سیاهچالهها میتوانند هر چیزی که به آنها نزدیک میشود را ببلعند. زمانی که ستارهها به درون سیاهچالهها میافتند، پدیدهای تحت عنوان «رویداد اختلال کشندی» (TDE) روی میدهد. پیشتر تصور میشد که این رویدادها نسبتاً متداول باشند، اما مشاهده جدید محققان از رویداد WTP۱۴adbjsh به چند دلیل حائز اهمیت است.
اول و مهمتر از همه، این رویداد با فاصله ۱۳۷ میلیون سال نوری نزدیکترین رویداد TDE به زمین بوده است. ۱۳۷ میلیون سال نوری شاید چندان نزدیک بهنظر نیاید، اما رکورد قبلی در اختیار رویدادی در فاصله بیش از ۲۰۰ میلیون سال نوری با زمین بود.
تصاویری از کهکشانی که میزبان این TDE بوده است. بالا چپ: تصویر فروسرخ TDE در سال ۲۰۱۵؛ بالا راست: تصویر همین کهکشان در سال ۲۰۱۱-۲۰۱۰؛ پایین چپ: تصویر فروسرخ TDE پس از حذف نور کهکشان؛ پایین راست: تصویر اپتیکال کهکشان مربوطه.
ستارگان در اطراف این سیاهچاله شکل میگیرند
این TDE از یک نوع کهکشان متفاوت مشاهده شده است. اکثر رویدادهای اختلال کشندی در کهکشانهای نسبتاً ساکت دیده میشوند، اما WTP۱۳adbjsh در کهکشانی رصد شده که فعالانه درحال تولید ستارههای جدید است. نظریهها میگویند طبیعی است که این نوع کهکشانها بهطور منظم میزبان TDEها باشند، چون خوراک بیشتری برای سیاهچالهها فراهم میکنند، اما تاکنون نمونههای زیادی از این رویدادها در این کهکشانها دیده نشده است.
حالا این TDE جدید احتمالاً توضیحی را برای این مسئله ارائه میکند. مرگ این ستارهها در سیاهچالهها معمولاً با نورهای اپتیکال و پرتو ایکس درخشان دیده میشوند، اما WTP۱۴adbjsh در این طولموجها خودنمایی نکرده است. این رویداد درعوض در طول موج فروسرخ مشاهده شده. کهکشانهای تولیدکننده ستارهها معمولاً محیطهایی پرغبار هستند، بنابراین نور اپتیکال و پرتو ایکس از آنها عبور نمیکند؛ اما امواج فروسرخ میتوانند از این غبارها بگذرند.
دانشمندانی که این TDE را کشف کردهاند، بهطور خاص بهدنبال این رویدادها نبودند. آنها در پروژهای دیگر مشغول اسکن آسمان با نور فروسرخ بودند که WTP۱۴adbjsh را مشاهده کردند. این اکتشاف حالا میتواند توضیح دهد که چرا کشف این پدیدهها در این نوع کهکشانها خیلی نادر است.
منبع: sciencealert