طرح واردات خودرو به منظور ساماندهی بازار و رفع انحصار به تصویب رسیده است اما برخی کارشناسان معتقدند اجرای این طرح منجر به ایجاد رانت می شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،  ۱۹ آبان ماه بود که مدیران عامل ۲ خودروساز کشور به طور رسمی اعلام کردند قرار است از این به بعد هر هفته فروش فوری خودرو را برگزار کنند و شاهد افزایش عرضه باشیم.

فرشاد مقیمی مدیر عامل ایران خودرو گفت: از امروز چهارشنبه؛ ۱۹ آبان شرایط فروش را در سایت قرار دادیم و هر هفته ایران خودرو عرضه فوری و فوق العاده را انجام می‌دهد.

از طرفی جواد سلیمانی مدیرعامل سایپا گفت: طبق برنامه ریزی حداقل ۱۰ درصد افزایش تولید را داریم و هر هفته برنامه عرضه خواهیم داشت.

اما طبق مشاهدات میدانی، از آن زمان تاکنون نه تنها خودروسازان عرضه را افزایش نداده اند، شاهد این هستیم که هیچ طرح فروش فوری هم اجرا نمی کنند و تنها به اجرای طرح پیش فروش اکتفا کرده اند که تنها برخی از محصولات خود را در این طرح ها به فروش گذاشته اند. 

بعد از این صحبت ها، بهارستان نشین ها برای حل مشکل بازار خودرو، طرح واردات خودرو را در مجلس تصویب کردند که بر اساس این طرح از این بعد واردات خودرو در ازای صادرات ، انجام خواهد گرفت. 

چه کسانی می توانند واردات خودرو را انجام دهند؟

رضا تقی پور عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در رابطه با اصلاح طرح ساماندهی بازار خودرو بیان کرد: در رابطه با ماده ۴ این طرح اصلاحاتی برای تنظیم بازار و ایجاد تعادل در بین عرضه و تقاضا پیش بینی شده است که واردات به صورت کنترل شده و کاملاً با تصمیم دولت بتواند انجام بگیرد، مانند سایر کالا‌ها که در مقاطعی تولید و عرضه داخلی پاسخگو نیست.

او بیان کرد: بر این اساس با اصلاح این ماده مقرر شد که هر فرد حقیقی و حقوقی بتواند به ازای صادرات خودرو و یا قطعات خودرو و عرضه خدمات مرتبط با نیروی محرکه، واردات انجام دهد.

به گفته عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس براساس این طرح، واردات منوط به داشتن نمایندگی فروش نیست تا انحصار در این زمینه رخ ندهد و تولیدکنندگان اگر نسبت به انتقال تکنولوژی اقدام کنند، دولت موظف است که امکانات بیشتری را در این زمینه در نظر بگیرد.

او افزود: ایرادات شورای نگهبان به دو ماده بود که در دو نوبت این مشکلات برطرف شد. در رابطه با ماده ۴ تعدادی مشکلات و ابهامات در خصوص ارزی که در زمینه واردات استفاده می‌شود، وجود داشت که در نسخه جدید این مشکلات بر طرف شد.

تقی پور همچنین در رابطه با کشور‌هایی که واردات از آن‌ها انجام می‌شود، گفت: هدف از این طرح تشویق برای افزایش کیفیت و مقدار تولید است. شاخص‌ها و استاندارد‌های لازم را دولت تعیین خواهد کرد؛ خودرو‌ها باید حتما نو باشند و واردات خودرو دست دوم مشکلاتی را در ارائه خدمات به وجود می‌آورد.

برخی کارشناسان معتقد هستند که این طرح می تواند بر شکستن انحصار تاثیر گذاشته باشد و علاوه بر این باعث رونق تولید می شود. 

شاه جویی کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: مجلس شورای اسلامی اواخر شهریور ماه امسال طرح واردات خودرو را تصویب می کند که شورای نگهبان ایراداتی را به این طرح می گیرد. ایراداتی که شورای نگهبان برای این طرح داشته در ۳ بند بوده است.

این کارشناس صنعت خودرو بیان کرد: اولین ایراد این است که منشا ارز واردات خودرو در این طرح مشخص نیست. دومین ایراد این است که هیات عالی نظارت بر سیاست های نظام مقایر با سیاست های حمایت از تولید ایرانی است. نکته سوم این است که حد و حدود قیمت گذاری که مجلس به وزارت صمت اعطا کرده مشخص نیست؛ حتی شان وزارت صمت در این موضوع  تعیین نشده است.

او بیان کرد: در رابطه با منشا ارز، آن‌چیزی که در طرح آورده شده این است که ما به عنوان کشوری که صنعت قطعه سازی خوب و رو به جلویی داریم، بتوانیم به جای اینکه خودروها را با ارز معمول وارد کنیم با ارز ناشی از صادرات قطعات خودرویی که صادر می‌کنیم بتوانیم خودرو وارد کنیم. این طرح می تواند در اشتغال تاثیر گذار باشد. این طرح بحث رقابتی را تقویت می‌کند و اثرات مثبتی خواهد گذاشت.

اما این طرح  مخالفانی هم دارد که می گویند این مصوبه رانت جدیدی را برای مافیای خودرو رقم خواهد زد، به گونه ای که عبدالناصر همتی رئیس اسبق بانک مرکزی همسو با مخالفان در توئئتی تاکید کرده است  این نوع واردات منجر به تقاضای ارز و البته رانت برای وارد کنندگان خاص می شود و برخی از کارشناسان از احتمال ایجاد رانت جدید در بازار می گویند.

گزارش
 

 طرح واردات در برابر صادرات به کنترل بازار خودرو کمک نمی کند

میلاد بیگی کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: این طرح عملا نمی‌تواند منجر به افزایش عرضه شود، چرا که  اگر هدف عرضه باشد به این دلیل که ما به ازای صادرات داریم واردات را انجام می‌دهیم، عملا خودرو‌هایی که می‌توانسته در بازار کشور به فروش برسد را صادر می‌کنیم و ما به ازای آن خودرو‌هایی وارد می‌کنیم که چون گران هستند، تاثیری در عرضه خودرو ندارد.

این کارشناس صنعت خودرو بیان کرد: در این قانون باگ‌هایی وجود دارد که اگر توسط ۲ آئین نامه دولت برای آن تدبیری اندیشیده نشود، در نهایت قانون دور زده می‌شود و ارز‌های رسمی کشور در نهایت به بحث واردات خودرو تخصیص پیدا می‌کند.

بیگی گفت: بر اساس قانون می‌توانیم صادرات داشته‌ باشیم و به ازای صادرات، اقدام به واردات کنیم؛ از آن جایی که امکان تعیین ارزش صادرات قطعات وجود ندارد و امکان بیش اظهاری در گمرک وجود دارد، علاوه بر اینکه امکان رهگیری قطعه صادر شده نیست، این احتمال وجود دارد که مقداری قطعه صادر شود و از مرز‌های کشور خارج شود در حال که ارزش آن بیش از آن چیزی باشد که اظهار می‌شود.

گزارش از فائزه شعبانی اصل

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
افتضاح در قیمت گذاری خودرو باعث شده قیمت تمام کالاها بی حساب و کتاب بالا رود ای کاش این صنعت را نداشتیم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۵ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
دنیا رفته سمت خودروی برقی اینا تا صد سال دیگه می خوان بحث کنن واردات خودرو آره یا نه!!!
Iran (Islamic Republic of)
به زودی ظهور خواهد کرد
۱۰:۳۱ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
در خصوص خودرو و این بخشنامه جدید باید بگم شورای رقابت نباید تشخیص دهد چقدر خودرو باید وارد شود یک تیم تحقیقاتی دولت تعیین کند و مقدار نیاز را تشخیص دهد یا ادره بازرگانی تشیص دهد تا رانت صورت نگیرد برای پیشرفت در زمینه خودرو سازی باید خودرو ساز اجبار شود که کل طراحی خودرو و بخش زیادی از موتور و قدرتش هر سال تغییر کند تا به پیشرفت برسد و در صورت انجام ندادن خودرو پلاک نشود به زور نباید خودروی که رنگش، ایمنی ، قدرتش، فرم بدنه قدیمی باشد خودرو ساز پیشرفت نمی کند و خودرو به زور می فروشد
Iran (Islamic Republic of)
-
۰۸:۳۲ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
خب ازاد کنید بابا دیگه تا مردم از شر این پراید و پژوی عهد عتیق راحت شن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۴ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
واردات خودرو هم باعث انحصار می شود و هم باعث رانت بی برنامگی مشهود است صنعت خودرو به دست کسانی افتاده که دولت برای کنترل قیمت آن کاملا هیچ کاره است خودر به یک کالای کاملا لوکس تبدیل شده که فقط زیبنده ثروتمندان است مانند بسیاری از غذاها و میوه هایی که از سفره اکثر ملت منحصرا به سفره ثروتمندان و دولتمردان بی درد تعلق دارد
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۷:۵۶ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
به عزاي بچه هاشون بشينن انشاالله که يه ملتو با اين آشغالاشون اسير کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۵ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
تو این کشور همه چیز رانت و انحصار هست
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۰۷:۴۲ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
سلام ،

تولید داخل فقط همه چیز را یکسان نگه داشته است ،
مثلا قیمت خودرو در تهران و سیستان و بلوچستان یکسان باشد !!! ،
اما این به معنی جلوگیری از گرانی یا پیشرفت صنعت نیست ،

درد صنعت این است که هنگام تنظیم بازار و ورود خودرو یا کالای خارجی ،
به دلیل وجود تحریم ها باز کالایی مشابه کالای داخلی وارد می شود و

درد دوم زمانی اتفاق می افتد که به دلیل نبود دانش فنی ،
بر اثر همان واردات خارجی مشابه داخل بازار به دست خارج می افتد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۵ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
یکی از اصلی ترین دلایل مهاجرت همین موضوع خودرو هست که همه با یک مقایسه متوجه می شن که با پول سمند در سایر کشورها چه خودروهایی می شود تهیه کرد. چرا باید بمانیم که خودروهای بی کیفیت را به چند برابر بخریم که حقوق میلیاردی مدیران نالایق خودروسازی کم نشود؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۷ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
خودروسازی ایران فاسدترین بخش دولت هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۰۳ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
امید مسوولان به صنعت خودروسازی مثل امید والدین یک کودک فلج است که حاضر نیستن بپذیرن که این کودک نمی تواند راه برود ۰مسولین بهتر است به فکر یک ویلچر برای این صنعت باشند۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۳۲ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
آیا با این وضع نباید از این کشور مایوس و نا امید بود.
آخرین اخبار