محمد اسلامی درباره آئین «قاب» مخفف قالی، آب، بهار گفت: در صبح سومین جمعه اسفندماه، جوانان روستای احمدآباد دیلمقانی شهرستان زرند، اقدام به جمع آوری قالیهای دستباف افرادی که در خانواده خود فرزند پسر نداشتند، میکردند و با کمک یکدیگر آئین قالی شویان را در محوطهای از روستا بدون استفاده از شویندههای شیمیایی انجام میدادند و به خانههای مدنظر میبردند و روی دیوارها پهن میکردند تا مردم برای نوروز دچار مشقت شستشوی قالیهایی که کاملا دستباف و در روستا بافته میشد نشوند.
او افزود: اهالی روستا در ادامه با توجه به ادای احترام به خانوادههایی که عزیزی را در طول سال از دست داده بودند به شرط سپری شدن مراسم چله، اقدام به کمک در شستشوی قالیهای این افراد میکردند که البته در این رابطه ریش سفیدان محل ابتدا به خانه مدنظر میرفتند و با اهدای چند شاخه گل طبیعی و رخت سپید و رنگارنگ، سعی میکردند در آستانه نوروز باری از غم خانوادهها بردارند و پس از اینکه ریش سفیدان روستا از خانه بیرون میرفتند، جوانان روستا با کسب اجازه از خانواده متوفی، اقدام به جمع آوری قالیها و سپس انتقال به محل شستشو و در آخر بازگرداندن قالیها میکردند.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان زرند بیان داشت: در این رابطه گفته میشود این رسم با توجه به قدمت صنعت قالی بافی در احمدآباد که ریشهای بالغ بر ۱۰۰ سال دارد، صورت می گرفت و اهالی هنر قالی بافی را محترم و قالی را نیز همچون خالقان آثار ادبی دوست داشتند و سعی میکردند از قالی برای میهمانیهای خود استفاده کنند تا اهمیت مهماننوازی را نشان دهند.
او تصریح کرد: در آستانه بهار، اهالی روستای احمدآباد سعی میکردند فضای روستا ابتدا از دل خانهها شاد و پرتحرک شود و سپس آئین پاکسازی روستا را عصر همان روز انجام میدادند.
اسلامی بیان داشت: احمدآبادیها با این آئین نشان میدهند که در اتحاد و همدلی و مهرورزی و نیز مهمان نوازی و احترام به بزرگ ترها ریشههای فرهنگی عمیقی داشته و دارند.
او با بیان اینکه این آئین سالها به فراموشی سپرده شده بود، گفت: این آئین کهن، مجددا از امسال به روستا بازخواهد گشت.
رئیس میراث فرهنگی زرند از برنامه گردش شب (شبگردی) همراه با برنامه کتابخوانی نیز خبر داد و گفت: ترویج کتابخوانی در این طرح گردشگری، اولویت ما است که امیدواریم صنعت گردشگری بتواند نقش موثری در سوق دادن گردشگران به خواندن کتاب در فضاهای تفریحی، گردشگری بردارد.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان زرند در بازدید هفته گذشته از روستا پس از شنیدن آئین قاب فورا درخواست ثبت ملی آن را به کارشناسان مرتبط در استان اعلام کرد و قرار است گروه مستندساز نیز به زودی به این روستا اعزام شود تا یکی از کم نظیرترین آئینهای اصیل ایرانی را ثبت ملی کنند.