به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان ، مردم کرمان از سالهای طولانی برای دفن یا زیارت قبور امواتشان به آرامستان قدیم کرمان میرفتند، مکانی در جوار کوهها و مسجد صاحب الزمان (عج) با قدمت تاریخی که آنسوی آن گنبد جبلیه، قلعه باستانی اردشیر و دختر، تخت دریاقلی بیگ و دیگر آثار فاخر تاریخی این استان و این سو نیز درختان سربه فلک کشیده در قامت بزرگترین جنگل دست کاشت ایران قرار دارند.
این منطقه از حیث وجود گلزار شهدا و مرقد مطهر سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی نیز برای مردم کرمان، ایران و جهان اسلام از رنگ و بوی معنوی و گردشگری خاصی برخوردار است.
اما با پر شدن ظرفیت آرامستان قدیم کرمان، دفن شماری از اموات در جایی در حاشیه جنگل و نگرانی مردم کرمان در احتمال قطع درختان این پارک جنگلی برای گسترش قبور آرامستان قدیم، به جایی رسید که نقل محافل مختل، پویشهای مردمی و فعالان زیست محیطی شد و اعتراضها نیز بالا گرفت.
در نهایت داستان به جایی رسید که انتشار تصاویر دفن اموات در دامنه کوه پارک جنگلی پردیسان قائم کرمان آن هم در یک چاله ممتدی که با بیل مکانیکی احداث شده بود، در فضای مجازی جنجالها را بیشتر کرد؛ قداست، اهمیت زیست محیطی و بعد گردشگری جنگل دست کاشت پردیسان قائم برای مردم کرمان از یک طرف و ابعاد مذهبی، فرهنگی و تاریخی آن از طرف دیگر و همچنین تغییرات در مدیریت شهری، همه و همه باعث شد که شهرداری کرمان در احداث آرامستان جدید به عنوان نیاز شهروندان باوجود آماده نبودن زیرساختها تعجیل کند و آرمستان جدید باوجود نداشتن بسیاری از زیرساخت ها، با وجود اختلاف نظرها با ارتش که بخشی از زمینهای آرامستان به این نهاد تعلق داشت، با وساطت و پادرمانی مدیران بالادستی استان، افتتاح شد.
این اتفاق درحالی بود که گلایهها همواره بلند بود که چرا طی سالهای گذشته، زودتر برای احداث و آماده سازی این آرامستان اقدام نشده است.
با همه مشکلات، آرامستان چندماه است افتتاح شده، اما همچنان ناقص است؛ صرفنظر از بعد فاصله به نسبت طولانی آن، زیرساختهای لازم هم ندارد؛ اما چاره چه بود؟
گرچه نیاز به افتتاح آرامستان جدید بهشت کریمان در مقطعی برای مردم کرمان به قولی از نان شب هم واجبتر شده بود، اما اینکه افتتاح پروژه چرا تا این حد عقب افتاده که حتی زمان برای تامین زیرساخت هم نباشد خود جای سوال است.
آرامستان جدید اکثر زیرساختهای اصلی را ندارد یا اینکه این زیرساختها به صورت موقت تامین شده است، در این شرایط مسئولان این نوید را میدهند که کارشان به همینجا ختم نمیشود و باوجود اینکه دفن اموات در این آرامستان آغاز شده، تلاشها برای رفع مسائل و مشکلات آن نیز به صورت همزمان ادامه داد.
برق پروژه آرامستان جدید کرمان از طریق موتور برق و آب آن هم به صورت موقت با تانکر تامین میشود، پارکینگ، سرویس بهداشتی و سرویس حمل و نقل، غسالخانه و صندلی کافی برای مراجعان ندارد، اما مدیران شهرداری کرمان میگویند زیرساختهای این پروژه را تا یک سال آینده به صورت کامل تامین میکنند.
گرچه افتتاح آرامستان جدید کرمان در ابتدا با حرف و حدیثهای بسیاری همراه بود، اما انتقال بخشی از ترافیک شهری از محل گردشگرپذیر آرامستان قدیم کرمان به خارج از شهر و نظم بخشیدن به محل دفن اموات در محیطی آرام و دور از دغدغه از موارد مثبت این پروژه عنوان میشود که در درازمدت با توجه به اراضی خالی پیرامون آن، به نظر نمیرسد کرمانیها به آرامستان دیگری نیاز پیدا کنند.
پای صحبت مردم در آرامستان
یکی از مراجعه کنندگان به آرامستان جدید کرمان در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در آرامستان جدید مشکلی برای تدفین امواتمان نداشتیم، قبور از پیش در فضای مناسبی آماده شده بود و این آرامستان باتوجه به موقعیت جغرافیایی اش درآینده بهتر از داخل شهر (آرامستان قدیم کرمان) میتواند به مردم خدمات ارائه دهد.
احمد خدامی افزود: آرامستان قدیم کرمان باعث معضل ترافیکی برای شهر شده بود و این پروژه قطعا میتواند مشکلات ترافیکی شرق کرمان را هم رفع کند؛ خوشبختانه همه مردم امروزه خودشان خودرو شخصی دارند و شهرداری هم پنجشنبهها که تعداد مراجعان بیشتر است میتواند سرویس حمل و نقل بگذارد.
وی با بیان اینکه هزینه فروش قبر هم در این منطقه منطقیتر از آرامستان قدیم است اظهار داشت: برای یک قبر ۲طبقه چهار میلیون تومان پرداخت کردیم، ظرفیت آرامستان قدیم تکمیل شده، اما عدهای دلال سوءاستفاده میکنند و نگرانی از این بابت وجود دارد که قبور دیگر افراد را واگذار کنند که از لحاظ شرعی و قانونی هم مشکل دارد و تضمینی به دلالان نیست، چون ممکن است که فردی مدعی جای قبرمان شود.
شخص دیگری که نامش را حسین زارع معرفی کرد بتنهایی بالای قبری ایستاده بود؛ انگار آمده بود تا در تنهایی با تازه درگذشته اش خلوت کند، به او نزدیکتر شدم و چند کلمهای هم سخن شدیم که گفت: مسیر ۲۲ کیلومتری رفت و برگشت آرامستان جدید کرمان اندکی طولانی، با پیچهای خطرناک است که به نظر میرسد باوجود انتقال آرامستان به این منطقه تصادفات افزایش یابد.
وی خاطرنشان کرد: مسیر تک بانده است، اما دیگر موارد آرامستان را میتوانیم با مدیریت خوب کنترل کنیم؛ قبرها منظمتر و فاصله قبرها یکدستتر از آرامستان قدیم است و نامنظمی قبرستان قدیم واقع در شهر کرمان را دیگر اینجا نداریم.
زارع با اشاره به کارگرانی که آنسوتر مشغول ساختن غسالخانه بودند گفت: باوجود این تلاش ها، امکانات قبرستان بهشت کریمان روزانه در حال بهبود است و پیش بینی میشود تا چند وقت آینده مشکلات فعلی را نداشته باشیم.
وی افزود: آب آرامستان بهشت کریمان با تانکر و برق آن با موتور برق تامین میشود، تیرگذاری نشده، چون این پروژه بتازگی راه اندازی شده، اما امکانات درحال تامین است؛ شنیده ایم شهرداری و استانداری کرمان هم پیگیر موضوع هستند، اما مسئولان باید تا چند وقت آینده فکری برای آب سردکن، سایه بان و پارکینگ و حتی صندلی برای نشستن مراجعان داشته باشند.
وی تاکید کرد: آرامستان جدید کرمان خارج از شهر قرار دارد که زمین زیادی در اطرافش خالی است و با این حال فاصله قبور را کم گرفته اند، به علت رسوم نباید روی قبور راه برویم، فاصله طولی قبور خوب است، اما از نظر عرضی قبرها به هم چسبیده اند.
این شهروند کرمانی گفت: هزینه یک قبر ۲ طبقه با تمامی خدمات چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شد که هزینه سنگینی برای ما بود امیدوارم با توجه به مشکلات اقتصادی مردم شهرداری هم همکاری کند.
رئیس شورای اسلامی شهر کرمان نیز عنوان کرد: رفع مشکلات زیرساختی آرامستان بهشت کریمان در اولویت شهرداری است، زیرا نیاز روزمره زندگی مردم در کرمان است، اما یکسری کارها از جمله روشنایی، بهسازی جاده و برق رسانی نیاز به همکاری سایر دستگاهها دارد که به محض اینکه آنان کارها را انجام دهند آن قسمت به پایان میرسد.
علیرضا نادری افزود: فعالیتهای مربوط به شهرداری هم با اولویت در دستور کار مدیریت شهری کرمان قرار گرفته است و بحث تامین آب، پارکینگ و غسالخانه را با سرعت بیشتری پیگیری میکنیم.
شهردار کرمان که بتازگی عهده دار مدیریت شهری کرمان شده نیز در همان آغاز کار بازدیدی از آرامستان جدید کرمان (بهشت کریمان)، داشت و در این بازدید رفع مشکلات مردم در آرامستان را جزو اولیتهای مدیریت شهری اعلام کرد.
شهردار کرمان گفت: اولویت این است در بازه زمانی کمتر از ۶ ماه، امنیت و روشنایی کامل مسیر آرامستان بهشت کریمان را تأمین کنیم.
سعید شَعرباف تبریزی در مورد مشکلات و کمبودهای موجود و دلیل انتقال آرامستان به محل جدید گفت: در هر صورت بهدلیل کامل بودن ظرفیت آرامستان قدیم و واقع شدن آن در کنار مجموعه پردیسان قائم (عج)، باید انتقال آرامستان بسرعت انجام میشد.
وی با اشاره به اینکه مجموعه پردیسان قائم (عج) بهدلیل اینکه فضای گردشگری و تفریحیِ مردم محسوب میشود، محل مناسبی برای دفن اموات نیست، گفت: آرامستان قدیم بهدلیل همجوار بودن با گلزار شهدا و لزوم اسکان و حضور زائران و گردشگران در مجموعه پردیسان قائم (عج)، مکان مناسبی برای دفن نیست.
شهردار کرمان با تأکید بر اینکه در تلاش هستیم دفن اموات در آرامستان قبلی صورت نگیرد، درخصوص آماده نبودن آرامستان بهشت کریمان نیز گفت: هرچند انتقال آرامستان به محل جدید کار درستی تلقی میشود، اما انتقال آرامستان بدون فراهم آوردن زیرساختهای لازم انجام شده است.
شَعرباف تبریزی با بیان اینکه در مدت اخیر، آمادهسازی اولیه برای فضای سبز داخل مجموعه و تکمیل گلبرگها پیشرفت مطلوبی داشته است، گفت: مسیر ورودی نیز بخوبی آمادهسازی شده است.
وی افزود: هرچند برای آمادهسازی آرامستان کارهای زیادی در پیش است، اما همین میزان فعالیتهای انجامشده در مدت اخیر برای آمادهسازی قبور برای دفن اموات سرعت خوبی داشته است.
زمان بندی شهردار کرمان
شهردار کرمان تکمیل گلبرگهای آرامستان بهشت کریمان بهصورت مردمپسند و با درنظر گرفتن فاصله قبور از هم را ضروری دانست و اقدام مهم دیگر را تجهیز غسالخانه اعلام کرد و افزود: قرارداد با پیمانکار منعقد و پیشپرداخت برای آغاز بهکار پرداخت شده است.
وی با اشاره به اینکه ساخت و تجهیز غسالخانه در اسرع وقت و طبق زمانبندی مناسب شروع خواهد شد افزود: همزمان کار تأمین برق سایت و مسیر ورودی را نیز دنبال میکنیم و در تلاش هستیم برق مسیر آرامستان بهصورت خودتأمین باشد؛ بنابراین، در نظر داریم از انرژی خورشیدی برای روشنایی مسیر استفاده کنیم که بسرعت و در بازه زمانی کمتر از یکماه، قراردادهای تأمین برق مجموعه و مسیر ورودی منعقد خواهد شد.
شَعرباف تبریزی کمک سایر نهادهای مربوطه برای تکمیل آرامستان بهشت کریمان را ضروری دانست و گفت: این پروژه، بسیار بزرگ است و مناسبسازی جاده آن تنها از عهده شهرداری برنمیآید.
شهردار کرمان با بیان اینکه یک گروه بهصورت کامل و تماموقت در مجموعه آرامستان بهشت کریمان مشغول بهکار هستند، گفت: ساخت غسالخانه، تأمین برق مجموعه و مسیر ورودی آرامستان بهشت کریمان، از ملزومات اولیه است که باید حتماً در کمتر از یکسال انجام شود.
شَعرباف تبریزی به شروع فرایند تکمیل سایر گلبرگها و بعضی تأسیسات تجاری بهصورت همزمان اشاره کرد و گفت: سرمایهگذاری بخش خصوصی در این مجموعه، مستلزم حضور قابل توجه مردم است.
وی با بیان اینکه ۲ باندهشدن مسیر جاده آرامستان در دستور کار شورای تأمین است، اما هنوز هزینه و اعتبار آن تأمین نشده است، گفت: تأمین امنیت، مناسبسازی و نصب علایم و ایجاد روشنایی کامل مسیر آرامستان بهشت کریمان، در اولویت است.
شهردار کرمان همچنین تصریح کرد: دفن در آرامستان قبلی، غیرمنطقی و غیرقانونی است و تنها در صورت پیشفروش قبور از قبل یا مواردی که بهصورت خانوادگی خریداری شده، مانعی ندارد.
افتتاح عجولانه و دیرهنگام آرامستان درحالی محل انتقاد قرار گرفته که برخی میگویند این طرح میتوانست زودتر تکمیل و افتتاح شود، زیرا طی چندین سال قبل نیز جانمایی این آرامستان مدنظر و اعلام شده بود که بنا به هر دلیلی، برخی به دنبال ارائه طرحهای دیگری برای آن بدون درنظر گرفتن اصول مترتب با آن بودند؛ اگر مدیران متولی زودتر برای جانمایی، ایجاد زیرساخت و دیگر فعالیتها اقدام میکردند دیگر شاید امروز مردم مشکلات کنونی نداشتند.
با این حال، اینک که طرح افتتاح و فرآیند دفن اموات نیز به آرامستان جدید جابه جا شده است ضرورت دارد همه نهادهای متولی پای کار بیایند و در هماهنگی با شهرداری، زیرساختهای اولویت دار این محل نیز راه اندازی شود و با حل مشکلات جاده دسترسی، راه ارتباطی آن نیز ایمنتر شود تا با افزایش تردد، شاهد حوادث ترافیکی نیز نباشیم.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/ز