مهدی محسنی سرپرست معاونت علمی حرم مطهر حضرت شاهچراغ علیهم السلام در نشست خبری با موضوع «چشم انداز حرم مطهر در راستای نیل به هدف قطب قرآنی کشور» ضمن تبریک بهار طبیعت و قرآن، از برگزاری نمایشگاه نسخ خطی منتخب قرآن کریم با عنوان «نگین آفتاب» در حرم مطهر خبر داد.
او گفت: با توجه به هدفگذاری تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی مبنی بر حرکت به سوی هدفِ قطب قرآنی شدن سومین حرم اهل بیت (ع) و در راستای شناسایی و معرفی گنجینههای ارزشمند قرآنی این بارگاه منور، به همت معاونت علمی، آموزشی و پژوهشی حرم مطهر، نمایشگاه نگین آفتاب ۱۸ فروردینماه امسال بعد از اقامه نماز جمعه با حضور تولیت حرم مطهر و نماینده ولی فقیه در استان فارس در طبقه دوم موزه آستان مقدس، افتتاح و به مدت ۵ روز تا ۲۲ فروردین ماه، میزبان قرآن پژوهان و عموم علاقهمندان خواهد بود.
او با اعلام اینکه «نگین آفتاب»، نمایشگاهی از نسخ خطی قرآن کریم به وسعت یازده قرن است، گفت: در این نمایشگاه، قریب ۱۲۰ نسخهی خطی بی همتای قرآن کریم، با قدمتی در گسترهی قرون ۳ تا ۱۴ هجری به نمایش گذاشته میشوند. برخی از این نسخ ثبت ملی شده اند و بسیاری از آن ها، برای نخستین بار در معرض دید علاقهمندان قرار میگیرند.
محسنی گفت: به عنوان هدیهای به عاشقان قرآن کریم و علاقهمندان فرهنگ ایرانی- اسلامی، با موافقت تولیت محترم حرم مطهر، در ایام برپایی نمایشگاه نگین آفتاب، تمامی بازدیدها از موزهی حرم مطهر، به عنوان غنیترین موزهی استان فارس، رایگان خواهد بود.
سرپرست معاونت علمی حرم مطهر در ادامه ضمن اشاره به قدمت تاریخی فعالیتهای قرآنی در سومین حرم اهل بیت علیهم السلام، گفت: قدمت سنّت اهدای قرآن به حرم مطهر و برنامههای قرآنخوانی منظم در این بارگاه منور، به اوایل دوره ایلخانان بازمی گردد. تاسیس مدرسه و کتابخانهای در جوار آستان مقدس حضرت شاهچراغ علیه السلام و همچنین وقف سی جلد قرآن طلانوشت توسط تاشی خاتون بر این آستان ملک پاسبان، نمونهای از این میراث تاریخی، فرهنگی و دینی است.
او گفت: سنت حفظ قرآن و باردادن به حفّاظ و قرّاء قرآن، صدها سال در شهر شیراز و آستان مقدس حضرت احمدبن موسی علیهماالسلام سابقه دارد. چنان که نادرهی غزل فارسی، حافظ شیرازی، به صفت حفظ و قرائت قرآن شناخته و متخلص شده و بدان فخر میکند که: «هرچه کردم همه از دولت قرآن کردم». از این رو گسترش فرهنگ قرآنی و حرکت به سوی قطب قرآنی در کشور، امروز بایسته و شایستهی سومین حرم اهل بیت علیهم السلام است. داشتههای عظیم میراثی ما در حرم مطهر، وجه دیگری از این شایستگی و بایستگی را بازمی نمایند.
این مقام مسئول گفت: هماکنون در گنجینهی مرکز اسناد و نسخ خطی آستان مقدس حضرت شاهچراغ علیه السلام، از ۳۳۰۴ نسخهی خطی نگهداری میشود که ۲۰۸۳ نسخه از آنها را نسخ خطی قرآن کریم تشکیل میدهند. این مجموعهی کم نظیر همچنین شامل ۴۵ نسخهی خطی از انواع تفاسیر قرآن و ۱۰۰ نسخهی خطی از کتب ادعیه و احادیث است. در موضوعات دیگر نیز از ۱۰۷۴ نسخهی خطی در این مرکز نگهداری میشود. گنجینهی مرکز اسناد حرم مطهر، همچنین دارای ۳۴۲۳ کتاب چاپ سنگی در موضوعات مختلف است.
سرپرست معاونت علمی، آموزشی و پژوهشی حرم مطهر حضرت شاهچراغ علیه السلام، در ادامه با اعلام دغدغه و تأکید تولیت حرم مطهر در حفظ و نگهداری بهینهی آثار خطی از تلاش آستان مقدس برای راه اندازی آزمایشگاه آفت زدایی و ترمیم آثار خطی و تاسیس بخش ویژهی اسناد خطی و نسخ قرآنی در طرح توسعهی موزهی حرم مطهر خبر داد.
محسنی گفت: با توجه به عظمت گنجینهی نسخ خطی حرم مطهر و عدم امکان نمایش همهی آثار در یک نمایشگاه، نمایشگاه «نگین آفتاب» تنها به نسخ خطی منتخب قرآن کریم با رعایت تنوع در تاریخ، شیوهی کتابت، تذهیب و ترجمه اختصاص یافته است. در یک زنجیرهی فرهنگی، نمایشگاههای قرآنی، نمایشگاه تفاسیر خطی قرآن کریم و نمایشگاه اسناد قرآنی در این بارگاه منور دایر خواهند شد. در کنار این فعالیت ها، به اهتمام تولیت محترم حرم مطهر، برنامهی تاسیس کتابخانه تخصصی علوم قرآنی در مجموعهی کتابخانههای تخصصی حرم مطهر در دست اقدام است.