابتلا به تب مالت موثر است که این موضوع در آغل‌ها و مراکز نگهداری دام که فاقد تهویه مناسب هستند، در مناطقی که محل زندگی دام و انسان به هم نزدیک است، اهمیت ویژه‌تری دارد.

بیگلری تصریح کرد: بیماری تب مالت می‌تواند از ابعاد مختلف سلامتی، بهداشتی و اقتصادی برای جامعه آسیب‌زا باشد و فرد مبتلا را زمین‌گیر کند همچنین ایجاد دو عارضه مهم نازایی و افسردگی را به‌دنبال داشته باشد.

وی عنوان کرد: باید گوشت و فرآورده‌های دامی را از مراکز مجاز و مورد تائید دامپزشکی خریداری کنیم و از خرید گوشت‌های بین جاده‌ای و در حاشیه شهر‌ها که قدری ارزان‌تر ارائه می‌شوند، اما از سلامت آن‌ها اطلاعی در دست نیست، پرهیز شود.

بیگلری خاطرنشان کرد: گوشت خریداری شده نباید به‌صورت تازه مصرف شود بلکه ۲۴ تا ۴۸ ساعت در مرحله پیش سرد یخچال قرار گیرد و سپس به مصرف برسد تا خطر انتقال بیماری‌های تب مالت و تب کریمه کنگو برای افراد از بین برود.

دبیر کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: افرادی که نسبت به قطعه‌قطعه کردن گوشت اقدام می‌کنند از دستکش و وسائل حفاظتی استفاده کنند و در مصرف شیر و پنیر هم دقت شود به‌گونه‌ای که شیر حداقل به‌مدت پنج دقیقه در مرحله جوش یا قل زدن برسد و سپس مصرف شود، پنیر سنتی نیز باید سه ماه در آب و نمک نگهداری شود.

بیگلری گفت: بستنی‌های سنتی نیز باید مرحله پاستورازیسیون را طی کرده باشد و از سلامت آن اطمینان داشته باشیم.

وی افزود: اگر به هر دلیلی موازین بهداشتی رعایت نشود پس از یک دوره نهفتگی بین دو هفته تا چند ماه بسته به عامل انتقال دهنده باکتری تب مالت علائم درد شدید مفاصل، خستگی مزمن، کوفتگی، بدن درد، تعریق شبانه و لرز ایجاد می‌شود.

بیگلری اذعان کرد: از آنجا که ممکن است بیماری تب مالت مزمن و دیر تشخیص داده شود ممکن است با بیماری‌های روماتیسم مفصلی و آرتروز اشتباه گرفته شود.

وی افزود: چنانچه به علائم مذکور شک شود باید آزمایشی برای تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری تب مالت ارائه شود که در صورت ابتلا حداقل باید دو ماه با دو دارو تحت درمان منظم قرار گیرد تا فرد درمان شود.

بیگلری گفت: اگر بیماری تب مالت به‌صورت مناسب درمان نشود میکروب تب مالت مادام‌العمر در بدن فرد باقی می‌ماند و علائم تخریب مفاصل، از کار افتادگی، بزرگی طحال، درگیری قلبی، بروز موارد مننژیت مزمن را به‌دنبال دارد و از نظر نازایی و افسردگی، فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: در مناطق غربی کشور که قطب دامپروری، کشاورزی و زندگی عشایری هستند ممکن است موارد ابتلا به بیماری تب مالت بیشتر از سایر مناطق کشور باشد برهمین اساس آگاهی‌بخشی به آحاد جامعه به‌ویژه دانش‌آموزن در اواخر بهار و اوایل تابستان بسیار حائز اهمیت است.

بیگلری با بیان اینکه همواره باید بر مساله پیشگیری از ابتلا به تب مالت تاکید کنیم، خاطرنشان کرد: ضمن خرید فرآورده‌های گوشتی از مراکز مورد تائید اداره دامپزشکی و مصرف لبنیات به‌صورت پاستوریزه، باید هرگونه تماس با دام با استفاده از وسائل حفاظتی مناسب نظیر دستکش، عینک و پیش بند انجام شود.

وی افزود: به‌منظور پیشگیری از ابتلا به تب مالت، انجام واکسیناسیون دام‌ها در موقع مناسب توسط سازمان دامپزشکی حائز اهمیت است تا دام آلوده نداشته باشیم.

بیگلری با بیان اینکه تب مالت یا بیماری هزار چهره با رعایت موازین بهداشتی به سادگی قابل پیشگیری است، گفت: باید به‌جای دامپروری سنتی به سمت دامپروری صنعتی پیش رویم که بر اساس آن باید محل زندگی انسان و دام از هم جدا باشد .

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.