فاطمه شفیعی کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: در هر هرم غذایی، مواد غذایی به ۶ گروه اصلی شامل گروه نان و غلات، گروه سبزی ها، گروه میوه ها، گروه شیر و فرآوردههای آن، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغز دانهها است. در هرم غذایی دومین گروه بزرگ پس از گروه غلات، سبزیها را شامل میشود.
او گفت: سبزیها حاوی مقدار کمی کربوهیدرات و کالری هستند و به دلیل اینکه چربی ندارند، انتخاب مناسبی برای وعدهها و میان وعدهها محسوب میشوند. سبزیها یکی از مهمترین منابع غنی از ویتامین ها، پتاسیم و منیزیم و فیبر محسوب میشوند که مصرف آنها موجب افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها، ترمیم زخم ها، سلامت پوست و کمک به سوخت و ساز بدن میشود.
شفیعی توصیه کرد که روزانه سه تا پنج واحد از این گروه مصرف شود. هر واحد سبزی به طور تقریبی معادل ۱۰۰ گرم سبزی یا یک لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته است.
توصیههایی برای مصرف گروه سبزیها
او با بیان اینکه در هر فصل از سبزیهای همان فصل استفاده شود، گفت: تا جایی ممکن است از سبزیها به صورت خام استفاده شود، به خاطر بسپاریم که پخت طولانی مدت سبزی از ارزش غذایی آن و ویتامینهای موجود در آن میکاهد.
شفیعی گفت: به جای آب پز کردن برای پخت سبزیها از روش بخارپز استفاده شود، زیرا در صورت آب پز کردن مقدار زیادی از ویتامینهای سبزی از بین رفته و از طریق دور ریز آب از دست میرود، در حالی که بخارپز کردن به حفظ رنگ، بافت و ارزش غذایی سبزی کمک میکند.
این کارشناس تغذیه گفت: برای پختن سبزیها نباید آنها را خیلی خرد کرد و سبزیها به مدت زیاد حرارت داده نشود و هنگام پخت، در ظرف بسته شود. همچنین در هر وعده غذایی در کنار غذا از سبزی استفاده شود.
او گفت: بیشتر سعی شود سالاد با آبلیمو، آبغوره و یا سس کم چرب میل شود؛کودکان اغلب، غذاهایی را ترجیح میدهند که به صورت جداگانه سرو شود و مخلوط نباشد. بنابراین، سبزیها به طور جداگانه سرو شود و از سبزیهایی مانند هویج و گوجه فرنگی که رنگ قرمز و نارنجی دارد، بیشتر استفاده شود.
شفیعی بیان کرد: سبزیها را به هنگام خرید، آماده کردن و ذخیره کردن، جدا از گوشت، مرغ و ماهی خام نگهداری شود. روزانه از میوهها و سبزیهای غنی از ویتامین C و دست کم یک روز در میان از میوهها یا سبزیهای غنی از ویتامین A مصرف شود.
او گفت: قبل از مصرف سبزیها و میوهها آنها را با دقت شسته و ضدعفونی شود. برای شستن سبزیها پس از پاک کردن و شست و شوی اولیه باید ابتدا آنها را در پنج لیتر آب ریخته و نصف قاشق چایخوری (۵ قطره) مایع ظرفشویی به آن اضافه کرده و به هم بزنیم، پس از پنج دقیقه آب سبزی را عوض کرده و با آب سالم شسته شود. این کار برای جدا شدن تخم انگل از سبزیها ضرورت دارد. برای ضدعفونی کردن، باید نصف قاشق چایخوری پودرپرکلرین را در پنج لیتر آّب ریخته، سبزی را پنج دقیقه در آن قرار داده و مجدد با آب سالم شسته و مصرف شود.