حامد حسینخانی در این همایش گفت: در تقویم فرهنگی کشور یک روز به نام نظامی گنجوی، شاعر بزرگ ایران نامگذاری شده است.
به گفته او امروز همابش انسان و اندیشه آرمان شهری در نگاه حکیم نظامی گنجوی در تالار وحدت دانشگاه باهنر کرمان به میزبانی دانشگاه شهید باهنر کرمان، گروه ادبیات دانشکده ادبیات، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد ایرانشناسی و مرکز کرمان شناسی برگزار شد.
عضو هیئت علمی بخش ادبیات دانشگاه شهید باهنر کرمان و دبیر همایش اندیشه و انسان آرمانشهری در نگاه نظامی گنجوی به دلیل برگزاری این همایش پرداخت و گفت: در سده دهم شاعری به نام شاه جهانگیر هاشمی کرمانی در کرمان حضور داشت که مثنوی گرانقدری به پیروی از حکیم نظامی گنجوی به نام محزن الاثر هاشمی سروده است.
او می گوید: این مثنوی یکی از موفقترین، پربارترین و به لحاظ هنری و زیبایی شناسی، غنیترین مثنویهای هست که به پیروی از مخزن الاسرار نظامی سروده شده است و پیوند ادبیات، فرهنگ و تاریخ ادبیات کرمان در گذشته با حکیم نظامی هم از معبر این اثر و از معبر روضه الانوار خواجوی کرمانی است.
به گفته حسینخانی فرهنگ کرمان و ادبیات کرمان به نوعی با نظامی پیوند خورده و این موضوع باعث شد این همایش را امروز ما با محوریت حکیم نظامی و رونمایی از مذهب و آثار هاشمی کرمانی در کرمان و دانشگاه داشته باشیم.
محمد علیزاده نیز در این همایش گفت: همایش اندیشه و انسان از اولین برنامه های سالروز بزرگداشت حکیم نظامی گنجه ای است.
به گفته او یکی از اقدامات بسیار مهم بحث معرفی و پاسداشت سرمایه های این مرز و بوم است که به این سرمایه های کشور پرداخته نشده است.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان گفت: ۱۹ برنامه در ایام سالروز حکیم نظامی گنجه ای در استان کرمان برگزار می شود که همایش اندیشه و انسان، همایش ادبی بهترین سرآغاز، نمایشگاه خوشنویسی و مینیاتور و غیره از برنامه های است که در کرمان برگزار می شود.
او می گوید: کاری که نظامی کرده در نوع خودش کم نظیر بوده و با اینکه در طول تاریخ تغییرات زیادی شده است هیچ کس به معیارهای اصلی این شاعر نرسیده است.
محمود مدبری، استاد برجسته ادبیات دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز در این همایش گفت: روز ۲۱ اسفند ماه در تقویم فرهنگی کشور به نام حکیم نظامی گنجوی که از مفاخر و از ارکان بی بدیل ادب فارسی است و در قرن ششم زندگی میکرد، نامیده شده است.
او به زندگانی این شاعر پرداخت و گفت: از زندگانی این شاعر چیز خاصی نمی دانیم؛ چون فرد گوشه گیری بود و به دربارهای خاصی نمیرفت، ولی دربارها به سراغش میآمدند.
مدبری میگوید: خمسه نظامی، شامل ۵ کتاب از آثار مشهور نظامی است و شامل ۳۰ هزار بیت است که از زمان آفرینش تا به امروز صدها نمونه از این خمسه تقلید شده و در طول ۹۰۰ سال مورد توجه شاعران و هنرمندان بوده است.
او میگوید: برخی از کتابهای نفیسی که ما امروز در موزهها نگهداری میکنیم آثار نظامی است که با خط خوش خوشنویسی شده اند و بعد از شاهنامه فردوسی خمسه نظامی پراستقبالترین کتاب سال ایرانیان، منطقه خاورمیانه و هندوستان است.
مدبری گفت: نسل جوان ما باید با دقت، بزرگانی همچون شاعران ممتازی، چون نظامیگنجوی را که خون دل خوردند و بیش از ۳۴ سال از عمر شان را برای اقدامات با ارزش وقف کردند، بشناسند.
در پایان این همایش از کتاب مثنوی مظهرالآثار رونمایی شد.