حمیدرضا خورشیدی به تحلیل شاخص"استاندارد بارش، تبخیر و تعرق " (SPEI) در دوره ۱۲ ماهه تا پایان فروردین ۱۴۰۱ پرداخت وگفت: مساحت مناطق درگیر خشکسالی کشاورزی استان نسبت به ماه گذشته ۰.۴ درصد افزایش یافته است.
نقشه خشکسالی با شاخص SPEI در دوره ۱۲ ماهه مُنتهی به پایان فروردین ۱۴۰۱ بیانگر درجات متفاوتی از خشکسالی کشاورزی است.
به گفته او میانگین وزنی بارش فروردین ۱۴۰۱ در استان برابر ۲.۷ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه بلندمدت ۹۰.۷ درصد (معادل ۲۸.۷ میلیمتر) کاهش بارش داشته است.
در فروردین امسال در کلیه شهرستانهای استان نسبت به بلندمدت، کاهش بارش وجود داشته است.
خورشیدی میگوید میانگین دمای استان اصفهان در فروردین ۱۴۰۱ به ۱۶.۴ درجه سانتیگراد رسید که در مقایسه با بلندمدت ۱۳.۸ درجه سانتیگراد، ۲.۵ درجه سانتی گراد خُنکتر بوده است.
تحلیل شاخص SPEI در دوره ۱۰ ساله تا پایان فروردین امسال بیانگر آن است که کماکان درجات خفیف تا بسیار شدید خشکسالی بلندمدت (هیدرولوژیک) بسیاری از مناطق استان را فرا گرفته، به گونهای که ۹۰.۶ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی بوده و تنها ۹.۳ درصد از مساحت استان شرایط نُرمال تا ترسالی را داشته است.
او میگوید مساحت مناطق درگیر خشکسالی در استان ۴ درصد افزایش داشته است همچنین در پایان فروردین در شهرستانهای بُرخوار، بویین میاندشت، خمینی شهر، خوانسار، دهاقان، فریدن، فلاورجان، گلپایگان، لنجان، مبارکه و نجفآباد، مجموع درصدهای خشکسالی ۱۰۰ درصد بوده است، اما در شهرستانهای چادگان و فریدونشهر به میزان ناچیزی ترسالی وجود دارد.
از مجموع ۹۰.۶ درصد از مساحت استان که درگیر خشکسالی بوده؛ ۱۵.۳ درصد خشکسالی خفیف، ۱۸.۲ درصد خشکسالی متوسط، ۱۵.۵ درصد خشکسالی شدید و ۴۱.۶ درصد خشکسالی بسیار شدید است.
خورشیدی به پهنهبندی خشکسالی در زیر حوضه گاوخونی بر اساس شاخص SPEI در دوره ۱۰ ساله تا پایان فروردین ۱۴۰۱ پرداخت وگفت: تحلیل شاخص SPEI در دوره ۱۰ ساله تا پایان فروردین ۱۴۰۱ بیانگر آن است که درجات خفیف تا بسیار شدید خشکسالی بلندمدت بسیاری از مناطق حوضه گاوخونی را فرا گرفته، به گونهای که ۹۱.۷ درصد از مساحت آن درگیر خشکسالی بوده و تنها ۸.۱ درصد از مساحت این حوضه شرایط نرمال و ۰.۲ درصد شرایط ترسالی را دارد.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان از درصد مساحت تحت تاثیر خشکسالی بر اساس شاخص SPEI در دوره ۱۰ ساله تا پایان فروردین ۱۴۰۱ در حوضه گاوخونی خبردادو گفت: از مجموع ۹۱.۷ درصد از مساحت حوضه گاوخونی که درگیر خشکسالی بوده؛ ۲۰.۱ درصد خشکسالی خفیف، ۱۹.۹ درصد خشکسالی متوسط، ۱۴.۹ درصد خشکسالی شدید و ۳۶.۸ درصد خشکسالی بسیار شدید داشته است.
خورشیدی معتقد است در زیر حوضههای بِن-سامان، بویین- داران، چادگان، دامنه، چهل خانه، لنجانات، مهیار شمالی، نجف آباد و یان چشمه، مجموع درصدهای خشکسالی، ۱۰۰ درصد است.
استان اصفهان در سالهای اخیر بدلیل خشکسالی و کمبود منابع آبی با مشکلات بسیاری در بخشهای مختلف از جمله محیط زیست و حوزه کشاورزی و اقتصادی مواجه شده است.