۲۸ سپتامبر مصادف با ۶ مهر ماه، سالروز درگذشت لویی پاستور دانشمند شهیر فرانسوی و کاشف نخستین واکسن هاری است که به پیشنهاد سازمان جهانی بهداشت این روز تحت عنوان روز جهانی «هاری» به ثبت رسیده است.
اداره کل دامپزشکی استان کرمان از جمله نهادهایی است که همواره برای مهار این بیماری در تلاش بوده و سعی درافزایش آگاهی افراد جامعه درمورد این بیماری دارد.
حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان ضمن اعلام روز جهانی هاری به تشریح عملکرد این اداره کل در مبارزه با این بیماری پرداخت و بیان داشت: بیماری هاری در راس بیماریهای عفونی ویروسی قرار دارد، زیرا به رغم پیشرفتهای چشمگیر در علوم پزشکی هنوز درمانی برای آن یافت نشده و در صورت ابتلای انسان به بیماری هاری متاسفانه، صد درصد موارد منجر به مرگ میشود.
رشیدی با تاکید بر اهمیت اقدامات پیشگیری از این بیماری، افزود: از جمله تدابیر دامپزشکی برای مبارزه و پیشگیری از این بیماری، واکسیناسیون سگها و برگزاری کلاسهای آموزشی برای جمعیت هدف و نیز مراقبت بیماری میباشد.
وی در تبیین مراقبت این بیماری چنین گفت: در صورت تشخیص کانون بیماری هاری، در منطقه اپیدمیولوژیک که کانون بیماری در آن رخ داده است به صورت هفتگی به مدت شش ماه مراقبت بیماری صورت میگیرد، ضمن اینکه واکسیناسیون مجدد سگهای صاحب دار اطراف کانون بسته به نوع حیوان گزنده صورت میپذیرد.
رشیدی در خصوص شعار روز جهانی هاری در سال ۲۰۲۲، اظهار کرد: هر ساله به منظور ارتقای هماهنگی و هدفمند نمودن فعالیتهای مقابله با بیماری هاری و افزایش آگاهی عمومی، شعاری برای روز جهانی هاری در نظر گرفته میشود که شعار امسال طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت " Rabies: One Health, Zero Deaths" پایان مرگ ناشی از هاری با رویکرد سلامت واحد انتخاب شده است که انتخاب این شعار، نشاندهنده اهمیت مشارکت، همکاری و هماهنگی بین بخشی در تحقق اهداف برنامه راهبردی جهانی پیش گیری و کنترل هاری که از سوی سازمان جهانی بهداشت، سازمان جهانی بهداشت حیوانات و سازمان خوارو بار و کشاورزی ملل متحد تدوین گردیده تا مرگ انسان به علت هاری ناشی از گزش سگ تا سال ۲۰۳۰ به صفر برسد.
وی در این رابطه با تاکید بر اهمیت همکاریهای بین بخشی، افزود: لازمه پیش گیری از این بیماری مهلک همکاریهای بین بخشی از جمله همکاری این اداره کل با دانشگاه علوم پزشکی، بخشهای خصوصی دامپزشکی، سازمانهای مردم نهاد، محیط زیست، شهرداری و ... میباشد.
این مقام مسئول اعلام کرد: این اداره کل واکسیناسیون سگهای گله و صاحب دار را در برابر بیماری مهلک هاری همه ساله انجام میدهد بطوریکه در شش ماه اول امسال، به بیش از ۱۰ هزار قلاده سگ در استان واکسن هاری تزریق شده است.
رشیدی بر حذف هاری از طریق پیشگیری از گزش سگ و انجام واکسیناسیون سگها تاکید کرد و افزود: سگها عامل بیش از ۹۰ درصد موارد حیوان گزیدگی و انتقال بیماری هاری و مرگ ناشی از آن در انسان هستند و از همشهریان تقاضا داریم از نزدیک شدن به سگهای ولگرد و بدون صاحب بپرهیزند، چرا که بیشترین موارد حیوان گزیدگی انسانها توسط سگها روی میدهد.
وی ابراز امیدواری کرد: شهرداری بر اساس دستورالعمل کنترل و مدیریت جمعیت سگهای بلاصاحب ولگرد در این زمینه فعال گردد.
رشیدی بیان داشت: گاز گرفتگی توسط کلیه حیوانات را به رغم ظاهر سالم حیوان باید جدی گرفت، زیرا ممکن است حیوان هار باشد، ولی در مراحل اولیه بیماری بوده و فاقد هرگونه علایم باشد.