سعید غلامی باغی معاون بهره برداری و فروش سازمان اموال تملیکی در برنامه گفتگوی ۱۸:۳۰ شبکه خبر در خصوص نحوه عرضه کالاهای در اختیار سازمان تملیکی در بورس کالا به سوالات زیر پاسخ داد.
چه نوع کالاهایی در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار می گیرد؟
غلامی باغی: کالاها به دو شکل در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار می گیرند. عمده آنها کالاهایی هستند که متروکه گمرکی شده اند یعنی در مهلت قانونی از گمرکات کشور ترخیص نشده اند. برای تعیین تکلیف هرچه سریعتر این کالاها و بازگشت به چرخه مصرف، سازمان اموال تملیکی آنها در اختیار می گیرد و طی فرآیندهای قانونی تعیین تکلیف می کند که عمدتا از طریق مزایده های الکترونیکی در فضای شفاف و رقابتی و یا حراج های عمومی این کالاها را عرضه می کند.
بخش دیگر کالاهای مکشوفه قاچاق است که تعیین تکلیف می شوند و بخشی از آنها امحا شده و بخشی که به تولید و بهداشت جامعه صدمه نمی زند به بازار بر می گردد.
طبق توافق سازمان اموال تملیکی با بورس قرار است چه نوع کالاهایی در بورس کالا عرضه شوند؟
غلامی باغی: با هدف تنوع روش های فروش سازمان اموال تملیکی، افزایش رقابت، پرهیز از انحصار و تعیین قیمت واقعی کالاها؛ استفاده از ابزارهای نوین مالی و عرضه در بورس کالا در دستور کار قرار گرفته است.
طبق تعامل بورس کالا و سازمان اموال تملیکی برای استفاده از بستر بورس کالا به منظور عرضه کالاهای در اختیار سازمان، کار مطالعاتی انجام شده و محیط قانونی استفاده از فضای بورس کالا مورد بررسی قرار گرفته است.
ماده ۱۷ قانون توسعه ابزارهای نوین مالی و ماده ۲۴ قانون سازمان اموال تملیکی این فضا را در اختیار ما می گذارد و به زودی عرضه این کالاها در بورس کالا انجام می شود.
در ابتدا کالاهایی که حساسیتی در مورد نحوه عرضه در بورس نداشته باشند، عرضه می شوند همچون فلزات، مواد پتروشیمی، مواد شیمیایی که کالاهای نمادی بورس هستند و متقاضیان به راحتی می توان آنها را تهیه کنند. به تدریج تنوع کالاهای عرضه شده در بورس گسترش خواهد یافت.
عرضه این کالاها به چه صورت هست؟
غلامی باغی: بستر عرضه این کالاها به صورت الکترونیکی و شفاف است از بستر تالار فرعی بورس کالا استفاده می کنیم که بتوانیم شروط ضمن معامله را در زمان پذیرش کالا درج کنیم.
پس از پذیرش کالا و تنظیم امید نامه و طی کردن مراحل تخصصی که در بورس کالا وجود دارد، خریداران میتوانند به انبارهای سازمان اموال تملیکی در سراسر کشور مراجعه کنند و وضعیت کمی و کیفی کالاها را ملاحظه کنند . بر این اساس بالاترین قیمت پیشنهادی خود را در فضای تالار فرعی بورس کالا مطرح کنند و در صورت ارائه بالاترین قیمت بین متقاضیان، کالا به آنها واگذار می شود.