تصویر فرستاده شده در نگاه اول، درست شبیه شفق شمالی خودمان در زمین به نظر میرسد. محققانی که این شفق را مشاهده کرده اند میگویند که این پدیده چیزی کاملاً خارق العاده است.
به گزارش indianexpress، شفق قطبی توسط کاوشگر ماموریت مریخ امید امارات " (EMM) Hope" عکسبرداری شده است. اندکی پس از ورود امید به مدار مریخ، کاوشگر شروع به تصویربرداری از شفقهای این سیاره کرد. محققان تصمیم گرفتند بیشتر از آنچه در ابتدا برنامه ریزی شده بود، بر روی شفقهای سیاره سرخ تمرکز کنند.
هسا المتروشی، سرپرست علم EMM در بیانیهای گفت: "ما میدانستیم که امید برای انجام مشاهداتی که قبلاً در این مقیاس ممکن نبود، پرده برداری خواهد کرد. " اکنون، محققان میگویند که آنها یک شفق بزرگ کرم مانند را کشف کرده اند که تا نیمههای سیاره سرخ گسترش یافته است، شفقی که قبلاً هرگز دیده نشده بود. آنها آن را "شفق قطبی گسسته سینوسی" مینامند.
یکی از اهداف اصلی کاوشگر امید همیشه جمعآوری دادههای جو مریخ بوده است و تصاویر شفقهای قطبی در مریخ، نور جدیدی بر تعامل جو با میدانهای مغناطیسی سیاره و باد خورشیدی میتاباند. محققان میگویند که میخواهند دادههایی را ارائه کنند که به جامعه علمی بینالمللی کمک کند تا یک نقشه آب و هوای جهانی برای مریخ ایجاد کند، چرخههای آب و هوای سیاره را درک کند و حرکت هیدروژن و اکسیژن را بین لایههای مختلف جو ردیابی کند.
آل ماتروشی گفت که آنها میتوانند تقریباً کل کره زمین را اسکن کنند و عکسهای همدیدی (تصاویری که نمای کلی سیاره را ارائه میدهند) بگیرند که محققان را قادر میسازد پدیدههای جوی سیاره سرخ را بررسی کنند. این دانشمند افزود: "ما در مقیاسی عظیم و به شیوههایی که هرگز پیشبینی نمیکردیم، شاهد تأثیرات شفق قطبی هستیم. "
دانشمندان پیش از این سه نوع شفق را در مریخ شناسایی کرده بودند. اول، شفقهای پراکندهای که توسط طوفانهای شدید خورشیدی ایجاد میشوند. دوم، شفقهای قطبی مجزا هستند که کاوشگر امید از آغاز مأموریتش در حال بررسی آنها بوده است. شفقهای قطبی گسسته توسط مواد معدنی مغناطیسی که در پوسته سیاره جاسازی شده اند تولید میشوند. شفقهای پراکنده و محرمانه معمولاً در شبهای مریخ مشاهده میشوند.
سپس شفقهای پروتونی هستند که در روز مریخ (سمت رو به خورشید) مشاهده میشوند. به نظر میرسد شفقهای پروتون محصول برهم کنش بین باد خورشیدی مریخ و هیدروژن در اگزوسفر سیاره یعنی بیرونیترین لایه جو یک سیاره باشد و اکنون ما این نوع چهارم از شفق قطبی را در مریخ داریم که شفق گسسته سینوسی نام دارد.
محققان میگویند شفقهای قطبی مجزای سینوسی شامل رگههای کرممانند طولانی از انتشار الکترونهای پرانرژی در اتمسفر فوقانی است و آنها هزاران کیلومتر از روز به سمت شب مریخ گسترش مییابند. راب لیلیس از دانشگاه کالیفرنیا در برکلی میگوید که آنها به "کشف تکان دهنده ای" دست یافته اند. لیلیس بخشی از تیمی است که طیفسنج فرابنفش مریخ امارات را پشتیبانی میکند.
ماموریت کاوشگر امارات اولین در نوع خود است که توسط یک کشور عرب و یکی از سه ماموریت مریخ که در سال ۲۰۲۰ پرتاب شد هوپ هر ۵۵ ساعت یک بار به دور مریخ میچرخد و هر ۹ روز یک نمونه از دادههای سیارهای کامل میگیرد. انتظار میرود ماموریت آن حداقل یک سال دیگر ادامه یابد.
بیشتر بخوانید