سهراب سهرابی در نشست ستاد زراعت فارس، با تاکید بر اینکه طرح تولید پایدار گندم در فصل زراعی جاری کلید خورده است، گفت: نظر مقام عالی وزارت این است که ما بتوانیم در یک برنامه حداکثر سه ساله به خودکفایی پایدار برسیم و در سال جاری تولید ۱۲.۵ میلیون تن هدفگذاری شده که سهم فارس از این عدد حداقل ۹میلیون تن خرید تعیین شده است.
او گفت: به طور متوسط میزان نیاز کشور به گندم حدود ۱۳.۵ میلیون تن است که ۱۰ میلیون تن مصرف خبازیهای نان، دو میلیون تن مصارف صنف و صنعت شامل ماکارونی و صنایع مرتبط و ۱.۵میلیون تن هم بذر و سایر مصارف است.
مجری طرح گندم کشور گفت: با استفاده از تجارب گذشته، ظرفیتهای موجود، مشاوره با بزرگان گندم کشور، طرح تولید پایدار گندم تدوین و حدود ۱۵ محور برای این طرح پیش بینی شد.
به گفته سهرابی؛ موضوع بذر، بذور لیبل دار و ساماندهی بذور خود مصرفی، موضوع تغذیه در مرحله کاشت و داشت محصول، اصلاح شیوههای کشت که شامل کشت روی پشته، کشت در کف جوی، توسعه کشتهای مستقیم و کشاورزی حفاظتی، توجه به بهره وری آب و توسعه سیستمهای خصوصا آبیاری میکرو، مدیریت آفات و علفهای هرز و کاهش ضایعات محورهای اصلی این برنامه هستند که از ظرفیتهای مختلف شامل بنیاد گندمکاران هم در این طرح استفاده شده است.
اجرای طرح جهش تولید به دستور مقام معظم رهبری
مشاور معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه طرح جهش تولید دیم زارها تنها طرحی در وزارت جهاد کشاروزی است که دستور مقام معظم رهبری را دارد، اظهار کرد: فارس برای سال اول به این طرح پیوسته است.
او گفت: برای اولین بار بزرگان کشور طرحی را برای افزایش بهره وری آب سبز در دیم زارها تدوین کردند و پیش نویس طرح خدمت مقام عظمای ولایت رسید و ایشان دستور دادند که برای سال اول به صورت پایلوت انجام شود. سال اول در ۶ استان کشور در سطح ۶۶۰هزار هکتار اجرا و گزارش خدمت ایشان ارسال شد، ایشان دستور دادند که نتایج رضایت بخش است ادامه پیدا کند.
سهرابی با بیان اینکه سال دوم در سطح ۲میلیون و ۶۰۰هزار هکتار در ۱۵ استان کشور و سال سوم در سطح ۴.۲ میلیون هکتار در ۲۱ استان کشور در حال انجام و فرصت خوبی است، گفت: استان کردستان با ۶۰۰ هزار هکتار بیشترین سطح را در اجرای طرح جهش تولید دارد و کشاورزان بسیار راضی هستند چرا که اثرات خوبی در تولید داشته است.
مجری طرح گندم کشور با اشاره به اینکه در طرح مذکور کمکهای مختلفی به کشاورزان میشود شامل کمک هزینه بیمه، خرید کودهای بذر مال و تدارک بذور، گفت: قراردادی با سازمان تحقیقات منعقد شده برای تولید هستههای بذری، متناسب با طرح جهش تولید دیم زارها بحثهای آموزشی و ترویجی، تدراک خودرو برای استان و شهرستانها، کمک هزینهای برای به کار گیری کارشناسان دیده شده است. کنترل عوامل خسارت رسان زنده و محلول پاشی در مرحله داشت دیده شده که در اختیارتان قرار خواهد گرفت.
او گفت: از همه مهمتر خرید ماشین آلات آن چیزی که در این طرح سالهای بعد باقی خواهد ماند همین ادوات و دنباله بندهایی است که در طرح جهش تولید با نرخ تسهیلات ۵ درصد دیده شده که فرصت خوبی است برخی از استانها از جمله کرمانشاه، کردستان و آذربایجان شرقی خیلی خوب از این فرصت استفاده کردند و امیدواریم فارس هم بتواند استفاده کند.
سطح زیر کشت گندم به ۳.۶ میلیون هکتار رسید
سهرابی با اشاره به اینکه سطح زیر کشت گندم کشور به ۳.۶ میلیون هکتار رسید، گفت: گندم دیم در سطح حدود دو میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار کاشته شده است و کشت گندم در بخش اعظمی از اراضی اقلیمهای سرد کشور به اتمام رسیده و عملیات کاشت در اقلیمهای گرم و معتدل شامل استانهای خوزستان، فارس، گلستان، ایلام و کرمانشاه به اتمام نرسیده و فاصله زیادی دارند و سهمیه کود فسفاته باقی مانده به این استانها ارسال میشود.
مشاور معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی گفت: در سال زراعی گذشته میزان خرید تضمینی و توافقی گندم به حدود ۷.۵ میلیون تن در کشور رسید که نسبت به سال گذشته رشد ۶۰درصدی داشت و این مهم با پیگیری و برنامه ریزی مجموعه عزیزان در سطح استانها، شهرستانها و مراکز خدمات محقق شد.