امینی مدیر جهاد کشاورزی خوی گفت: امسال در بیش از از ۲۸ هزار هکتار از مزارع کشاورزی شهرستان این دو محصول کشت شده است که از این مقدار بیش از ۱۷ هزار هکتار تخمه آفتابگردان آجیلی وبقیه کدوی آجیلی است.
وی افزود:امسال بیش از ۴۶ هزار تن محصول از مزارع تخمههای آجیلی آفتابگردان و کدو برداشت میشود که نسبت به پارسال ۴۰ درصد افزایش دارد.
مدیر جهاد کشاورزی خوی از افزایش تولید در سطح به سبب استفاده کشاورزان از بذور پرمحصول وارداتی آفتابگردان در این شهرستان خبر داد و گفت: امسال استفاده از این بذور در ۵۰ درصد از مزارع باعث افزایش دو برابری تولید درسطح و کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب در این مزارع شده است.
وی شمشیری، پستهای، دور سفید و بادامی را ازجمله ارقام کشت شده افتابگردان و کوشتی و زبان ماری را ارقام مهم کدو در خوی اعلام و اضافه کرد: ارزش تولید این محصولات درشهرستان خوی امسال به بیش از ۳ هزار میلیارد تومان میرسد.
وی گفت: تنها بازار بورس این محصولات در کشورمان با ۳۰۰ غرفه و ۱۰۰ واحد فراوری وبوجاری با اشتغالزایی به ۳ هزار نفر بصورت مستقیم در شهرستان خوی فعال است.
در شهرستان خوی بیش از ۱۵ هزار خانوار با کاشت این محصولات امرا معاش می. کنند.
نقش محوری خانواده در روند کاشت، داشت و برداشت این محصولات هزینههای تولید را پایین میآورد.
هادی اقدم فعال حوزه فرآوری تخمههای آجیلی آفتابگردان و وارد کننده بذر پرمحصول میگوید: در ایام برداشت محصول مهمترین دغدغه کشاورزان قیمت محصول و بازگشت سرمایه است که تحت تاثیر صادرات این محصولات قرار میگیرد، واردات تخمههای بی کیفیت خارجی هم بازار این محصولات را تحت تاثیر قرار می. دهد.
وی واردات مقطعی هیبرید و بذرپرمحصول را مهمترینراهکار برای افزایش تولید در سطح و سود بیشتر کشاورزان میداند و میگوید: برای جلوگیری از خروج ارز باید بستر برای دانش تولید بذرپرمحصول آفتابگردان آجیلی در کشور فراهم شود.
اقدم ویژگی مهم بذرهای وارداتی را کاهش ۴۰ درصدی نیاز به آب نسبت به ارقام بومی و سنتی، ارتفاع کم ساقه محصول، افزایش دو تا ۳ برابری تولید در سطح دانست و تصریح کرد: یکنواختی این نوع بذورو ارقام حاصل ازآن بازار پسندی داخلی و خارجی آنرا افزایش میدهد و برای کشاورز صرفه اقتصادی فراوانی دارد.
بحشی از محصول تولیدی در این شهرستان به کشورهای همسایه و حوزه خلیج فارس صادر میشود.
شهرستان خوی باتولید ۴۰ درصد تخمههای آجیلی آفتابگردان و کدو قطب اول تولید این محصولات در کشور است.