معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان گفت: کم بارشی در استان اصفهان به طور محسوس در پاییز ۱۴۰۱ ادامه خواهد داشت و بارندگی‌ها از اواسط آذرماه آغاز خواهد شد.

نوید حاجی بابایی با اشاره به اینکه میانگین بارشی استان اصفهان از ابتدای سال زراعی (مهرماه ۱۴۰۰) تاکنون ۱۲۳ میلی‌متر است، گفت: مقایسه میزان بارش‌های امسال با بلندمدت حاکی از کاهش ۲۲ درصدی بارندگی استان در سال زراعی ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ بوده و بیشترین کم بارشی استان مربوط به مناطق شرق و مرکز اصفهان است.

او با بیان اینکه استان اصفهان از مهرماه ۱۳۹۹ تاکنون، به مدت سه سال کم بارشی پیاپی داشته است، افزود: این شرایط سبب شده که شدت خشکسالی در بیشتر نقاط استان گسترش یابد به طوری که اکنون نزدیک به ۹۸ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی شدید تا بسیار شدید است.

لانینا دست بردار نیست

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان ادامه داد: حاکمیت پدیده جوی لانینا La Niña یکی از علت‌های استمرار شرایط کم بارشی در استان طی سه سال اخیر است.

به گفته او حاکمیت پدیده لانینا یا همان جریانات سرد اقیانوس آرام امکان شکل گیری سامانه‌های جوی و بارشی را در منطقه و از جمله غرب استان اصفهان نمی‌دهد و این پدیده یکی از عوامل کم بارشی استان بوده که اثر آن در پاییز بیشتر است، اما در زمستان‌ها اثر چندانی ندارد.

حاجی بابایی خاطرنشان کرد: طبق آخرین مدل‌ها و الگو‌های هواشناسی، بارش‌های مؤثر و قابل توجه بر منابع آبی و کشاورزی استان در پاییز پیش رو با تأخیر و دیرتر از زمان موعد خواهد بود.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه بارش‌های پاییزی امسال به طور عمده از اواسط آذرماه آغاز خواهد شد، گفت: بررسی تقویم بلند مدت بارشی استان اصفهان نشان می‌دهد که عمده بارش‌های مؤثر این استان و حوضه آبریز زاینده رود از آبان ماه بوده است، اما امسال دو- سه هفته دیرتر از موعد خواهد بود.
پیش‌بینی کاهش ۴۰ تا ۶۰ درصدی بارش‌های پاییز اصفهان
حاجی بابایی افزود: پیش بینی می‌شود بیشترین کاهش بارش استان طی سه ماه آینده از نیمه آبان ماه تا اواسط آذر ماه باشد که حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد کاهش بارندگی در پیش خواهیم داشت، اما از اواخر پاییز بهبود بارش‌ها را انتظار داریم و بارندگی‌های استان به شرایط نرمال (طبیعی) باز می‌گردد.

او خاطرنشان کرد: طبق الگو‌های کنونی، دوره خشکسالی استان طولانی‌تر از نرمال است و دستکم تا اواخر پاییز امسال شرایط کم بارشی در در استان محسوس خواهد بود، اما روند بارش‌ها در زمستان بهبود می‌یابد.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان ابراز داشت: با توجه به استمرار کم بارشی و خشکسالی در استان طی پاییز امسال، برنامه‌ریزی مناسب در حوزه مصارف آب در بخش‌های شرب و بهداشت، صنعت و کشاورزی طی دو - سه ماه پیش رو برای جلوگیری از تنش‌های آبی ضروری است.

به گفته حاجی بابایی با توجه به پایداری جو از نیمه آبان تا اواسط آذر امسال و ضعیف شدن سامانه‌های جوی، شرایط برای افزایش غلظت آلاینده‌های جوی طی این مدت در کلانشهر اصفهان فراهم خواهد بود.
هوای پاییز یک درجه گرم‌تر از معمول
او درخصوص وضعیت دمایی استان طی پاییز ۱۴۰۱ نیز اظهار داشت: دمای استان در اکثر مناطق طی پاییز پیش رو حدود یک درجه بالاتر از نرمال خواهد بود و به ویژه در غرب تا ۱.۵ درجه گرم‌تر از نرمال پیش‌بینی می‌شود.

لانینا جریان‌های سرد اقیانوسی و ال نینو جریانات گرم اقیانوسی است که با تغییر فشار سطحی هوا در بخش غربی خط استوا روی اقیانوس آرام رخ می‌دهد.

لانینا La Niña در زبان اسپانیایی به معنی «دختر کوچک» و چرخه مخالف ال‌نینو است. پدیده لانینا نشان‌دهنده سرد شدن تناوبی سطح دریا در مرکز شرقی خط استوا روی اقیانوس آرام است. در زمان رخ دادن لانینا زمستان در نیم‌کره جنوبی گرم‌تر از همیشه و در نیم‌کره شمالی سردتر از سال‌های دیگر می‌شود.

ال‌نینو El Niño در زبان اسپانیایی به معنی «پسر کوچک» است و اولین بار ماهیگیران حاشیه آمریکای جنوبی در قرن هفدهم میلادی این تغییر آب و هوایی را تشخیص دادند. معمولاً اولین نشانه آغاز ال‌نینو گرم شدن غیرعادی آب اقیانوس است که در اواخر پاییز رخ می‌دهد. بروز مد‌های بلندتر از همیشه و توفان‌های تخریب‌کننده برای کشاورزان نشانه‌های دیگر بروز ال‌نینو است. معمولاً ال‌نینو روی جریان‌های آّب و هوایی آمریکای شمالی و غربی و کانادای مرکزی تأثیرگذار است و تأثیرات ثانویه در شمال غربی اقیانوس آرام پدیدار می‌شود.

منبع:مهر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار