باشگاه خبرنگاران جوان - سیدحسن سعادت مصطفوی سال ۱۳۱۵ در قائن به دنیا آمد و هنگامی که ۱۲ سال داشت ساکن تهران شد. او که عالِمزاده بود، در ۲۹ سالگی به درجه اجتهاد رسید، ازدواج کرد و ساکن محله نیاوران شد. او سالها امام جماعت مسجد جامع نیاوران بود و همین محبوبیت و مقبولیت موجب شد وقتی جوانان انقلابی کاخ نیاوران را تسخیر کردند، جز به سرپرستی حجتالاسلام سعادت مصطفوی رضایت ندادند. اینگونه شد که شبانه، حکم ریاست کاخ از سوی امام و دفتر نخستوزیری بازرگان صادر شد.
مصطفوی در این باره میگوید: ۶ سال سرپرستی کاخ را بر عهده داشتم و سعی کردم کاخ را سالم نگه دارم، به همین دلیل هر کسی را به داخل راه نمیدادم؛ حتی خودمان بیرون میخواستیم برویم میگفتیم دو مأمور ما را میگشت که چیزی از کاخ بیرون نرود. ما در اطراف کاخ محدودهای تعیین کردیم و با آیتالله مهدوی کنی هماهنگ کردیم که هیچ کمیتهای نتواند به آنجا وارد شود. اول کامرانیه، اول مرز ما بود که ماشینها را نگه میداشتند، اسلحه را میگرفتند و راهیشان میکردند و از آن طرف هم کاشانک آخر محدوده ما بود و سربازانی که داشتیم همه مسلح بودند و از نخستوزیری جواز اسلحه داشتیم. کاخ اسلحه زیادی داشت که هیچ کمیتهای نداشت، حتی جلیقههای ضدگلوله و سلاحهای پیشرفته هم داشت که همه اینها را ما حفظ کردیم.
بیشتربخوانید
او پس از پیروزی انقلابی اسلامی، پیرامون گنجینه موجود در کاخ توضیح داده است: جدا از ۷۰۰ کیلو طلا، یک کشتی طلا در دفتر شاه بود که متعلق به ۶۰۰ سال پیش بود کلکسیون سکههای فرح بینظیر بود که الان در بانک مرکزی نگهداری میشود، این سکهها از ماقبل تاریخ، هزاره اول و دوم و همه سلطنتهای مختلف را شامل میشد. یک تابلویی یهودیهای صهیونیست به شاه هدیه داده بودند که برلیان بود، قیمتی نتوانستیم برای آن تعیین کنیم! زمانی که میخواستیم اینها را به بانک مرکزی یا جای دیگری تحویل دهیم، میترسیدم. خودم برای بار اول همراه گروه رفتم که در بانک مرکزی به زیرزمینی رفتم که تا چشم کار میکرد آیینه و شیشه و طلا، اقسام کلاههای سلطنتی، تخت طاووس، قلیانهای کار شده ناصرالدین شاه و جواهرات خانواده پهلوی، مدالهای شاه، شمشیرها و قلافها نگهداری میشد.
کاخ نیاوران پس از تسخیر / عکاس: میشل ستبون
جمال شاهحسینی، از کارمندان بازنشسته کاخ نیاوران هم پیرامون تسخیر این مجموعه میگوید: روز ۲۲ بهمن دو تانک مقابل کاخ نیاوران ایستاده بود. با یکی از بچههای نیاوران (اکبر بشرویه) که بعدها شهید شد، آمدیم عکسهای شاه را با تصاویر امام تعویض کردیم. گارد جاویدان شاهنشاهی هم به ما تیراندازی نکرد. بعدش که کاخ را تسخیر کردیم، گاردیها میترسیدند با لباس نظامی فرار کنند، به آنها لباس شخصی دادیم تا بتوانند از کاخ خارج شوند. در سال ۱۳۶۵ درهای کاخ موزه نیاوران به روی عموم باز شد و اولین امین اموال کاخ هم احمد نیاورانی از کارمندان وزارت فرهنگ و ارشاد شد.
علی گرجی، از شاهدان عینی تسخیر کاخ نیاوران پیرامون این اتفاق میگوید: آن زمان ۱۶ سال داشتم و بعدها مسئول یگان حفاظت کاخ صاحبقرانیه شدم. ما آمار کاخ نیاوران را داشتیم و وقتی پرچم داخل کاخ افراشته نبود، یعنی شاه نیست. چند روز قبل از ۲۲ بهمن، گارد جاویدان با تانک جلوی کاخ مستقر شد اما روز ۲۲ بهمن، کاخ از اعضای درباره خالی بود و نیروهای گاردی هم از ما خواستند تا کمکشان کنیم و با لباس غیر نظامی فرار کنند. بعدش هم حاج آقا مصطفوی امام جماعت مسجد نیاوران با حکم امام، مسئول کاخ شد و تمام درها را بست تا چیزی غارت نشود.
در ادامه، برخی عکسهای بهجا مانده از روزهای نخستین انقلاب اسلامی در کاخ نیاوران را مرور میکنیم.
کارمندان کاخ نیاوران در روز جمعه ۲۷ بهمن ۱۳۵۷ در کاخ نیاوران تهران، پرتره محمدرضاشاه را با تصویر امام خمینی جایگزین کردند / عکاس: آلن دژان
یکی از تلفنهای طلا در کاخ نیاوران در دستان حجتالاسلام سیدحسن سعادت مصطفوی / عکاس: الکس بویی
منبع: فارس
انتهای پیام/
لعنت خدا بر هرچی طاغوتی هست . و این وعده الهی است .
الان چی داریم .. بهتره نگم برات ...
و این در شان یک ملت با فرهنگ و با آبرو نبود و مردم دیگر نتوانستند این خفت را تحمل کنند
درود بر ملت بزرگوار ایران
مردم آزادی و استقلال خودشون را با دادن جان به دست آوردن و از دست حکومت وابسته ی سلطنتی و شاهنشاهی نجات پیدا کردند و به هیچ قیمتی مملکت خودشان را به تفاله های رژیم پس نخواهند داد
نفرین ابدی ملت ایران هم بدرقه ی راهشان شد
1- ایران بعد از 200 سال مستقل شد. زمان شاه سفیر آمریکا نخست وزیر و وزرای حساس رو انتخاب می کرد. این اواخر سفیر آمریکا رئیس دانشگاه هم انتخاب می کرد.
2- آمریکا ارباب بود و ایران مستعمره. بیشتر از 50 هزار آمریکایی ایران رو اداره می کردن و از ایران حقوق های کلان می گرفتن. حقوق یه گروهبان آمریکایی از حقوق یه سرهنگ ایرانی بیشتر بود (به اعتراف تیمسار آذربرزین فرمانده نیروی هوایی در زمان شاه)
3- آمریکا روزی 6 میلیون بشکه از نفت ایران رو می برد. اون موقع جمعیت یک سوم حالا بود یعنی الان باید روزی 18 میلیون بشکه نفت می فروختیم حال اینکه الان با فروش روزی 1 میلیون بشکه مملکت اداره میشه.
4- زمان شاه 70 درصد مردم بیسواد بودن (طبق آمار سازمان ملل) اما الان 95 درصد مردم باسوادن.
5- زمان شاه 1 درصد دهات ایران برق داشتن اما الان 100 درصد برق دارن (دهی که برق نداشته یعنی مردمش یخچال و تلویزیون هم نداشتن اونوقت یه عده میگن زمان شاه مردم رفاه داشتن!!!!!)
5- یک درصد دهات ایران آب آشامیدنی بهداشتی و جاده و مدرسه و درمانگاه و تلفن داشتن.
6- سال 56 تعداد عناوین کتب منتشره در ایران حدود 500 عنوان بود اما الان از 60 هزار عنوان در سال بیشتره. از فرانسه هم بالاتر (آمار دقیق در ویکی پدیا هست)
7- زمان شاه صنایع نظامی ایران 3 چیز می ساخت 1-کلاه آهنی 2- فانسقه 3- یغلوی !! حتی سیم خاردار هم باید از خارج میامد. الان از توپ و تانک گرفته تا ناوشکن و زیردریایی و موشک کروز و موشک بالستیک در ایران طراحی و ساخته میشه (از صفر تا 100 چون تحریم هستیم و یه پیچ هم به ایران نمیدن)
8- زمان شاه آفتابه رو هم مونتاژ می کردیم (حسنعلی منصور گفته بود ایران لولهنگ هم نمیتونه بسازه) حالا از دستگاههای پیشرفته عکسبرداری MRI تا سرمته حفاری چاه نفت در ایران ساخته میشه (فقط چند شرکت در دنیا میتونن سرمته حفاری چاه نفت رو بسازن)
9- زمان شاه ایران 50 هزارنفر دانشجو داشت حالا 5 میلیون نفر
خسته شدم. این لیست ته نداره. از مدارس و دانشگاههای ساخته شده تا هزاران کیلومتر جاده و راه آهن و پل و غیره و پیروزی در جنگ 8 ساله غرب علیه ایران با دستان خالی. ولی اگر هیچکدام از این کارها انجام نشده بود بازم انقلاب ایران تحسین برانگیز و قابل ستایش بود چون استقلال ایران را احیا کرد. البته برای بعضی هیچ این چیزها مهم نیست. برای اونا فقط جوج مهمه. چون در زندگی یه هدف دارن و اونم جوج خوردنه!
اگر هواپیمای اختصاصی شاه مخلوع که شاهین نام داشت و طلاکاری بود و جای بیشتری می داشت مطمئن باش زمین و زمان را هم می چاپیدن و می بردن ولی ۳۸۰ چمدان که که فرح بار زد هواپیما را سنگین کرده بود دیگه نتوانستن بیشتر ببرند
الکلی میگن بردیم بانک مرکزی