هواناو بومی یونس یکی از دستاورد‌های صنایع دفاعی کشورمان برای انتقال نفرات و تجهیزات است.

باشگاه خبرنگاران جوان - انتقال نیرو‌ها یکی از مهم‌ترین ماموریت‌ها در نبرد‌های مختلف است. چراکه نیرو‌های رزمی پیاده واحد‌های اصلی برای مبارزه با دشمن و تصرف یک موقعیت هستند. به همین دلیل هم باید این کار با سرعت بالا و در کمترین زمان انجام شود. پس نیاز داریم تا وسیله‌ای این کار را به سرعت انجام دهد و آنجاست که هواناو‌ها متولد می‌شوند.

هواناو یکی از تجهیزاتی هستند که اصلی‌ترین وظیفه آن‌ها انتقال و ترابری نیرو‌ها از نقطه‌ای به نقطه‌ای دیگر است. البته آن‌ها فقط در عرصه نظامی کاربرد ندارند و در فعالیت‌های غیر نظامی همچون امداد و نجات نیز نقش دارند. اجرای عملیات‌های پشتیبانی در رزم دریایی، گشت ساحلی، گشتی با سرعت زیاد و جابجایی فرماندهان و خدمه شناور‌های دریایی و حمل بار و مسافر به جزایر کوچک جزو کاربرد‌های هواناو‌ها عنوان شده است. هواناو‌ها علاوه بر سطح آب جهت ایفای نقش بر روی زمین و مناطق ساحلی نیز نقش ایفا می‌کنند.

ساختار بدنه هواناو‌ها نیز بدین گونه است؛ در قسمت عقب دارای یک موتور، در  قسمت زیرین یک پوسته انعطاف پذیر و در قسمت عقب نیز یک فن برای مکش جهت پرواز بر روی سطح.

آن‌ها در هنگام حرکت بر روی یک لایه از هوا معلق هستند و می‌توانند بر فراز سطح‌های مختلف همچون خشکی، دریا، باتلاق، مرداب و برف حرکت کنند. مهم‌ترین مزیت هواناو‌ها را می‌توان حضور در موقعیت‌هایی دانست که بسیاری از شناور‌ها قادر به حضور در آنجا نیستند.

نیروی دریایی ارتش پیش از پیروزی انقلاب اسلامی از دو نوع هواناو «SR.N-۶» و «BH-۷» استفاده می‌کرد. پس از آغاز جنگ تحمیلی نقش هواناو‌ها بیشتر نمایان شد. پس از آغاز دفاع مقدس در ۳۱ شهریور ۵۹، هواناو‌ها از همان روز نخست وارد عملیات پشتیبانی از خرمشهر و آبادان شدند. در این روزها، ماموریت‌هایی از جمله جابجایی تدارکات رزمندگان و نفرات توسط آن‌ها انجام می‌شد. طبق اعلام منابع رسمی، هواناو‌ها توانسته اند در دفاع مقدس از خود رکورد هم به جای بگذارند، ۱۰ هزار ساعت پرواز عملیاتی در بیش از ۴ عملیات بزرگ دوران دفاع مقدس.

یونس؛ ارابه متحرک نیروهای مسلح در عملیات‌های سخت

نخستین هواناو ایرانی چگونه ساخته شد؟

فرماندهان در جنگ تحمیلی متوجه شده بودند که باید نسبت به حفظ هواناو‌ها اهتمام داشته باشند. مهندسی معکوس بهترین راه بود تا علاوه بر حفظ ناوگان موجود نمونه‌های دیگری نیز طراحی و ساخته شود. به همین دلیل هم متخصصان کشورمان در دفاع مقدس ایده طراحی و ساخت هواناو‌های بومی را دنبال کردند.

پژوهشکده اثرسطحی فارس  وارد کار ساخت نخستین هواناو شد و آن را در دریاچه مهارلو آزمایش کرد. نتیجه امیدوار کننده بود و شد یونس ۱۰.

صنایع دفاعی ایران در آخرین سال‌های دهه ۷۰ توانستند نخستین هواناو ایرانی را با نام یونس ۲۱ بسازند. ماموریت این هواناو حمل بار و سرنشین بود؛ این وسیله می‌توانست ۲۶ نفر و ۲ تن بار را حمل کند. بیشینه سرعت آن ۸۰ کیلومتر بر ساعت بود و با هر بار سوخت‌گیری تا ۶۰۰ کیلومتر برد عملیاتی داشت. اما بخش‌های مختلف به نمونه‌های کوچک‌تری هم نیاز داشتند. در این راستا، هواناو‌های یونس ۱ با ظرفیت ۲ نفر، یونس ۲ با ظرفیت ۴ نفر و یونس ۶ با توان جایجایی ۶ نفر طراحی و ساخته شد.

یونس؛ ارابه متحرک نیروهای مسلح در عملیات‌های سخت

ماموریت هواناو‌های کوچک از جمله یونس ۶، حضور در عملیات‌های گشتی و شناسایی، امداد و نجات و جابجایی نفر و تدارکات است. در سال‌های بعد، این هواناو در وزارت دفاع به تولید انبوه رسید.

یونس ۲۲ نیز از سایر محصولات خانواده هواناوهای یونس است که با قابلیت حمل ۱۸ نفر به سفارش نیروی دریایی سپاه پاسداران طراحی و ساخته شد. اما معروف‌ترین نوع در خانواده هواناوهای یونس، یونس ۶ است که خط تولید آن، پنجم خرداد سال ۸۸ با حضور سردار نجار وزیر وقت دفاع رونمایی شد.

 سردار نجار درخصوص این هواناو گفت: هواناو یونس ۶ از قابلیت بسیار بالایی در رزمایش و عملیات سریع برخوردار و قادر است مأموریت‌های امداد و نجات، گشت‌زنی و پشتیبانی را در دریا، رودخانه و مناطق باتلاقی و برفی انجام دهد. وزارت دفاع در فاز نخست قادراست هر سال ۲۰ فروند از این هواناو را تولید و با خدمات پس از فروش در اختیار نیرو‌های مسلح و دیگر متقاضیان قرار دهد.

یونس؛ ارابه متحرک نیروهای مسلح در عملیات‌های سخت

علت ارزان‌بودن هواناوهای ایرانی نسبت به خارجی‌ها

مهم‌ترین مزیت هواناو‌های بومی، طراحی و ساخت همه سامانه‌ها و قطعات آن‌ها در داخل کشور است. روندی که علاوه بر بومی‌سازی در ارتقای دانش فنی و مهندسی کشورمان نیز نقش دارد. موتور به عنوان یکی از بخش‌های اصلی در هواناو‌ها از نوع هواخنک دوتیس است. این موتور از سوخت گازوئیل استفاده می‌کند که نسبت به سوخت GP۴ مورد استفاده در نمونه‌های مشابه ارزان‌تر است.

جنس بدنه هواناو‌های یونس نیز از کامپوزیت است که باعث افزایش طول عمر، استحکام، وزن کم و همچنین سرعت بالای عملیاتی‌شدن می‌شود. متخصصان ایرانی از همان کامپوزیتی استفاده می‌کنند که در هواپیما‌ها و بالگرد‌ها استفاده می‌شود، بهره می‌برند.  

با توجه به مشخصات بالا اگر یک هواناو بتواند شاخصه‌های بالا را کسب کند، می‌تواند علاوه بر عملیات‌های رزمی در عملیات‌های امداد و نجات و گشتی و شناسایی کاربرد داشته باشد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۵ بهمن ۱۴۰۰
به امید روزیکه هر ایرانی یک هوا ناو داشته باشه تو خلیج فارس درامنیت کامل مسافر کشی کنه
Iran (Islamic Republic of)
مهران پیراسته نیک
۰۱:۴۲ ۰۵ بهمن ۱۴۰۰
چقدر زشته این چیه ساختن فکر کنم جهادی ساختن خخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
علی محمد صادقی
۰۷:۲۵ ۰۴ بهمن ۱۴۰۰
موتور ماشین بابای من روشه خخخخخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۶:۳۸ ۰۴ بهمن ۱۴۰۰
ای وای خدا وکیلی نظرات و خواندم بعضی ها فقط دنبال تخریب مملکت هستن آره گروهی هست ولی انصافا منصف باشید تواین داستان کشور ها ایران بسیار مظلومه الان اگه میگفتن فلان کشور دوچرخه لحاف دوزی ساخت میگفتن ای بابا ایران داره چکار می‌کنه بیاییم عینک بد گمانی و عوض و اعتماد رو بزنیم مثل دورو نزدیک
خخخخخخححححححخخ باحال بود
Iran (Islamic Republic of)
امیدوار
۰۰:۵۷ ۰۴ بهمن ۱۴۰۰
خوبه ی خرده امیدارباشیم.یقین بدانیدما۲قرن ازجامعه جهانی عقبیم
Iran (Islamic Republic of)
Mohajerani
۱۱:۴۱ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
این چیه ...مثل دختر خانمی هست گه دامن قرمز پوشیده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۸ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
این موتوری که روش سوارکاران موتورچهارسیلندرپژوهستش بنزینی هست وایرشمعها مشخص شمامیگی گازوئیلی هستش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
پس زود حمله را شروع کنید مقتدر شدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
100 سال از دنیا عقب هستیم هنوز به فکر خدمت به مردم نرسیده اید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
فقط مونده پژو هواپیما آف چهارده !!!!!هم بسازیم این خود یک شاهکار در کره خاکی است و در کیهان!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
چون خودرو سازا وصلن به اقازاده ها و سلاطین رانت که دیگه خیلی آششون شور شده که حتی کار بجایی رسیده که وجه بین مردم رفته زیر سوال که چرا اینقدر از این خودرو سازهای معلوم الحال حمایت میکنه ... که باعث کلی نارضایتی بین مردم شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۱ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
واقعا خوش حال میشم از پیشرفت ایران و تشکر از تکنسین ها و دانشمندان سرزمین عزیزم ایران.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
اون سردار از اون بالا داره چی نگاه میکنه که از روی نقشه ساخت نمیتونه ببینه ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۷ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
به تولید بیست هواناو در سال تولید انبوه نمی‌گویند تولید انبوه و فراوان تولید حداقل دهها هزاری است.
Iran (Islamic Republic of)
داود
۰۸:۰۹ ۰۳ بهمن ۱۴۰۰
پراید که نیست !!!!
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۱۱:۵۴ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
به امید تولید انبوه و گسترده، همچون قایق‌های تندرو
Iran (Islamic Republic of)
فرزند زاگرس مرکزی
۱۱:۴۹ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
در هواناو آنچه مهمه طراحی و قطعات دیگر همچون شفتها و غیره است حالا شما با این تصویرهای ریز از کجا فهمیدین که هواناو موتورش پژو ست!!!!!!؟؟؟
دهها ملیون موتور در این کشور هست اما دهها ملیون هواناو نیست به فرض محال اگر موتور هم ایرانی نباشه، پس آنچه که مهمه ساخت و طراحی هوا ناو هست.
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۳:۲۴ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
عزیز جان شما موتور پژو از نزدیک ندیدی مگه تو تصویر کاملا مشخصه چه چیزی روی کار قرار گرفته فناوری که بالای 20سال پیش منسوخ شده و امروزه از موتورهای 16سوپاپ استفاده میشه نه 8 ، این نشان دهنده عدم رشد ما هست
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۱۱:۴۰ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
علت گرانی خودرو مشخص شد
موتور هواناو روش گذاشته ایران خودرو !
Iran (Islamic Republic of)
مهندس نصیروندمغان گرمی
۱۱:۲۶ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
سلام.ضمن تقدیر چرا همین موتور۴۰۵ که برای هواناو گازوئیلی کردید رو برای خودروهای سواری گازوئیلی نمیکنند نسبت به cnj صدبرابر خوبه و استهلاک موتور میاد پایین،چرا خودروسازان حلبی جلوی هر طرح خوب را گرفتند و فقط بلدند خودرو را ده برابر گران قالب مردم کنند،حتی در برخی خودروهای پیشرفته نیز از سوخت‌ گازوئیلی استفاده میکنند،مثل برخی مدلهای بنز،البته دیگر دوران آنها نیز تمام شده و به سمت خودروهای هیبریدی،برقی رفتند ولی خودروسازان حلبی مافیایی گران‌فروشی هنوز در تکنولوژی سی سال پیش مانده اند چون در خودروهایی مثل پراید،تیبا،ساینا،کوئیک،سمندو پژو بیش از پانزده برابر سود و در حقیقت پول حرام در جیب می‌زنند چون سود اسلامی و حضرت محمدی ص فقط ده درصد میباشد در حقیقت با جان و مال مردم بازی میکنند.با آرزوی پیشرفت روز افزون.سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
سلام.احسنت،یاد آیه قرآن افتادم،وای بر کم فروشان،وای بر گران‌فروشی.سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۷ ۰۴ بهمن ۱۴۰۰
برادر بزرگوارم دیگه الان چه فایده ای داره دیگه سن مون شد چهل سال اینا فقط بلدن تو سر ما و امسال ما بزنن فقط بلدن بگن مرگ بر این مرگ به اون افسوس جوانی ام رفت البته نا و نفس و چالاکیم هم رفته
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۱:۱۰ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
چقدر یک رسانه میتونه ضعیف و در جهت معکوس عمل کنه!
کاش کمی هوشمندانه عمل کنید...
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۰:۳۱ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
هزاران هزار درود و آفرین بر هوش و استعداد و تلاش و پشتکارتان،خدا قوت ،خسته‌ نباشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
بابت همین موتورپژو۴۰۵ چه پولی به جیب زدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۸ ۰۴ بهمن ۱۴۰۰
موتور پژو مال فرانسه هست.60 درصد قطعات پژو هم وارداتی است اما تمام قطعات این هواناو ساخت داخل کشور عزیزمون ایران است تا کور شود هر آنکس که نتواند دید.اصلا رو تمام موشکها هم موتور پژو گذاشتن.خب دنیا عرضه داره مثل ایران موشک نقطه زن بسازه!
Iran (Islamic Republic of)
روح اله
۱۰:۲۶ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
موتور پژوه روش گذاشتند ،آرم پژو روش هست ،واقعا که
اگه قدرت نظامی هم مثل خودرو سازی دروغ باشه وای به حال ما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
خدا قوت. این وسیله به درد مناطق سیل زده میخورد تا در اب و خشکی خدمت رسانی کند. پیشنهاد میکنم تعدادی از این وسیله را در اختیار حلال احمر قرار گیرد.
Germany
حسن
۱۰:۱۴ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
با این پژو ۴۰۵ چه کارها که نکردیم ماشین آردی و پیکان پژو و یونس پژو و هواناوپژو.... حداقل آرم پژو رو از روی موتور برمی‌داشتند.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۰۸ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
سردار چه با دقتی نگاه میکرد .
فکر کنم میخواست نقشه ساختشو به کشورهای خارجی برسونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۹ ۰۴ بهمن ۱۴۰۰
کافر همه را به کیش خود پندارد! خیال میکنی همه مثل خودت وطن فروش هستن؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۴۲ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
سردار چه با دقت نگاه میکرد.
فکر کنم میخواست نقشه ساختشو به کشورهای پیشرفته بده!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
چه سطح فکرت پایینه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۶ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
جلو موتور چمن زن هست ، عقب موتور 405، بقیه هم بماند وسط عملیات واشر و سرشمع میزنند. با سر هم کردن چهارتا وسیله که برای این مجموعه طراحی نشده خودشون رو مخترع و متخصص میدونند. بیشتر شبیه کاردستیه تا مهندسی معکوس.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۰ ۰۴ بهمن ۱۴۰۰
بنده خدا مهم عمل کرده ماهواره امید هم می‌گفتند حلب آبگرمکن دیواری خوب بسیار عالی با موتور پژو ام بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۸ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
سلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۴ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
پس بگو چرا انقد ماشین رو گرون به مردم میدین ارم رو میکندی حداقل
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۸:۵۰ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
حالا که زحمت کشیدیت یونس رو ساختید بی زحمت یوسفشون رو هم بسازید .
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۴:۱۶ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
زلیخاش هم بسازید
خخخخ
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۰۸:۴۹ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
موتور پژو 405 گذاشتن روش.... حداقل آرم پژو رو میکندین...زشت بخدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۲ ۰۲ بهمن ۱۴۰۰
تصاویر برای الان نیست امیر خان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۲ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
فکر معیشت باشید که بنیان خانواده ها داره از هم میپاشه سر این اقتصاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۲ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
ماشاء الله
خداقوت دلاور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۱ ۰۱ بهمن ۱۴۰۰
همه چیز ارزانتر جز چیزی یا خدمتی که برای مردم ارایه میشه گرون در میاد و بی کیفیت
آخرین اخبار