فدراسیون جهانی فوتبال در آستانه آغاز مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر گزارشی از تیم ملی کشورمان ارائه کرد. تیتر فیفا در این گزارش این بود که ایران با کی روش برای سومین بار شانس میآورد؟
فیفا نوشت:اگر قرار باشد عنوانی برای کمپین فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه بگذاریم، «خیلی نزدیک و در عین حال خیلی دور» آن را خلاصه میکند. اکنون، چهار سال بعد، تیم ملی به دنبال بازگرداندن فرمولی است که آنها را در فاصله چند سانتی متری تاریخ سازی قرار داده است.
در روسیه، ایران چهار امتیاز از گروهی که قبلاً غیرممکن تلقی میشد با حضور قهرمان جهان در سال ۲۰۱۰ و پرتغال الهام گرفته از کریستیانو رونالدو به دست آورد. یک انحراف خوش شانس از دیگو کاستا و یک ضربه تجاری از ریکاردو کوارشما از فاصله دور، تنها دو گلی بودند که شاگردان کارلوس کی روش در سه بازی دریافت کردند.
با این حال، برد ابتدایی ۱-۰ مقابل مراکش و یک امتیاز در مقابل پرتغال برای کی روش کافی نبود تا برای ایران تاریخ سازی کند، زیرا آنها سوم شدند و از راهی به مرحله بعد باز ماندند.
تنها دو ماه قبل از شروع بازیهای جام جهانی در دوحه، کیروش برای رسیدگی به امور ناتمام به ایران بازگشت. او پس از پنج تلاش ناموفق، هدف خود را برای اولین دوره برای رسیدن به مرحله یک هشتم نهایی قرار داده است. با حضور ایران در گروه B برای دومین بار متوالی، حضور در جام جهانی فوتبال زیر نظر همین مربی برای سومین دوره متوالی و مواجهه با یک بازی برگشت مقابل آمریکا که به این حس میافزاید، یک احساس قطعی وجود دارد. دلتنگی برای کسانی که به اندازه کافی بزرگ است که اولین دیدار طرفین (ایران-آمریکا) در جام جهانی فرانسه ۱۹۹۸ را به یاد بیاورند.
مربی باتجربه پرتغالی پس از اولین دوره هفت ساله به تیم ملی بازگشت که سبک بازی او در یک کلمه خلاصه میشود: "سیستم بسته".
ایران کی روش در ۱۶ بازی که در چهار تورنمنت بزرگ بین المللی انجام شد، مجموعاً ده کلین شیت داشت و تنها ده گل در وقت قانونی دریافت کرد که شش تای آنها در شکست غیرمعمول مقابل بوسنی و هرزگوین (۱-۳) در جام جهانی ۲۰۱۴ بود و ۳ گل بعدی در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ امارات مقابل ژاپن (۰-۳) بود.
در طول این مسابقات، کی روش اغلب تیم خود را در سیستمی قرار میداد که بین ۴-۳-۳ و ۴-۵-۱ در نوسان بود، با دو بازیکن که اغلب در جلوی خط دفاع یک خط صاف تشکیل میدهند و دو وینگر جلوی آنها قرار میگرفت، نقشهایی که احتمالا علیرضا جهانبخش و مهدی طارمی بازی خواهند کرد.
هفت سال پیش در استرالیا، کی روش در بازی مرحله گروهی جام ملتهای آسیا مقابل بحرین، آزمون را در فاصله ۱۵ دقیقه مانده به پایان بازی، به جای رضا قوچان نژاد از روی نیمکت معرفی کرد. در بازی بعدی، آزمون به عنوان ستاره معرفی شد و یکی از گلهای این مسابقات را پس از یک کنترل عالی در دور برگشت مقابل قطر به ثمر رساند. از آن لحظه آزمون هرگز به عقب نگاه نکرد.
از آن زمان، مهاجم فعلی بایرلورکوزن هر یک از ۱۲ بازی مهم تورنمنت ایران را زیر نظر کی روش در ترکیب اصلی آغاز کرد و در همه آنها به جز دو بازی حداقل ۸۰ دقیقه بازی کرد. در جام جهانی روسیه ۲۰۱۸، آزمون موفق به گلزنی نشد، اما بازیکن فعال این کشور با گلزنی در جام جهانی قطر شانس شکستن طلسم خود را دارد.
در حالی که مثلث هجومی آزمون، طارمی و جهانبخش قرار است از ۲۱ نوامبر آغازگر ترکیب اصلی ایران باشند، هیجان انگیزترین بازیکن احتمالی ایران که در خط حمله به میدان رفت، اللهیار صیادمنش، وینگر هال سیتی بود. متأسفانه، مصدومیتی که در اواسط آگوست متحمل شد این بازیکن جوان را تا پس از جام جهانی دور کرد.
قلی زاده که پنج سال از صیاد منش بزرگتر است، اما همچنان یکی از اعضای جوان تیم باتجربه کی روش است. قلی زاده که قادر به بازی در سه خط جلو یا پشت مهاجم است، یکی از مهرههای کلیدی تیم شارلوا بلژیک بوده و از زمان پیوستن به این تیم بلژیکی در سال ۲۰۱۸، بیش از ۱۲۰ بازی برای این باشگاه انجام داده است.
جام جهانی قطر ۲۰۲۲ ششمین دوره مسابقات جام جهانی فوتبال و سومین دوره متوالی ایران را رقم میزند و اولین باری است که آنها چنین دورهای از حضور متوالی را داشتند.
تیم ملی که اولین بازی خود را در سال ۱۹۷۸ در آرژانتین انجام داد، دو دهه منتظر ماند تا این شاهکار را تکرار کند و اولین پیروزی خود را در مسابقات جام جهانی فرانسه ۱۹۹۸ با پیروزی معروف ۲-۱ بر ایالات متحده به دست آورد.
از آن زمان، حضور در جام جهانی آلمان ۲۰۰۶، برزیل ۲۰۱۴ و روسیه ۲۰۱۸ تحربه کرد، اما تنها پیروزی آنها - حداقل تا به امروز - چهار سال پیش مقابل مراکش بود. کی روش و بازیکنانش اکنون امید زیادی برای اضافه کردن به این آمار در قطر دارند.