باشگاه خبرنگاران جوان - در سال ۱۳۴۹ در شهر رامسر به میزبانی ایران اولین کنوانسیون تالاب ها به ثبت رسید تالابهایی که دارای گونههای خاص هستند در لیست کنوانسیون رامسر قرار گرفتند و طبق این توافق تالابها یک میراث ملی و جهانی محسوب شدند. تالاب هایی که در این لیست قرار میگیرند به هیچ عنوان قابل واگذاری، تغییر کاربری و تخریب نیستند.
از ۴۲ نوع تالاب در جهان ۴۱ نوع آن در ایران وجود دارد، که این نشان از کشوری ۴ فصل با گسترگی اکولوژیکی و محیط زیستی آن است، تالابها اهمیت بسیار فراوانی برای محیط زیست کشور دارند.
یک تالاب علاوه بر جاذبههای گردشگری، محل زیست انواع جانوران، جلوگیری از ایجاد ریزگردها، آبخیز بودن و ...، محل آبگیری بارانها و سیلابها است، در سال ۹۸ در دروازه قرآن شیراز به دلیل ساخت و ساز بر بستر رودخانه با بارش باران شدید و به راه افتادن آب، سیل به راه افتاد و منجر به خسارات فراوانی شد.
در گذشته بسیاری از مسیر رودخانهها به سمت تالابها و دریا منتهی میشد، اما امروزه به دلیل تخریل این راهها شاهد به راه افتادن سیلاب در نقاط مختلف کشور هستیم.
تالابها اهمیت اقتصادی زیادی دارند، برای نمونه ارزش هر متر مربع تالاب، برابر با ۴ متر مربع گندم زار است، از این جهت به دلیل اهمیت بالای آنها هرساله در به مناسبت روز جهانی تالابها مراسمی در کنار یکی از تالابهای کشور برگزار میشود، مراسم سال ۱۴۰۰ در استان فارس که دارای چندین تالاب مهم است برگزار شد.
تالاب طشک استان فارس
در این مراسم مردم بومی استان میزبان رئیس سازمان محیط زیست و سایر مسئولان و میهمانان بودند و محصولات و سنتهای شهر خود را مانند نرگس کازرون، گیاههای معطر خشک شده اطراف تالاب، لباسهای محلی، چادرهای بومی، غذا و خوراکیهای استان فارس را به نمایش گذاشتند.
مراسم روز جهانی تالاب ها در استان فارس
در این مراسم قهرمان تالابهای سال ۱۴۰۰ معرفی و از او تقدیر شد و همچنین یگان حفاظت محیط زیست و محیط بانان سازمان محیط زیست با حضور در این مراسم ضمن خوش آمد گویی مشکلات و درخواستهای خود را به گوش رئیس سازمان محیط زیست رساندند.
در حاشیه این مراسم رئیس سازمان محیط زیست پس از بازدید هوایی از تالاب بختگان و طشک و بررسی میزان خشکی و آسیبهای وارد شده به این تالاب از اختصاص اعتبار برای ۵ تالاب استان فارس در راستای برنامه مدیریت جامع تالابهای کشور خبر داد و در ادامه گفت: تالابهای کشور وضعیت خوبی ندارند و این نشان دهنده حوضه آبخیز است، هرچه حوضه آبخیز دارای وضعیت بهتری باشد تالاب دارای شرایط بهتری هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی است این در حالی است بیشتر تالابهای کشور دارای مشکل بوده و حال مساعدی ندارند، تالابها در سیلابهایی که در کشور رویداد به عنوان یک سد طبیعی عمل کرده برای مثال تالاب شادگان توانست در یک سیل ۴ میلیارد مترمکعب آب را در خود ذخیره کند و جلوی سیلاب را مهار کند.
به گفته علی سلاجقه: تاکنون هیچ کدام از سدهای استان حق آبه تالاب بختگان را ارائه نداده اند، سه سد در بالادست تالاب بختگان ایجاد شده که این سدها شاهرگ اساسی حوضه آبخیز را بسته اند، هنوز نمیدانم هدف وزارت نیرو از احداث سد سیوند چی است، این سد در حالی ایجاد شده که شبکه انتقال آب این سد تاکنون احداث نشده است لازم به ذکر است که سد سیوند باید تامین کننده ١۵٠ میلیون متر مکعب حق آبه تالاب بختگان باشد.
انتهای پیام /