سکونتگاههای غیررسمی پدیدهای ناشی از گسترش شهرها و بازتابی از عدم توزیع مناسب امکانات شهریاند. زمانی که شهر نتواند نیازهای بخشی از جمعیت خود را تامین کند، آنها را به حاشیه میراند.
دفاتر تسهیلگری در هفت منطقه حاشیهای شیراز برای بهبود وضعیت افراد ساکن در این مناطق تلاش میکنند. دفاتر یادشده با هدف شناسایی، آسیبشناسی و برنامهریزی برای کاهش آسیبهای اجتماعی بر پایه دیتاها و دادههای واقعی ایجاد شده اند، راه اندازی این دفاتر از اقدامات برجسته و موثر دولت محترم در راستای دغدغههای مقام معظم رهبری در حوزه آسیبهای اجتماعی است.
مهران نامداری قرقانی مدیر عامل دفتر تسهیلگری و و توسعه محلی گلشن گفت: آمارهای سال ۹۵ حدود ۱۱میلیون نفر را در زمره ساکنان محلات حاشیهنشین کشور نشان میداد و همین موضوع اهمیت توجه به محلات را بیش از پیش ساخت که در نتیجه آن، برای کاهش آسیبهای اجتماعی دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی راهاندازی شد. هم اکنون در شیراز ۷ فتر تسهیلگری در محلات حاشیهای مشغول به فعالیت هستند یکی از دفاتر یاد شده دفتر تسهیلگری و توسعه محلی گلشن است که در محله کشن قرار دارد.
به گفته او، این دفتر زیر نظر سازمان مردم نهاد جمعیت جوانان عشایر فارس در حال فعالیت است. ضمن تشکر از حمایتهای استانداری فارس، از آنجاییکه حل انبوه مشکلات محلات حاشیهای کشن مساعدت همه جانبه مردم و مسئولین را طلب میکند. از مدیریت شهری، اعضای جدید شورای اسلامی شهر شیراز، شهرداری و سایر ادارات مرتبط با محلات حاشیهای تقاضای همکاری و حمایت بیشتر را داریم.
این کنشگر اجتماعی گفت:کشن محلهای است با ظرفیتها و پتانسیلهای فراوان که در سایه کم توجهیها با مشکلات فراوانی دست به گریبان است. امید که با تداوم فعالیتهای این دفتر و با همکاری مردم و حمایت مدیران مرتبط شاهد کاهش معضلات محله کشن باشیم.
راحله مهکویی مدیر دفتر تسهیلگری و توسعه محلی گلشن گفت: پس از شکل گیری دفتر، جمع آوری داده از سطح محله و برگزاری نشستهای محلی با حضور معتمدین و افراد اثرگذار محله، مشکلات محله مشخص، و برای رفع کاستی ها، اولویت بندی انجام گرفت. برخی از مهمترین مشکلات محله عبارتند از: نبود فرهنگسرا یا سرای محله، آسفالت خیابان اصلی محله، اختلاف مالکیت متصرفین محلی با بنیاد مستضعفان، بیکاری، اعتیاد که در نشست اخیر با معتمدین محلی، آخرین اقدامات انجام شده در شش ماه گذشته و همچنین برنامههای آتی و در دست اقدام بررسی و بروزرسانی شد که در ادامه به اطلاع عموم میرسد.
او گفت: یکی از مسائل شهرسازی انجام شده این دفتر، اتصال دسترسی فاضلاب محله به فاضلاب شهری است که طبق پیگیری و مراجعات بسیار به سازمان آب و فاضلاب منطقه ۲ و ارجاع نامه از استانداری و دفتر به این شرکت از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا کنون موفق شدیم که فاضلاب این محله به فاضلاب شهری متصل گردد و در سال ۱۴۰۰ از کوچه ۱۰ تا ۳۰ انشعابها وصل شده و این اقدام در دست اجراست.
مدیر دفتر در مورد موضوعات دیگر شهرسازی در حال انجام، گفت: ارتقا کیفیت وضعیت بصری خیابان اصلی با پاکسازی دیوار نویسیها و رنگ آمیزی در راستای افزایش نشاط اجتماعی و ارتقا منظر محله دیوار نویسیها میبایست پاک گردیده و بجای انها رنگ امیزیهایی الهام گرفته از فرهنگ و ایین مردم محلی باشد و آسفالت خیابان اصلی گلشن بعد از اتمام فاضلاب میباشد.
با پیگیریهای متعدد صورت گرفته از شهرداری منطقه ۴ مقرر شد بعد از اتمام پروژه فاضلاب آسفالت این خیابان صورت بپذیرد.
راحله مهکویی مدیر دفتر تسهیلگری گلشن فعالیتهای اجتماعی و مددکاری انجام شده این دفتر را از جمله شناسایی خانوادههای دارای عضو مصرف کنندهی مواد مخدر، ارائهی مشاورههای تخصصی، ارجاع رایگان به کمپهای ترک اعتیاد، برگزاری کارگاههای آموزشی و نمایشگاه به صورت مجازی و حضوری در حوزههای اعتیاد، فرزندپروری، پرخاشگری، و مهارتهای زندگی، برقراری ارتباط با کنگرهی ۶۰ (سازمان مردم نهاد کشوری فعال در حوزه درمان اعتیاد) و معرفی به اهالی محله نام برد.
مهکویی همچنین اهم مسایل اجتماعی-مددکاری در حال پیگیری را ادامهی ارتباط گیری با سارمانها و ارگانهای مربوطه جهت پیشبرد حل مسائل محلهی کشن، پیگیری برنامههای آموزشی از جمله برگزاری کارگاههای آموزشی در حوزههایی مانند اعتیاد، طلاق، پرخاشگری، فرزند پروری و مهارتهای زندگی عنوان کرد.
سام روستا کارشناس حقوقی دفتر تسهیلگری گلشن اهم مسائل حقوقی انجام گرفته را انعقاد تفاهم نامهای میان کانون وکلای دادگستری فارس و دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی این استان عنوان کرد که براساس آن حاشیهنشینهای شیراز میتوانند خدمات حقوقی رایگان دریافت کنند، همچنین تعیین تکلیف اسناد مالکیت تعدادی از اهالی گلشن با همکاری بنیاد مستضعفان و همچنین ارتقای سطح امنیت محله با شناسایی نقاط جرم خیز با همکاری بیشتر نیروی انتظامی نیز از سایر اقدامات است.
او، اهم مسائل حقوقی در حال پیگیری و انجام را تنظیم تفاهم نامه فی مابین دفاتر تسهیلگری شیراز و معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان فارس، جهت همکاریهای بیشتر در حوزههای مرتبط و پیگیری صدور کارت آمایش اتباع خارجه برشمرد.
مریم برزگر کارشناس اقتصادی دفتر گلشن در خصوص اهم مسائل اقتصادی انجام شده گفت: در راستای رسمیت بخشیدن به فعالیت افرد شاغل در حوزه مشاغل خانگی در محله کشن، بعد از آموزش بانوان فعال در حوزه مشاغل خانگی در رابطه با مجوز مشاغل خانگی و مزایای آن، افراد دارای مدرک مهارت در محله در رشتههای خیاطی، گیاهان دارویی و قالیبافی شناسایی و مجوزهای مشاغل خانگی برایشان اخذ شد. ضمن آنکه برای بانوان فعال در حوزه گلیم بافی، ولی بدون مدرک مهارت اقدامات لازم از سازمان صنایع دستی و میراث فرهنگی و گردشگری فارس با تسهیلگری دفتر گلشن صورت گرفت و مجوزهای تولید انفرادی و مشاغل خانگی برای ایشان نیز صادر شد.
او گفت: در دی و بهمن ماه به ۱۲ بانوی مستقل دارای مهارت در رشتههای خیاطی، قالیبافی، گلیم بافی، بافتنی، میناکاری، نقاشی، گیاهان دارویی و یک بانوی پشتیبان برای ایجاد اشتغال در حوزه رودوزیهای الحاقی از اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی فارس تسهیلات اعطا شد.
برزگر در مورد اهم مسائل اقتصادی در حال پیگیری و انجام شده، گفت: از دیگر مشکلات و موانع حوزه اشتغال محله عدم مهارت شغلی و بازاریابی و مکان فروش با قیمت مناسب برای فعالان و افراد جویای کار در محله است. به منظور برگزاری دورههای مهارتی با کمک هیات امناء مسجد امام حسن مجتبی (ع)، یاوران شورا و بانوان محله یکی ازحسینیههای مسجد به مکانی برای آموزشها اختصاص داده شد و این مکان توسط سازمان فنی و حرفهای به عنوان خانه مهارت مورد تایید واقع گردید. تلاش میشود در ماههای آتی با کمک سازمان فنی و حرفهای و دیگر ارگانهای حوزه آموزش، دورههای آموزش مهارت مرتبط با بازار کار برای افراد متقاضی محلی برگزار شود. ضمن آنکه با کمک چند فعال در حوزه کارآفرینی، دورههای آموزش بازاریابی جهت ارتقاء دانش و آگاهی اهالی جویای کار و یا توسعه اشتغال برگزار خواهد شد.
یکی از مهمترین اهداف دفاتر تسهیلگری توانمندسازی اهالی محله است و کارشناسان در این راستا در تلاش هستند که با جذب همیاران و مراقبین اجتماعی فعال در محله اقدام به تیم سازی و گروه سازی کرده و به کمک این تیمها و گروهها آگاهی سازی در محله را افزایش داده و در راستای ارتقای وضعیت اجتماعی و فرهنگی محله تلاش کنند.