کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: کم خونی فقر آهن در دانش آموزان باعث احساس ضعف و خستگی، دوری از ورزش و فعالیت بدنی، خستگی در ورزش و کاهش مقاومت بدن در برابر عفونتها میشود.
اوگفت: بنابراین کم خونی فقر آهن به علت تاثیر بر قدرت یادگیری و کاهش آن، افت تحصیلی دانش آموزان را در پی دارد.
فاطمه ایزدی گفت: نیاز بیشتر به آهن در این سنین به ویژه در دختران دانش آموز دوران متوسطه، مصرف ناکافی مواد غذایی حاوی آهن، عادت ماهیانه دختران، هیجانهای عصبی دوران بلوغ، مصرف ناکافی مواد غذایی حاوی ویتامین C، مصرف نانهایی که در تهیه آن از جوش شیرین استفاده میشود، مصرف چای همراه یا بعد از غذا، مشکلات دندانی، مشکلات انگل، رعایت نکردن اصول بهداشتی، پایین بودن جذب آهن رژیم غذایی و نیاز بیشتر آهن در فعالیتهای ورزشی مشاهده میشود..
او، بروز علائم کم خونی فقر آهن به میزان و شدت تخلیه آهن بستگی دارد عنوان کرد و گفت: رنگ پریدگی دایمی مخاط داخل لب و پلک چشم و زبان که به رنگ صورتی کمرنگ دیده میشود، خستگی زودرس، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، سرگیجه، سردرد و بی اشتهایی، حالت تهوع، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها و در مراحل پیشرفتهتر کم خونی، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزک پا مشاهده میشود.
این کارشناس تغذیه گفت: برای تشخیص کمبود آهن و تعیین شدت آن باید آزمایشهایی مانند تعیین فریتین سرم صورت گیرد.
او گفت: اندازه گیری میزان هموگلوبین خون، آخرین مرحله کمبود آهن را میتوان تشخیص داد؛ بنابراین ممکن است فردی دچار کمبود آهن باشد، اما هنوز میزان هموگلوبین خون او کاهش نیافته باشد.
ایزدی گفت: نکته مهم در درمان کم خونی فقر آهن این است که درمان با آهن میبایست دو تا سه ماه پس از رسیدن هموگلوبین به حد طبیعی ادامه یابد، به میزانی که ذخایر آهن بدن به حدود ۳۰ میکروگرم در لیتر برسد.
آموزش تغذیه به عموم مردم در خصوص نحوه صحیح تهیه و طبخ مواد غذایی برای جذب بیشتر آهن مانند مصرف ویتامین C
مصرف پروتئینهای حیوانی به همراه منابع غذایی حاوی آهن یا قرص آهن
پرهیز از مصرف همزمان موادی که باعث کاهش جذب آهن میشود، مانند «تانن» موجود در چای، «فیتات» موجود در نان و غلات
آهن یاری برای گروههای آسیب پذیر و در معرض خطر کم خونی از جمله دانش آموزان، کودکان، زنان باردار
کنترل بیماریهای عفونی و انگلی و غنی سازی مواد غذایی
بهترین منبع غذایی از گوشتها است، حبوبات و مغزها، سبزیهای برگ سبز تیره مانند جعفری، انواع خشکبار، زرده تخم مرغ و نانهای غنی شده از جمله منابع دیگر است.