باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه- شریفی در اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران به میزبانی دانشگاه رازی کرمانشاه که امروز به شکل مجازی برگزار شد گفت : اگر بخواهیم مقوله بذر موجود در هر کشور را با مغزهای موجود در آن کشور مقایسه کنیم، کار بیهودهای نکرده ایم.
به گفته مدیرکل دفتر برنامه ریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم هرچند همواره در کشورمان صحبت از مغزها، استعدادها و ژنهای انسانی است، اما چندان از اهمیت طبیعت، گیاهان، جانوران و موجودات زنده و خصوصا مقوله مهمی به نام بذر صحبت به میان نمیآید.
ذخایر ژنتیکی ما در مقوله گیاهان از ابعاد مختلفی قابل بررسی است، ازجمله اینکه از نظر تنوع، انحصاری و ویژه بودن برخی گونههای گیاهی که در هیچ نقطهای از جهان یافت نمیشوند.
تنوع فصلی که در کشورمان داریم ایجاب میکند انواع مختلف گیاهان را داشته باشیم، اما متاسفانه ذخایر ارزشمندی که در این زمینه داشته ایم، در طول سالیان سال دچار مشکلاتی شده و خیلی از گونههای گیاهی ما سالهاست که منقرض شده اند و دیگر نمیتوان آنها را پیدا کرد.
بررسی ابعاد مختلف بذر صرفا پرداختن به مقوله خود بذر نیست و فراتر از آن است. ما به عنوان یک ذخیره ارزشمند ژنتیکی و به عنوان داشتهای مهم هنوز به این موضوع نگاه نکرده ایم و به این توجه نداشته ایم که شاید در آینده این ذخیره موجود را نداشته باشیم، کما اینکه در حال حاضر هم آنچه که در گذشته داشته ایم را دیگر نداریم.
هرچند بسیار به مقوله مهاجرت مغزها توجه میشود، اما فرار بذرها از فراز مغزها در کشورمان بیشتر است.
محققین این حوزه تا حدی میتوانند کار کنند، گونههای موجود را حفاظت کنند، گونههای وحشی را اهلی کنند و گونههای درحال انقراض را شناسایی و برای ماندگاریشان فکری کنند، اما در حال حاضر بیشترین آسیبی که به مقوله بذر وارد میشود، در حوزه قوانین و مقررات است.
انجمنهای علمی بویژه انجمن علمی بذر ایران باید در این رابطه پیگیریهایی داشته باشند و مسئولین را توجیه کنند که قوانین را برای تحقیق و بررسیها آسان و خروج بذر را کم کنند.
باید بودجههای کلانی برای حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهی و مخصوصا بذر در کشورمان تصویب شود تا داشته هایمان را به صورتهای مختلف و با روشهای نوین علمی حفظ کنیم.
شاید در خارج از کشور ذخایر ژنتیکی بذر ما را خیلی بهتر از ما میشناسند و برای آن برنامه ریزی میکنند. گونههای گیاهی و جانوری ما را انتخاب میکنند و با برنامه ریزی خود تحت عنوان تحقیق و پژوهش و... از کشور خارج میکنند و موجب رشد پژوهش و صنعت و اشتغال در کشورهایشان میشوند.
باید در زمینه بذر و معرفی آن به جهان اقتدار خود را نشان دهیم، اما این امر مستلزم رعایت برخی نکات ظریف برای حفظ ذخایری که داریم، است.
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه گفت : در بخش کشاورزی بعنوان زیر مجموعه حوزه اقتصاد شرایط اینگونه است، در این زمینه باید ابتدا شرایط کنونی خود را بررسی کنیم و در ادامه به دنبال راهکار و برداشتن قدمهایی برای ادامه بهتر راه باشیم.
احمدی گفت: برای اینکه بتوانیم در حوزه کشاورزی تحول آفرین باشیم، باید در زمینه بذر و اصلاح آن خیلی خوب کار کنیم، چراکه حتی اگر همه شرایط مانند آب کافی، خاک مرغوب، اقلیم مناسب، نیروی متخصص و تجهیزات لازم هم فراهم باشد، اما بذر خوب نداشته باشیم، تنها هدر رفت منابع را خواهیم داشت.
متاسفانه هنوز با توجه به تنوع اقلیمی و گیاهی که داریم، نتواسته ایم بذرهای عالی مگر در برخی از اقلام مانند گندم، جو و نخود تولید کنیم؛ بنابراین میطلبد که در این زمینه بصورت جهادی کار کنیم.
اهمیت و جایگاه مقوله بذر در کشورمان کمتر از صنعت هستهای و صنایع نظامی نیست همانطور که امروزه صنعت هستهای و نظامی به افتخاری برای کشورمان تبدیل شده، در زمینه بذر هم باید به همان جایگاه برسیم.
این پذیرفتنی نیست که برای برخی از اقلام بذر مانند بذر صیفی جات و سبزیجات به خارج از کشور وابسته باشیم، درحالیکه نرخ مصرف آنها در کشورمان هم بسیار بالاست. این وابستگی با روح اقتصاد مقاومتی و منویات مقام معظم رهبری اصلا سازگار نیست.
دشمن همواره تنها از طریق نظامی تهدید نمیکند، گاهی از طریق بیوتروریسم هم این کار را انجام میدهد و ممکن است با آلوده کردن بذرها کشاورزی را فلج کند.
کرمانشاه برای تبدیل شدن به قطب کشاورزی با استفاده از اصلاح و تولید بذرها رفیت دارد علاوه بر جمعیت هشتاد میلیونی کشور خودمان، حدود ۴۰۰ میلیون نفر در کشورهای همسایه ما زندگی میکنند که میتوان با کمک کشاورزی به بازارهای هدف دست پیدا کنیم و اقتصاد استانمان را متحول کنیم .
انتهای پیام/د