به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، خراسانجنوبی با حدود ۳۰ هزار نفر شتر دومین قطب پرورش این حیوان در ایران به حساب میآید و همین قابلیت سبب شده تا برای تبدیل استان به هاب (مرکز منطقه ای) پرورش شتر تفاهم نامه مشارکتی میان ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره)، وزارت جهاد کشاورزی و استانداری خراسان جنوبی امضاء شود.
مدت اجرای این تفاهم نامه دو سال یعنی تا سال ۱۴۰۰ است و با اجرایی شدن آن، خراسان جنوبی به رتبه اول پرورش شتر منطقه در بخشهای مختلف از جمله تأمین علوفه، تولید گوشت و فرآوری تولیدات شتر تبدیل میشود.
اما نکته حائز اهمیت اجرای این طرح، ایجاد ۱۲ هزار فرصت شغلی برای جامعه روستایی استان از جمله در شهرستانهای نهبندان، خوسف، زیرکوه و طبس به عنوان مراکز اصلی پرورش شتر منطقه است.
اجرای این پروژه توسط ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و وزارت جهاد کشاورزی از نهبندان که با ۱۲ هزار نفر شتر قطب پرورش شتر خراسان جنوبی به حساب میآید آغاز شد.
حال پرسش این جاست که برای طی شدن مسیر و مبدل شدن به هاب شتر، مفاد تفاهم نامه منعقد شده در این مدت تا چه حد اجرایی شده است؟
موسوی مدیر ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) در خراسان جنوبی به اهداف مدنظر در عملیاتی شدن این مگا پروژه اقتصادی اشاره کرد و گفت: افزایش موجودی شتر استان، اشتغال زایی روستایی، مرتع کاری و دخیل کردن شتردار در توسعه مرتع، ایجاد و ساخت قرنطینه و بازار شتر برای تکمیل حلقههای تأمین و بازار شتر، تقویت و ایستگاههای پیشران فناوری و نوآوری، فرآوری شیرو گوشت و خرید تضمینی محصولات و توانمندسازی و شبکه سازی شترداران از جمله اهدافی ست که با اجرایی شدن این ابر پروژه اقتصادی دنبال میشود.
پرداخت ۲۵۰ میلیارد تومان تسهیلات
موسوی مدیر ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) در خراسان جنوبی گفت: در حوزه شبکه و توانمندسازی روستاییان تاکنون شناسایی و شبکه سازی هزار متقاضی روستایی پرورش شتر، و چهار هزار متقاضی دام سبک را داشته ایم.
او گفت: آموزش علمی و عملی پرورش شتر با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی، معاونت دام و دامپزشکی، معرفی متقاضیان به بانک برای تأمین نقدینگی افزایش موجودی شتر و پرداخت ۲۵۰ میلیارد تومان تسهیلات از ابتدای شروع تفاهم نامه انجام شده است.
موسوی گفت: در بخش تأمین دام از طریق واردات نیز مجوز واردات از پاکستان و افغانستان و قرارداد با شرکتهای خصوصی دریافت و ۵۰۰ نفر شتر و دو هزار و ۵۰۰ رأس دام سبک توسط شرکت سرمایه گذار و ۷۵ هزار رأس دام سبک هم توسط دامداران تأمین شد.
بزرگترین قرنطینه دامی کشور
موسوی مدیر ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) در خراسان جنوبی با اشاره به تأمین زیر ساخت قرنطینه حیدرآباد نهبندان گفت: در این حوزه نیز ساخت بزرگترین قرنطینه دامی کشور با ظرفیت دو هزار و۵۰۰ دام سبک و ۵۰۰ نفر شتر در دستور کار قرار گرفت که به اتمام رسید.
او گفت: با فراهم شدن زیرساخت قرنطینه حیدرآباد، زیرساخت قانونی تأمین پلاک کوبی، پایش سلامت و انتقال دام به سراسر کشور و سنتر تأمین دام مقاوم به مناطق گرمسیری برای متقاضیان دام سبک و شتر تأمین شد.
موسوی گفت: در بخش فرآوری محصولات شتر هم سه مرکز جمع آوری شیر در استان راه اندازی و تسهیلات به کارخانه شیر البان و تولید کارمزدی دوغ شتر با ظرفیت سالانه ۱۵۰ تن انجام شد.
بیشتر بخوانید
مدیر ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) در خراسان جنوبی گفت: راهبری تولید محصولات شیر، دوغ پاستوریزه، پنیر، شیرخشک، تن گوشت، روغن کوهانه غنی شده، چرم، صابون، شامپو، کرم و البسه پشم شتر نیز در دستور کار قرار دارد.
استان بدون بیکار پیشنهاد جدید ستاد
موسوی مدیر ستاد اجرایی فرمام امام خمینی (ره) در خراسان جنوبی در ادامه به ساخت بزرگترین بازار دام استان در نهبندان با ظرفیت ۳۹ غرفه، مرکز عرضه خوراک، سایت اداری و استراحتگاه چوبداران و دامداران و حذف دلالی و امکان عرضه مستقیم دام و کمک به حل گلوگاه بازار اشاره و گفت: ساخت کشتارگاه تیپ چهار و بازار دام در زیرکوه و طبس و پیشنهاد اجرای تفاهم نامه جدید استان بدون بیکار در خراسان جنوبی از پروژههای در دست اقدام است.
او گفت: همچنین برای تأمین نهادهها در سال ۱۴۰۰ نیز هزار تن کاه و یونجه برای متقاضیان به دلیل کمبود نهاده و استمرار خشکسالیها و واردات کاه برای اولین بار از افغانستان به ظرفیت ۵۰۰ تن در دستور کار قرار گرفت.
بیکی فرماندار نهبندان گفت: برای تکمیل زنجیره تولید گوشت و رسیدن به خودکفایی یک کشتارگاه به صورت مشارکتی توسط شرکت توسعه گری پردیس و شرکت تعاونی شفق سیه بال در حال ساخت است که بهمن امسال به بهره برداری میرسد.
چالش آب پیش روی طرحهای تکمیلی
بیکی فرماندار نهبندان چالش پیش روی این کشتارگاه را دسترسی نداشتن به شبکه آب دانست و هزینه بهره برداری از آن را دو میلیارد تومان اعلام کرد.
او گفت: همچنین در این زمینه احداث یک میدان عرضه دام با ۲۹ غرفه دام سبک و ۱۰ غرفه دام سنگین در دست اجراست.
بیکی مشکل میدان دام را هم تأمین آب پایدار آن و مشخص نشدن سهمیه مجزای نهادههای دامی دانست و گفت: احداث این میدان هم دو مییلیارد تومان هزینه در بر دارد.
مرکز نگهداری دام حیدرآباد
بیکی فرماندار نهبندان با اشاره به راه اندازی مرکز نگهداری دام حیدرآباد (قرنطینه) با هدف تأمین دام به ویژه شتر برای بقیه مناطق کشور، گفت: ظرفیت این مرکز نیز ۳۰۰ نفر شتر و هزار ۵۰۰ واحد گوسفند داشتی است.
او به اتمام احداث مرکز نگهداری دام حیدرآباد با ۱.۵ میلیارد تومان اشاره کرد و گفت: این مرکز نیز با مشکل نبود آب پایدار مواجه است.
بیکی گفت: علاوه بر این برای تأمین علوفه مورد نیاز این مرکز نگهداری کشت خارشتر در ۴۰۰ هکتار انجام میشود.
منبع: فارس
انتهای پیام/ ر