علی میکاییلی گفت : در فصل مرطوب با دمای مناسب مانند بهار قارچها در طبیعت به فراوانی یافت میشوند و معمولا اشتباه در تشخیص قارچهای خوراکی خودرو با قارچهای سمی باعث مسمومیتهای متنوع قارچی میشوند.
به گفته دکترای حرفهای قارچشناسی آزمایشگاهی قارچهای خودرو هیچگونه برتری بر قارچهای خوراکی بسته بندی شده صنعتی ندارند.
مسمومیتهای قارچی به ۲ گروه تقسیم میشود؛ گروه اول مسمومیت حاصل از آلودگی موادغذایی به کپکهای سم زا است که این گروه جزو مسمومیتهای غذایی است.
گروه دوم از مسمومیتهای قارچی به وسیله قارچهای چتری سمی ایجاد میشوند که مرگبارترین مسمومیت در این گروه را «مسمومیت آمانیتایی» میگویند.
سم آمانیتین بسیار کشنده است و با پختن و جوشاندن و شستن قارچ از بین نمیرود و این سم، چون هیچگونه پادزهری ندارد با تخریب بافت کبد باعث ایجاد یک سندرم هپاتو رنال شده و بسیار مرگبار است.
این مسمومیت بین ۶ تا ۷۲ ساعت و بطور متوسط حدود ۱۲ ساعت علامتی ندارد و این زمان و شروع اولیه علایم بهترین زمان مراجعه برای درمان است.
علایم اولیه مسمومیت شامل اسهال، استفراغ و تهوع است و علایم بعدی شامل گرفتاری کبد و اختلال کلیوی و کما است که در صورت تاخیر در درمان، مرگ اتفاق میافتد و یا بیمار ممکن است نیاز به پیوند کبد پیدا کند.
برخی قارچهای واجد این سم، بسیار شبیه قارچهای خوراکی خودرو هستند و تشخیص این قارچها فقط در مراکز تشخیصی آزمایشگاهی میسر است؛ بنابراین تکیه بر روشهای غیرعلمی مانند استفاده از ظروف نقرهای یا شیر برای تشخیص قارچ خوراکی از سمی هرگز توصیه نمیشود.
افرادی که قارچ مشکوک مصرف کرده اند یا دارای علایم گوارشی شده اند باید به سرعت برای خدمات درمانی مراجعه کنند، چون تاخیر در شروع درمان متاسفانه عوارض جدی مسمومیت را در پی دارد .