مسئول مبارزه با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: دیابت هم، چون بسیاری از بیماریهای مزمن، نیازمند خودمراقبتی است؛ بنابراین توانمندسازی افراد مبتلا به دیابت برای انجام خودمراقبتی امری ضروری است.
نگار میرزادگفت: در این راستا فرد نیازمند ابزارها و مهارتهایی است که بتواند قند خون خود را پایش کند و بر اساس نتایج آن، تصمیمات آگاهانه اتخاذ کند.
او گفت: دیابت پنجمین علت مـرگ و میـر و نخستین علـت نارسـایی مزمـن کلیـه، قطـع پـای غیـر تروماتیـک و نابینایی در بسـیاری از جوامـع اسـت و گزارشها نشان میدهد در هر هشت ثانیه، یک نفر به علت دیابت یا عوارض ناشی از آن جان خود را از دست میدهد.
میرزادگفت: پایش پیوسته گلوکز موجود در خون یکی از ابزارهای اصلی و مهم برای کنترل بیماری دیابت است. خودپایشی قند خون (SMBG) از طریق دستگاه گلوکومتر انجام میشود. این تست میزان قند خون بیمار را در هر زمانی اعلام میکند.
او گفت: باید بدانیم کنترل قندخون بیمار مزایای فراوانی دارد. برای مثال کنترل قند خون در وضعیت ناشتا و قبل از غذا و دو ساعت پس از هر غذا به بیمار کمک میکند تا میزان تأثیر مصرف غذا بر قندخون را دریابد و در انتخاب وعده غذایی مناسب بیمار را یاری دهد. همچنین میتواند در زمان فعالیت یا بیماری و یا بروز نشانههای افزایش یا کاهش قندخون به بیمار در حفظ قندخون در حد طبیعی کمک کند.
میرزادگفت: از دیگر فواید خودپایشی قند خون میتوان به کنترل بهینه و موثر هیپوگلیسمی و هایپرگلیسمی، کاهش عوارض بلندمدت بیماری دیابت اشاره کرد. خودپایشی به طور کلی باعث کاهش سنگینی بار مشکلات اقتصادی، تاثیرات بیماری بر شیوه زندگی بیماران و معضلات مراجعه به مراکز درمانی میشود.
او گفت: خودپایشی قندخون در دستورالعملهای انجمن ها، موسسات جهانی و کلینیکهای دیابت به عنوان ضروریترین بخش درمان، به ویژه برای افرادی محسوب میشود که انسولین تزریق میکنند.
میرزادگفت: بسیاری از بیماران پایبندی مناسبی به انجام خودپایشی قند خون به صورت مداوم ندارند. از مهمترین این موانع میتوان به نداشتن آگاهی بیمار در خصوص اهمیت این موضوع در درمان، کاربری پیچیده یا دقت پایین برخی از دستگاههای تست قند خون و فراموشی برای انجام تست قند خون اشاره کرد.
مسئول مبارزه با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: دستگاه تست قند خون با توجه به ویژگیهایی که دارد بخش عمدهای از این موانع را برای بیماران برطرف کرده و انجام خودپایشی قند خون را برای آنها بیش از پیش راحتتر کرده است.
او نتایج مثبت سنجش میزان قندخون را نحوه تاثیر رژیم و ورزش، تاثیر عوامل دیگر مانند بیماری یا استرس،· تاثیر داروهای بیماری دیابت، افزایش و یا کاهش قند خون را نشان میدهد.
میرزادگفت: کنترل مناسب قند خون به عنوان یکی از مهمترین رفتارهای خودمراقبتی، موجب پیشگیری از ایجاد و پیشرفت عوارض بیماری دیابت میشود و به ویژه در بیمارانی که از انسولین استفاده میکنند، خودپایشی قند خون لازم است. خودپایشی قند خون میتواند مصرف انسولین را بهینه کرده و جزء لاینفک تزریق آن محسوب میشود. در صورت کنترل قندخون و کاهش هر یک درصد HbA ۱ c، ریسک عوارض جانبی کاهش پیدا میکند.