سرطان سینه، به عنوان شایعترین بیماری در زنان نام برده میشود. بنابراین، استفاده از داروهای ضد سرطان نیاز به نظارت بر داروی درمانی و شخصیسازی درمان دارد. در دهههای گذشته از روش های تجزیهای مختلفی برای دستیابی به این هدف کمک گرفته می شد.
روش پیشنهادی این پژوهش که در قالب پایان نامه کارشناسی ارشد دنیا خداپرست در رشته شیمی-شیمی تجزیه انجام شد، ترکیب طیف سنجی فلورسانس نشری - تهییجی با الگوریتم حداقل مربعات جزئی چند - راهی (NPLS) بعنوان روشی حساس، سریع، دوستدار محیط زیست، غیرتخریبی و ارزان است.
با استفاده از این روش، اندازهگیری همزمان سه داروی مهم ضد سرطان پستان شامل کپسیتابین، پکلی تکسل و وینورلبین برای اعتبارسنجی پلاسما امکان پذیر شد. داده EEF ، دادهای حجیم و پیچیده است؛ بنابراین با جداسازی ریاضی گونهها ، اندازهگیری مستقیم ترکیبات دارویی مذکور بطور همزمان در حضور مزاحمهای ناشناخته میسر میشود. همچنین این روش صحت و دقت لازم را در این آنالیز مهیا میسازد.
نتایج حاصل از مدلسازی اهمیت متغیر در تصویرسازی چند - راهی با الگوریتم حداقل مربعات جزئی چند - راهی (NVIP-NPLS) برآرایه سه - راهی فلورسانس دردو محیط آبی و پلاسما، با پارامترهایی نظیر ضریب همبستگی و ریشه میانگین مربع خطا سنجیده شد. مقدار ۲ R برای مجموعه اعتبارسنجی در پلاسما برای هر سه آنالیت، مقادیر قابل قبولی را نشان می دهد.
گفتنی است این پژوهش در قالب پایاننامه کارشناسی ارشد دنیا خداپرست با راهنمایی دکتر احمد مانی عضو هیأت علمی دانشکده علوم پایه دانشگاه انجام شد.