محمدرضا خالصی شاعر و منتقد ادبی در این آئین با اشاره به سخنی از «هارولد ازبرن»، «اگر مضمون و معنای شعر را از صورت و ساخت عروضی و پیوندهای ایقاعی آن جدا کنیم و بیان را از آن بستانیم چیزی از شعر نخواهد ماند» در مقدمهای بر ماهیت شعر گفت: جرجانی معتقد است که کار شاعر کیمیاکاری است و این کیمیاکاری به قول «جفری لیچ» با «پاراللیسم» به دست میآید.
او گفت: دکتر قاسمیان با توجه به علاقه شخصی به شعر کهن و تحصیلات دانشگاهیاش با اصول و مبانی شعر کلاسیک آشنایی کامل دارد و با تسلط تمام آن را در اشعار خود به کار بسته است.
خالصی گفت: بیشک فرم اهمیت بالا و اساسی در شعر دارد و با ساختار و عناصر سازندهی شعر پیوند و ربط مستقیم دارد و البته نگاه فرمیک نگاهی به درون شعر است. وی با اشاره به فرم اشعار دکتر قاسمیان تصریح کرد: هیچ اثر هنری حتی اگر بهترین ذهنیتها و اندیشهها را داشته باشد بدون ساختار و فرم ارزش هنری ندارد.
این پژوهشگر ادبی در ادامه بهصورت تخصصی به کارکرد مصوتها، واجآرایی، نقش کلمات در شعر قاسمیان و همچنین نقش بهکارگیری قافیه و ردیف و در آخر به تجارب زیستی در مقابل تجارب کلیت هستی در دفاتر شعر این استاد دانشگاه پرداخت.
فاطمه مرادی عضو هیئتعلمی بخش ادبیات فارسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: «شعر، دمیدن روح هستی به کالبد واژههاست و سرودن، بیدار شدن آدمی است در درون واژههای شورشگر»؛ «آشناییزدایی در غزلهای دکتر قاسمیان ویژگی بارزی است که گنجایش القایی بیشتری به کلام میبخشند.
او، بسامدهای اصلی این چهار مجموعه شعر را «عشق، دل، آینه و چشم» دانست و گفت: تصویرسازیهای بدیع و درخشان، شعر طبیعی و پاک و حضور طبیعت در غزلهای قاسمیان متمایز است.
این استاد دانشگاه گفت: «شعر و باران» دربر گیرنده ۸۲ غزل، «آیههای آشنایی» ۹۵ غزل، «تشنه تماشا» ۱۹۵ رباعی و ۶۱ دوبیتی و «از روزن چشم» ۶۱ غزل و ۲۲ قصیدک است.
او گفت: نگاه اجتماعی شاعر و توجه او به مسائل اجتماعی و همدردی و همراهی با مردم جامعه از دیگر شاخصههای اشعار دکتر قاسمیان است.
در ادامه این نشست که با اجرای حسن دهقان دبیر انجمن اهل قلم فارس برگزار شد و دکتر کاووس حسنلی مدیر مرکز حافظشناسی، دکتر منیژه عبداللهی، دکتر ساناز مجرد و جمعی از مدیران و اعضای انجمنهای ادبی شیراز نیز در آن حضور داشتند، دکتر قاسمیان ضمن قرائت چند شعر، این چهار کتاب را حاصل سالها دلدادگی به زبان و ادبیات فارسی و دغدغههای درونی خود دانست و گفت: علاقه زیادی با انتشار آثارم نداشتم، اما با همت و پیگیری خانم میراستوار این ۴ مجموعه شعر منتشر شد.
رونمایی و جشن امضای ۴ دفتر شعر دکتر خسرو قاسمیان پایان بخش این مراسم بود.