در ماه رمضان به علت کم شدن وعده های غذایی و گرسنگی طولانی مدت چربی سوزی و سوخت و ساز بدن نسبت به ماه های دیگر سال دچار تغییر می شود بنابراین ،بعد از ماه رمضان ، در نوع تغذیه باید دقت کرد.

مهنوش صاحبدل صاحبدل کارشناس تغذیه گفت:  با توجه به اینکه بعد از ماه مبارک رمضان که وزن و چربی و قند خون متعادل شده است، توصیه می‌شود که روزه‌داران در برنامه غذایی خود تعادل و تنوع داشته باشند.

وعده های بیشتر غدایی با حجم کم 

او گفت:  بعد از ماه مبارک رمضان غذا‌ها را در حجم کم و در تعداد وعده بیشتر میل کرده و در طول روز ۳ وعده غذای اصلی شامل صبحانه، ناهار و شام و ۲ تا ۳ میان‌وعده مصرف کنید.
 
صاحبدل گفت: بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری از چربی و مواد غذایی را در نقاط مختلف ذخیره می‌کند و به مرور زمان چربی‌های ذخیره شده تغییر رنگ داده و فشرده می‌شوند و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار کم می‌شود.
 
کارشناس تغذیه گفت: روزه‌داری به بدن فرصتی می‌دهد تا این چربی‌ها را از ذخایر آن آزاد کرده، مصرف  کند و پس از پایان روزه‌داری به جای آن چربی تازه و مناسب‌تری جایگزین کند.
 

رژیم کم چرب برای بعد از ماه رمضان

صاحبدل گفت: در صورتی که بعد از ماه مبارک رمضان، رژیم غذایی متعادل و متنوع و با چربی کم استفاده نشود، دوباره چربی‌های غذا به چربی ذخیره تبدیل شده که می‌توانند موجب افزایش چربی خون، فشارخون، اضافه وزن، سکته قلبی، مغزی و سایر بیماری‌ها شوند و توصیه می‌شود روزه‌دارانی که بعد از ماه مبارک رمضان  وزن و چربی و قند خونشان متعادل شده است در برنامه غذایی خود تعادل و تنوع داشته باشند.

صبحانه مهمترین وعده غذایی در طول روز 

کارشناس تغذیه گفت: رعایت تعداد وعده‌ها برای همه گروه‌های سنی و همه افراد به ویژه افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی، بیماران دیابتی، قلبی عروقی، فشارخونی و کودکان، نوجوانان و سالمندان اهمیت زیادی دارد. صبحانه مهم‌ترین وعده غذایی در طول روز است که به هیچ عنوان نباید فراموش شود و خانواده‌ها با آغاز سال تحصیلی، مصرف صبحانه را برای دانش‌آموزان فراموش نکنند.

تعادل و تنوع در وعده های غذایی

او گفت: برای رعایت تعادل و تنوع باید در طول روز از ۵ گروه اصلی غذایی شامل گروه نان و غلات، گروه میوه‌ها، گروه سبزی‌ها، گروه شیر و لبنیات و گروه گوشت، حبوبات، تخم‌مرغ و مغز‌ها استفاده شود و به مقدار خیلی کم از مواد غذایی متفرقه شامل روغن‌ها و شیرینی‌ها مصرف کنید زیرا بهتر است غذا‌ها به صورت کم‌ادویه و میزان تندی کم تهیه شوند تا به دستگاه گوارش آسیب نرسانند.

صاحبدل گفت: بهترین روش پخت غذا، بخارپز کردن در دستگاه بخارپز یا در نهایت آب‌پز کردن در قابلمه درب بسته است که در این روش ویتامین‌ها و مواد معدنی غذا به مقدار زیادی حفظ می‌شود و در غذا باقی می‌ماند.

اصول تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان

 متخصص تغذیه گفت: روش‌های کباب کردن، تنوری کردن یا پخت غذا در فر به علت خشکی ممکن است به دستگاه گوارش آسیب برساند که توصیه می‌شود به ویژه در روز‌های ابتدایی بعد از ماه مبارک از کباب کردن با زغال پرهیز شود و به جای آن از کباب پز استفاده شود.

صاحبدل گفت: بدترین روش پخت که بسیار مورد استقبال عده‌ای زیاد از افراد روش سرخ کردن است و با این روش بیشتر ویتامین‌های مواد غذایی از بین می‌روند و فرد تنها مقدار زیادی چربی که بسیار چاق‌کننده است را وارد بدن خود می‌کند.

او گفت: لازم است تا حد امکان از مصرف غذا‌های سرخ‌کردنی پرهیز و در صورت مصرف اندک،  تنها از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن در حرارت‌های بالا استفاده شود.

عادت غذایی ماه رمضان را حفظ کنید

متخصص تغذیه گفت: توصیه می‌شود عادات تغذیه‌ای مناسبی که در این ماه کسب شده را حفظ، و از برگشتن به عادات غلط غذایی پرهیز شود و شیوه زندگی را به سمت مناسب سوق دهیم.

صاحبدل گفت: باید روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب و مایعات سالم بنوشیم و وعده‌های غذایی را به ۵ تا ۶ وعده تقسیم کرده و در ساعات معینی از روز و به صورت منظم صرف کنیم.

او گفت: قبل از سیر شدن کامل دست از غذا خوردن بکشیم. در میان وعده‌ها بیشتر از میوه‌ها و سبزی‌های تازه استفاده کرده و از مصرف نوشابه‌های گازدار و سایر نوشیدنی‌های شیرین مانند آب‌میوه‌های صنعتی پرهیز کنیم.

متخصص تغذیه گفت: غذا خوردن را همراه با کار‌های دیگر مانند مطالعه و تماشای تلویزیون انجام ندهیم، زیرا موجب پرخوری می‌شود غذا را به مدت طولانی بجویم و از تند غذا خوردن پرهیز کرده و از نان‌های سبوس‌دار به جای نان‌های سفید استفاده کنیم.

تند غذا نخورید

غذا را به مدت طولانی بجوید و از تند خوردن غذا اجتناب کنید. هنگام مطالعه و یا تماشای تلویزیون ، غذا نخورید زیرا منجر به پر خوری و افزایش وزن می شود. همچنین از نان سبوس دار به جای نان سفید استفاده کنید.

هنگام سیر شدن دیگر غذا نخورید

بهتر است قبل از اینکه سیر شوید دست از خوردن غذا بکشید. همچنین نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه های صنعتی و نوشابه های گازدار مصرف نکنید. همچنین میوه و سبزیجات تازه را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.

اهمیت مصرف مایعات

همان طور که می‌دانیم ۸۰ درصد وزن بدن از آب تشکیل شده است. میزان آب مورد نیاز بدن به سن و جنسیت افراد بستگی دارد، چنانچه میزان آب بدن زنان کمتر از مردان و افراد سالمند کمتر از نوزادان است.

در ایام ماه رمضان میزان مصرف آب کاهش پیدا می‌کند، بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند برای پیشگیری از کم آبی بدن، در فواصل منظم باید مایعات نوشیده شود. در فصل گرما نوشیدن آب یکی از منابع مهمی است که بسیار توصیه می‌شود. ۸ تا ۱۰ لیوان آب و مایعات سالم برای جلوگیری از کمبود آب بدن مناسب است. البته میزان مصرف آب توسط هر فرد با توجه به تماس‌های محیطی با آفتاب، تعریق و فعالیت‌های روزانه می‌تواند تغییر کند.

مهم‌ترین نکته درباره مصرف آب، میزان خشکی آب دهان است یعنی با کمترین میزان خشکی در مخاط دهان باید آب نوشید. این تصور اشتباهی است که بگوئیم:دو لیوان آب پشت سر هم می‌خوردم و دیگر دچار کمبود آب نمی‌شوم. مصرف آب باید به طور منظم و در فواصل زمانی باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار