۱۶ ماه آذر در ایران روز دانشجو اطلاق میشود. این روز، به یاد سه دانشجو به نامهای مصطفی بزرگنیا ، احمد قندچی و مهدی شریعترضوی که هنگام اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون، معاون رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین از سرگیری روابط ایران با بریتانیا، در ۱۶ آذر ۱۳۳۲ (حدود چهار ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد همان سال) در دانشگاه تهران کشته شدند، گرامی داشته میشود.
محمد علی زلفی گل، وزیر علوم در پیام خود به مناسبت روز دانشجو تاکید کرد: اعتنا و اعتماد به جامعه دانشگاهی که پیشقراول همه مطالبات اجتماعی و تصحیح الگوهای شهروندی بودهاند، اولویت نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده است و پیوسته، منش و روش دانشجویانِ صدیق خود را حتی در مقاطع انتقادی ارزشمند دانسته و مبتکرانه آن را موجب صیانت و سیادت اجتماعی معرفی و همواره از آن به عنوان اقتدار حاکمیت و احترام محیطهای دانشگاهی یاد کرده است.
۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ یادآور قیام دانشجویان بصیر ، ظلم ستیز و ضد استکبار است. دانشجویانی که سفر معاون رئیس جمهور دولت امپریالیستی آمریکا به ایرانمان را بر نتافتند و خشم و مشتهای خود را رو به کاخ بیداد نشانه رفتند. سه تن از آنان اگر چه در خون پاک خود غلتیدند، اما مرگ سرخ و شهادتشان رایت بیداری و نماد استکبار ستیزی واقع شد و برای همیشه حرکتهای سیاسی و اجتماعی دانشجویی را سرمشق شد.
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، روز شهادت آن شهیدان گرامی، به درستی روز دانشجو نامیده شد تا ضمن بزرگداشت یاد و راه آنان، دانشجویان ایران عزیزمان به الگوهای مبارزه و استکبار ستیزی رهنمون شوند. خوشبختانه در مقاطع مختلف تاریخ کشورمان خاصه در دوران دفاع مقدس و یا در ایام رویارویی با فتنههای سیاسی و نیز عرصههای فناوری و علم ورزی، قشر دانشجوی ما، انقلابی و مجاهدانه و بصیر ظاهر شده و میشود.
این ظهور و حضور چنان بوده و هست که ارزیابی توفیقات ، فتوحات و دستاوردهای درخشان بدون سهم دانشجو و دانشگاه میسر و منصفانه نیست. امروز دانشجوی ما با نگاه به گذشته و بهره از تجربیات و مرور راه رفته، بصیرت از پیش، ملهم از شهیدان خاصه شهدای عرصه دانشگاه، مقاوم و مبارز در برابر تفکر جهان استکبار خودنمایی میکند و قد برافراشته است. امروز دانشجوی ایران اسلامی با هر عنوان و رسمی، خود را ایرانی و مدافع ارزشها میداند و در عرصه جهاد علمی و جهاد سازندگی و جهاد خودکفایی و جهاد اندیشه ورزی و جهاد تبیین مصمم نقشی فعال و پیشرو ایفا میکند.
امروز دانشجوی ایران ما مجهز به دیدی دشمن شناسانه، رویدادها را به نیکی رصد میکند، به تحلیل مینشیند و در کسوت نقادی عادل و اصلاحگر رو به آیندهای روشن قدم بر میدارد. دشمنان و در راسشان آمریکای جنایتکار، امروز نیز به دنبال شکستهای پی در پی در عرصههای مختلف و عدم توان مقابله و رویاروی با ایران توانمند اسلامی، دست به عملیات روانی جدیدی با شعارهای فریبنده زده است و بی شک در این نقشه شوم نیز همچون گذشته به شکست تن خواهد داد.
دانشجو یعنی روشنفکر، فعال و با بصیرت؛ زیرا همین دانشجو مدیر فردای کشور خواهد شد و با تصمیمات خود میتواند بسیاری از مشکلات مردم و کشور را بر طرف کند.
دانشجویان با هزار امید و آرزو از شهری به شهری دیگر سفر می کنند تا با کسب تحصیلات عالیه آینده بهتری را برای خود و کشورشان رقم بزنند.
یکی از موضوعات مهم برای دانشجویان مسئله خوابگاه مناسب برای گذراندن ایام بعد از کلاسهای درس و انجام مطالعات سر فصلها است.
خوابگاهها باید از شرایط و وضعیتی خوبی برخوردار باشند تا دانشجو دغدغهای بابت اسکان خود نداشته باشد.
گنجی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در حال حاضر ظرفیت خوابگاههای ملکی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در سراسر کشور ۲۱۷ هزار برای دانشجویان مجرد است که این ظرفیت برای خوابگاههای استیجاری و خودگردان حدود ۳۴ هزار نفر است.
به گفته وی در سال گذشته ۲۹۶ واحد متاهلی در خوابگاه های دانشگاههای سراسر کشور داشتیم که خوشبختانه این مقدار به ۱۵۰۵ واحد خوابگاه متاهلی افزایش پیدا کرده است.
او افزود: در حال حاضر ۵۰ درصد از دانشجویان در خوابگاههای استیجاری و ملکی اقامت دارند که این تعداد نسبت به سال قبل ۱۳ درصد افزایش پیدا کرده است.
گنجی گفت: در حال حاضر ۸۷ هزار متاهل در دانشگاههای سراسر کشور داریم که بر اساس قانون جوانی جمعیت باید مشوقهای لازم برای ازدواج را در دانشگاههای کشور ایجاد کنیم.
حمید رضا اشراقی، مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت نیز در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در حال حاضر ۸۴٠٠٠ نفر ساکن در خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی سراسر کشور داریم.
مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت متذکر شد که در یک طرح مشترک با وزارت علوم، ساختمانهای مسکن ملی برای تامین خوابگاههای دانشجویی استفاده می شوند.
او گفت: میخواهیم در بستر قانونی از ده هزار واحد مسکن ملی برای خوابگاه دانشجویی استفاده کنیم.
اشراقی افزود: در حال حاضر ۸۱۹ سوئیت خوابگاه ویژه متاهلان داریم که ۱۷٠٠ دانشجوی متاهل در این خوابگاهها در سراسر کشور ساکن هستند. با توجه به قانون جوانی جمعیت نیاز مبرم به خوابگاههای جدید متاهلی در کشور داریم.
مدیر کل دانشجویی وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت برنامه ریزی برای ساخت ۱٠٠٠ واحد سوئیت متاهلی را انجام داده است و ۳۷۹ واحد خوابگاهی در حال بهسازی و ساخت هستند که از این بین ۱٠ تا ۷٠ درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.
به گفته وی وزارت بهداشت برای بهسازی، تعمیر و اجاره خوابگاههای دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور بودجهای حدود ۵۲۰ میلیارد تومان نیازمند است که ضرورت تامین خوابگاههای استیجاری با توجه به افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پذیرش دانشجو بیشتر از قبل است.
اشراقی امیدوار است سازمان برنامه و بودجه کمک و حمایت بیشتری در این خصوص داشته باشد.
او گفت: در حال حاضر نزدیک به ۲٠ هزار دانشجو نیازمند خوابگاه مجردی، استیجاری و خودگردان در سراسر کشور هستند که با توجه به محدودیتهای مالی دانشگاهها از سازمان برنامه و بودجه درخواست مساعدت بیشتری در این خصوص داریم.
محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم نیز در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: تمام تلاش ما این است که مشکلات خوابگاه های دانشجویی را در حد مقدور برطرف کنیم.
او افزود: به دلیل شیوع کرونا، خوابگاه های خودگردان تغییر کاربری داده و همین مسئله باعث ایجاد محدودیت هایی شده است.