سرطان کولورکتال یا سرطان روده بزرگ یا کولون که در حال حاضر دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در مردان و زنان است، پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۳۰ بیشترین مرگ و میر ناشی از سرطان در افراد زیر ۵۰ را سال ثبت کند.
غربالگریهای معمول برای تشخیص زودهنگام و درمان سرطان روده بزرگ حیاتی است و در حال حاضر از سن ۴۵ سالگی شروع میشود. اگرچه تعداد غربالگریهای سرطان روده بزرگ در طول سالها افزایش یافته، اما نرخ ابتلا به سرطان کولون با شروع زودرس رو به افزایش است.
در مطالعه جدیدی که توسط محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس انجام شد، دانشمندان دادههای سلامتی ۵۰۷۵ بزرگسالی را که سرطان کولورکتال زودرس تشخیص داده شده بودند، جمع آوری کردند.
بر اساس این دادهها، گروه مطالعه چهار علامت کلیدی مهم را شناسایی کردند که سه ماه تا دو سال قبل از تشخیص بیمار ظاهر شدند که با خطر بیشتری برای این بیماری مرتبط بودند.
همانطور که در این مطالعه مشخص شد، چهار علامت اصلی شناسایی شده شامل درد شکمی، خونریزی مقعدی، اسهال و کم خونی فقر آهن است. علاوه بر این، بر اساس تعداد علائمی که بیمار تجربه کرده است، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال زودرس بیشتر میشود.
احتمال اینکه بیماران در صورت داشتن یک علامت، بعدها به این بیماری مبتلا شوند، تقریبا دو برابر بیشتر بود. بیمارانی که دارای دو علامت بودند، ۳.۵ برابر بیشتر در معرض خطر قرار داشتند و آنهایی که حداقل سه علامت داشتند، ۶.۵ برابر بیشتر مستعد ابتلا به سرطان کولورکتال زودرس بودند.
محققان دریافتند آندوسکوپی و پیگیری سریع به ویژه در ارتباط با خونریزی مقعدی و کم خونی فقر آهن بسیار مهم است.
دکتر یین کائو، محقق ارشد این تحقیق اظهار کرد: سرطان کولورکتال صرفا یک بیماری نیست که افراد مسن را تحت تاثیر قرار میدهد. ما میخواهیم بزرگسالان جوانتر از این علائم و نشانههای بالقوه بسیار گویا آن آگاه باشند بهویژه به این دلیل که افراد زیر ۵۰ سال در معرض خطر پایینی هستند و غربالگری معمول سرطان کولورکتال را دریافت نمیکنند.
گروه مطالعه همچنین علاوه بر آگاهی افراد از این علائم هشدار دهنده بالقوه، بر نیاز به افزایش آگاهی در میان جامعه پزشکی برای کمک به تلاشهای تشخیص زودهنگام تاکید کرد.
منبع: به نقل از هلث