مسعود قنبریان رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: مسمومیتهای غذایی انواع مختلف دارد، اما نوع میکروبی آن شایعتر از سایر مسمومیتهای غذایی است.
به گفته او، گاهی اوقات ممکن است غذاهای معمولی در اثر باکتریها (میکروب ها) آلوده شود. این میکروبها تحت شرایط ویژه میتواند سبب مسمومیت غذایی شود. غذاهای مسموم کننده ممکن است بو یا مزه ناخوشایندی نداشته باشد.
قنبریان گفت: با وجود اینکه اکثر مسمومیتهای غذایی به طور معمول ظرف ۲۴ ساعت برطرف میشود، اما بعضی از آنها میتواند کشنده باشد.
او گفت: مسافران میتوانند با رعایت موارد زیر احتمال بروز مسمومیتهای غذایی را در هنگام حضور در طبیعت کاهش دهند:
به گفته قنبریان ،با توجه به اینکه رطوبت زیاد، رشد و تکثیر میکروبها را افزایش میدهد، سعی کنید در هنگام حضور در طبیعت از غذاهای نیمه خشک و یا با رطوبت کم استفاده کنید. مانند عدس پلو، لوبیا پلو، ماکارونی و موارد مشابه از خوردن غذاهای نیمه پخته و خام به طور جدی پرهیز شود.
او همچنین گفت: در صورت توقف در مناطق روستایی، از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا بستنی و پنیر محلی خودداری کنید و در هنگام توقف، قبل از صرف غذا، آن را به طور کامل حرارت دهید تا غذا بخار کند. غذایی که یک بار گرم شده است را نباید دوباره گرم کرد. بلکه باید از مصرف مجدد باقیمانده آن غذا خودداری کنید.
رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: در صورتی که نمیتوانید مواد غذایی را در ۴ درجه سانتی گراد یا کمتر نگهداری کنید، باقی مانده آنها را دور بریزید.
او گفت: همواره صابون مایع و آب به همراه داشته باشید و قبل از صرف غذا دستها را دست کم به مدت ۲۰ ثانیه خوب بشویید و از رستورانهای معتبر بین راهی استفاده کنید و تا حد امکان از خوردن انواع خورش ها، کباب کوبیده، سالاد الویه و همبرگر در رستورانها خودداری کنید.
قنبریان گفت: از خرید قوطیهای کنسرو دارای برآمدگی، فرو رفتگی و یا نشتی خودداری کنید و مطمئن شوید که درپوش آنها شکسته نشده باشد. اگر فرآوردهای ظاهر و یا بوی ناخوشایندی داشت، به هیچ عنوان آن را نچشید و کنسروها را قبل از مصرف ۲۰ دقیقه در آب در حال جوشیدن حرارت دهید و سپس مصرف کنید.
او گفت: نشانه مسمومیت غذایی به نوع میکروب وارد شده به بدن بستگی دارد. علائم ممکن است، چند ساعت و حتی روزها و هفتهها بعد از خوردن غذا ظاهر شود. رایجترین علائم مسمومیت غذایی شامل تهوع، استفراغ، درد شکم و اسهال است که ممکن است حتی خونی باشد. بیمار ممکن است تب داشته باشد و یا بدون تب باشد. علائم عصبی مانند تاری دید و سرگیجه نیز ممکن است ایجاد شود.