کمبود و گرانی نهاده‌های دامی و کشتار دام‌های مولد منجر به کاهش ۵۵ درصدی جمعیت دام‌های مولد شده است.

 به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، کشتار دام‌های مولد یکی از اتفاقات چالش بر انگیز در بخش کشاورزی است که از اوایل سال ۱۴٠٠ تا کنون گریبان صنعت دامپروری کشور را می‌فشارد، صنعتی که تولیداتش زیر تیغ مشکلات ذبح می‌شوند.

ریشه کشتار دام‌های مولد به کمبود، گرانی و نبود نهاده‌های دامی گره خورده است که از سال ۹۸ تا کنون تولیدکنندگان بخش کشاورزی را با مشکلات زیادی رو به رو کرده است. این سرمایه‌های ملی حاصل سال‌ها تلاش علمی و تجربی محققان و دامپروران کشور هستند که به جای قرار گرفتن در مدار تولید، روانه کشتارگاه می‌شوند.

با حذف هر یک رأس دام شاید ۱۵ تا ۲٠ میلیون تومان نصیب دامدار شود، اما برای واردات همین یک رأس دام بیش از ۱٠٠ میلیون تومان هزینه ارزی به کشور تحمیل خواهد شد.


  • بیشتر بخوانید

مرغ هست اما نه با نرخ مصوب!


جمعیت دام‌های مولد در ۶ ماه نخست سال ۱۴٠٠ در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۹۹ حدود ۵۵ درصد کاهش داشته است و با ادامه این روند علاوه بر کاهش ذخایر ژنتیک دامداری‌های زیادی در معرض تعطیلی قرار خواهند گرفت. دامداری‌هایی که روزگاری قطب اشتغال بودند امروز گرد ورشکستگی بر ابزار تولیداتشان نشسته است.

افزایش هزینه‌های تولید، دامداران را مجبور به حذف دام‌ها کرد!

محمد کریم آبادی یکی از دامدارانی است که ۵۴ هزار رأس گاو داشته است که امسال به دلیل کشتار گاو‌های مـولد خود به دلیل کمبود نهاده‌های دامی، جمعیت دام هایش به ۵٠ هزار رأس رسیده است.

او در گفت و گو با خبرنگار حوزه صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: کمبود نهاده‌ها و افزایش هزینه‌های تولید باعث شده تا دام‌های مولد و حتی گوساله‌های نر را به کشتارگاه ببرم.

این دامدار بیان کرد: با ادامه این روند زنجیره تولید در بخش کشاورزی از بین می‌رود، قیمت گوشت افزایش می یابد و بستر واردات و نابودی دامدار فراهم می‌شود.

صدر الله گودرزی دامدار دیگری که به دلیل هزینه‌های بالای تولید امسال مجبور به حذف ۴٠ درصد دام‌های شیرده مولدش شده است نیز گفت: سال گذشته میزان تولید شیر در دامداری من ۴ تن بود و اما امسال به میزان ۲ تن کاهش یافته است.

او افزود: به دلیل افزایش هزینه‌های تولید دامداران مجبور هستند نیمی از دام‌های خود را حذف کنند.

باقری دامدار دیگری که تا همین چند ماه پیش روزانه ۹ تن شیر در دامداری صنعتی خود تولید می‌کرد و مواد اولیه بسیاری از کارخانجات لبنیات را تامین می‌کرد هم اکنون خط تولید دامداریش سوت پایان را زده است.

هزینه ارزی برای واردات یک رأس گاو شیرده مولد بیش از ۱٠٠ میلیون تومان

حبیب الله نجفیان رئیس اتحادیه دامداران استان تهران با بیان اینکه از بهمن سال ۱۳۹۹ تا کنون کشتار دام‌های مولد ۳ برابر شده است، گفت: دامی که کمتر از ۲۵ تا ۲۷ لیتر شیر دهد نگهداری آن صرفه اقتصادی ندارد. وقتی گاوی ۲٠ لیتر شیر دهد باید روانه کشتارگاه شود.

او با اشاره به کمبود و گرانی نهاده‌های دامی و تاثیر آن بر کشتار دام‌های مولد افزود: نهاده‌های دامی بین ۳٠ تا ۵٠ درصد افزایش داشته است.

به گفته رئیس اتحادیه دامداران استان تهران اقلام مورد نیاز در دامداری‌ها فقط تأمین خوراک دام و علوفه نیست، قیمت ماشین آلات مورد نیاز صنعت دامپروری ۱٠ برابر شده است.

او ادامه داد: با کشتار هر رأس دام مولد ۱۵ تا ۲٠ میلیون تومان دست دامدار را می‌گیرد، اما همین کشتار ۷٠ تا ۸٠ میلیون تومان به زیان کشور تمام می‌شود و در چنین شرایطی مجبور به واردات گوشت خواهیم شد.

نجفیان اظهار کرد: برای واردات یک رأس گاو شیرده هلشتاین ۳ هزار و ۲٠٠ تا ۳ هزار و ۵٠٠ یورو یعنی بیش از ۱٠٠ میلیون تومان باید هزینه ارزی کرد که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

او گفت: علاوه بر دامداری‌ها بسیاری از مشاغل وابسته به تولیدات دامی مانند کارخانجات تولید چرم، کارخانجات خوراک دام، تولید شیر خشک و سایر صنایع وابسته تعطیل خواهند شد و در نهایت مجبور به واردات محصولات تولیدی این کارخانجات خواهیم شدـ

رئیس اتحادیه دامداران استان تهران افزود: ۵٠ درصد اشتغال کشور مربوط به بخش کشاورزی و دامپروری است. با خروج دامداران از رده تولید ۵ تا ۶ میلیون خانواده در معرض تهدید هستند.

کشتار دام‌های باردار ممنوع است

صفر علی ماکنعلی رئیس سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه خشکسالی امسال از عوامل کشتار دام‌هاست، گفت: به علت خشکسالی، مراتع ۴٠ درصد پوشش خود را از دست دادند. ۱٠ میلیون تن علوفه مراتع کشور به ۶ میلیون تن رسیده است.

او افزود: در یک سیستم پرورش سالانه بین ۱۵ تا ۲٠ درصد دام‌های مولد به دلایلی مانند مشکلات فیزیکی حذف می‌شوند. از نظر قانونی کشتار دام‌های باردار ممنوع است مگر اینکه دام باردار بیمار باشد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه در ۶ ماه نخست سال ۱۴٠٠ کشتار دام‌های مولد نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۹ حدود ۵۵ درصد افزایش داشته است،  تصریح کرد: در ۶ ماه اول سال ۱۳۹۹ میزان تولید گوشت قرمز در کشور ۲۲٠ هزار تن بوده و در ۶ ماه اول سال ۱۴٠٠ این میزان به ۳۴٠ هزار تن رسیده است.

افزایش ۶۹ درصدی توزیع نهاده‌های دامی نسبت به سال گذشته

حسن عباسی معروفان مدیر کل دفتر بازرگانی خارجی وزارت جهاد کشاورزی کمبود تولید علوفه و غلات را علت مشکلات دامداران و کشتار دام‌ها دانست و گفت: امسال از ۱۱ میلیون تن گندمی که پیش بینی شده بود نیمی از آن تولید شد و به همین میزان کاه و کلش آن که به مصرف دام می‌رسد هم کاهش یافت.

او افزود: نهاده‌های دامی بیش از ۵۷ درصد افزایش قیمت داشته است و تعرفه‌های مالیاتی جدیدی که کشور‌های صادرکننده نهاده‌ها از جمله روسیه برای صادرات در نظر گرفته باعث افزایش قیمت‌ها شده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه توزیع نهاده‌ها در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۹ حدود ۶۹ درصد افزایش داشته است، تصریح کرد: در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۹ حدود ۵ میلیون و ۱٠٠ هزار تن کنجاله، سویا و ذرت در سامانه بازارگاه توزیع شد، ولی امسال در همین تاریخ ۸ میلیون و ۲۵٠ هزار تن کالا عرضه شده است.

معروفان علت اعتراضات دامداران به کمبود نهاده‌ها را سیری ناپذیری برای تأمین آن‌ها دانست و ادامه داد: امسال با کمبود علوفه دامی تولیدات داخلی مواجه شدیم. ۶ میلیون و ۸٠٠ هزار تن جو دامی در کشور مصرف می‌شود که قرار بود ۳ میلیون تن آن در کشور تولید شود و ما بقی واردات شود، اما به دلیل خشکسالی به ۲ میلیون تن هم نرسیده است و یک میلیون تن کمبود جو داریم. یونجه در برنامه واردات نبود، ولی یک میلیون تن باید وارد کنیم.

او اظهار کرد: طبق برنامه ریزی انجام شده امسال برای واردات ۱۸ میلیون تن نهاده دامی برنامه ریزی کردیم، اما بعد از این خشکسالی واردات ۳۲ میلیون تن نهاده دامی ضروری است.

بر اساس این گزارش؛ رفع کمبود و کاهش قیمت نهاده‌های دامی که چالش‌های زیادی را پیش روی دامداران قرار داده است، صنعت رو به زوال دامپروری را رونق خواهد بخشید.

گزارش از ترانه هراتیان

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۶ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
سلام من دامدارهستم برای تحویل مقداری جو یک ماه دوندگی کردم اینقدر مدارک کپی کردم فکر کنم سازمان ناسا هم چنین مدارکی نمیخواد درعوض دلالها جو دولتی رو به کیلویی ۵ هزارتومان تو بازار میفروشن
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۰۲:۵۳ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
چاره کار فقط حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و ازاد سازی قیمت ها و دادن یارانه به مصرف کننده ،دامداری در حال نابودی کامل است ،چون علاوه بر زیان دامداران ،امید را هم از دامدارها گرفتید،و این یعنی ورشکستگی صنعت دامداری در اینده ای نزدیک
Iran (Islamic Republic of)
باقر
۲۲:۰۵ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
بنده گاودارم ،همه گاوهای شیری و مولد خود را مه ۵۰ راس بودند راهی کشتارگاه کردم ،بنده روزی ۱٫۵ تن شیر داشتم که الان به صفر رسیده ،و تنها با ۲۰ راس گوساله ادامه فعالیت میدهم ،و دیگر امیدی به ادامه و فعالیت در صنعت دامداری نداریم ،دولت رئیسی هم همان ادامه دولت روحانی است ،و صنعت دامداری در اینده ای نزدیک نابود خواهد شد ،چون امید که مهمترین چیز در انسان هست ،در دامدارها از بین رفته ،دامدار درامد یک کارگر ساده را ندارد ،و با این وضعیت فاتحه دامداری تا عید خوانده خواهد شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
ما گوسفند داشتیم . زمین کشاورزی هم داشتیم که دیم بود .
چون خشکسالی بود و گندم رشد خوبی نداشت گذاشتیم گوسفندا مصرفش کنن و اصلا درو نکردیم . بعدشم دیدیم بازم بصرفه نیست همه رو فروختیم به دلال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۷ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
سلام امروز ما دامدار ورشکسته میشیم فردا کشور فلج میشود مااز بین میریم به دادمان برسید
Iran (Islamic Republic of)
محمد از آذربایجان
۲۱:۰۰ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
چاره کار حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و دادن یارانه به مصرف کننده ،و آزاد سازی قیمت هاست ،وگرنه تا ۴ ماه دیگر پایان صنعت دامداری در کشور خواهد بود ،دولت انقلابی هم شجاعت کارهای بزرگ را ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
بخدا بداد این دامداران بیچاره برسین همشون دارن ورشکسته میشن
Iran (Islamic Republic of)
حامد
۰۹:۳۳ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
منِ کشاورز و دامدار. پایان دامداری و کشاورزی رو میبینم. تلاش بیفایده هس . اعتماد دامدار به این تولید کلا از بین رفت .چون ممکن نیست اصلاح قیمت بشه. وگرنه ک به طور مثال برنج همیشه ۳ برابر قیمت آهن بود . الان برنج ایرانی و آهن یک قیمته . هیچوقت برنج رو کیلویی ۱۵۰ هزار نمیشه کرد نتیجه این شد که هیچ دامدار و کشاورزی توان ساخت مسکن و خرید خونه و خودرو نداره .. جز اینکه مسیولان تولیدکالای خودشونو به دلار حساب نکنن . یا ک برنج و دام رو مثل تموم کالاهای خودشون به قیمت ارز اصلاح کنن. که بازم مردم توان خرید رو ندارن پس فعلا یعنی پایان کشاورزی و دامداری.
Iran (Islamic Republic of)
سلام
۰۸:۵۶ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
من خودم دامدار بودم ۲۵۰ راسی داشتم ،به خاطر ارزانی خود دام و گرانی خوراک دام و (گرانی دارو ، دارویی که واقعا کیفیت نداشت) فروختمشان.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۸:۳۱ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
کاه شده کیلوی ۶۵۰۰ علی برکت الاه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۷ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
من خودم دامدار صنعتی هستم.دقیقا ۴ سال پیش ک وضع دام خوب بود در یک جلسه ی کشوری ک دامدارهای بزرگ کشور بودند من یک پیشنهاد دادم برای تبدیل ایران به برزیل خاورمیانه مبنی بر اینکه صادرات دام رو آغاز کنیم،چون میدونستم با این حجم تولید دام سبک و سنگین یکروز ب وضع الان میوفتیم و اتفاقا مسئولین اونجا خیلی هم خوششون اومد از طرحم ولی حرف من توی همون جلسه ماند و هیچکس فکری نکشید.شاید هم ب عمد فکری نکشیدند ک آقا زاده هاشون در عوض اینکه گوشت بفرستن کشورهای اطراف و ارز آوری کنند اول دامدار رو با خاک یکسان کنند که دیگه عبرتی بشه کسی سراغ تولید نره (ک برای خود من شد)و بعد هم دوباره گوشت با فلان قیمت وارد کنند.همینطور ک چند هفته پیش مرغ با قیمت بالای از ترکیه آوردند.
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۰۰:۰۲ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
سلام من یک دامدار ورشکسته هستم که الان زندگیم رو از دست دادم وزنم طلاق گرفته خدا لعنت کنه اون کسی که دامدارها رو بدبخت کرد به ولله دامداری توجیح اقتصادی نداره قیمت دام نسبت به دارو وخوراک بالا نرفته از یک طرف خشکسالی واز یک طرف کاه کیلو ۵۸۰۰وخوراک کیلو۷۰۰۰ ازکجا میتونیم از پس هزینه ها شون بربیایم منم مجبور شدم همشون رو وعده سال دادم رفت خدا باعث وبانی این کار لعنت کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۵ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
اعدام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
مدیریت منابع ، در وزارت جهاد کشاورزی ضعیف است !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۸ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
یکی نیست بگه خشکسالی چه ربطی به داروهای دامی داره که ده برابرشدن داروهای انگلی پانزده برابرشدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۷ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
گُل گفتی قرص انگل برای گاو که باید استفاده بشه که هر ورق برای یگ گاو( بستگی به وزن گاو داره ) می باشد 30 هزار تومان هست که برای گاو باید حتما از چند نو قرص انگل استفاده کرد بصورت پشت سرهم چند هفته ای حالا اگر این قرص ها به دام داده نشه جگر او حیوان رو نباید خورد و در گوشفندان نباید جگر و روده خورد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۷ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
بالاخره آه این حیونای زبان بسته دامن همه ی مسئولین را می گیرد
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۲۳:۱۸ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
فعلا آه مردم که نگرفته مگه آه حیونا بگیره
Germany
ناشناس
۲۱:۲۵ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
قحطی دو سال دیگه میاد نه کسی مرغداری داره نه دامداری
دو تا پست بالا تر طرح بچه دار شدن هست !
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۰:۴۵ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
آقایان دولت و مجلس به داد برسید گرانی افسار گسیخته در همه کالاها بی داد میکند ..ما زیاران چشم یاری داشتیم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۵ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
تا الان شیش بار خبر مربوط به از بین رفتن دامو تکرار کردین آیا تاحالا اتفاقی افتاده ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۷ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
نه بابا این چه حرفی دام بایدذبح شود نره قصابی بره گوسفند بخر نوش جان کن از گوشت قصابی بهتره که نمیدانید چه گوشتیه گاه علفش خدا میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۸ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
پدرم حیفش میاد گوسفندای ماده رو بکشه، با پای دردش هر روز میبردشون چرا، منم نیستم که کمکشون کنم
واقعا شرمندشون هستم و آفرین میگم بهشون.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۵ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
چون دولت مردمی است و تقاضا راه کار داره یک راهکار عالی دارم.
چندتا مدیر دولتی وابسته به صنعت دام و چند تای دلال ذبح کنید همه چیز حل میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۵ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
حرف های بعضی از مسئولین ما واقعا پوچ و از روی ناآگاهی هست. مگه میشه کشتار دام مولد یا آبستن رو ممنوع کرد؟ شما فکر میکنین همه دام ها در کشتار گاه ذبح میشن؟ اگه صرفه اقتصادی نداشته باشه دامدار نمیتونه دام رو به حال خودش رها کنه مجبور به هر طریقی حذف کنه مورد داشتیم دامدار زده گاو سالم رو فلج کرده تا بتونه بفروشه. این صنعت شبیه بقالی و خدماتی و .... نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۲ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
نه عزیزم مسئولین نادان نیستن اتفاقا از منو تو ماهر تر هم هستند.این را ب یقین به شما میگویم چون مشاور خیلی از همین ها دامدار های بزرگ کشور هستند و اونا میدونن ک دامدار به هر طریقی هست دام مولد را کشتار میکند و نیازی به کشتارگاه نیست.فقط میخوان سکه داغ کنند تولید کننده را ک تا عمر دارن حتی بچه های خود راهم نگذارند ک تولید کنند و حرف حضرت آقا ک امسال را پشتیبانی از تولید نامیدند را به زمین گرم بزنند.و بعد با خیال راحت خود را دلسوز نظام نشان بدهند و گوشت وارد کنند به همین راحتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۷ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
تحریمها اثر ندارد .حالا که داریم می بینیم .ده سال دیگر .....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
چقدر دروغ می گن
یونجه کیلویی 7500 شده دامدار از پس هزینه های خودش هم بر نمی یاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۱ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
فکر کنم رئیسی به جای حل مشکلات هنوز داره به کارهای بد روحانی فکر می کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۱ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
توگمرک نهاده دامی فاسد میشه کسی پاسخو نیست کسی عزل نمی کنن یک نماینده قوضاییه وجو نداره یک فشار وارد کنه این مواداولیه ترخیص کنه این هم وضیت دامهپا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۵ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
دامدار بزرگ ممکن است از نهاده با عرض رانتی نسیبش شود،دامدار خرده پا که کاملا بدبخت است
Iran (Islamic Republic of)
فرزند زاگرس مرکزی
۱۷:۵۲ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
تعداد دام‌های مولد یک کشور و تولید انبوه مواد لبنی از قدرت و توان بالای یک کشور است که کشورهای همسایه برای سرمایه های ایران و شاخصه های قدرت ایران ما دندان تیز کرده اند.حتی با روی آوردن و کمک از قاچاقچیان و قاچاق .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۹ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
اگر مسولین هیچ کاری در این زمینه نمیکردند مشکلات حل میشد،سوبسید نهاده را مستقیم به همه مردم بدهیدوقیمتهاوصادرات وواردات را ازاد کنید تا عرضه وتقاضا بدون دستکاری به تعادل برسد،رانت وفساد نیز دراین زمینه از بین میرود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۹ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
خدا خودش ب داد دامدار برسه.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۶:۵۳ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
وقتی قیمت کاه سفید ( گندم و جو ) شده کیلویی 5000 هزار تومان ، وقتی قیمت نهاده ها سر به فلک کشیده و این همه هزینه سنگین نگهداری بعد اون وقت می خواد چی برگردونه ، یعنی همش ضرر هستش ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۶ ۱۰ آبان ۱۴۰۰
دروغ نگو بازم همش سوده چون این بهانه ای میشه برای گرانفروشی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۴ ۱۱ آبان ۱۴۰۰
دروغ نیست ماه نزدیک 12 سال گاو داری داریم هزینه یک دسته کاه شده 30تومان که خاصیت نداره فقط شکم پور می کنه گاو بخرن چک می دن برای 1 الی 2 ماه قیمت روز حساب نمی کنند باید بفروشی و شکم دیگروی سیر کنی تا ادامه بدید بحث گاو در کشور برای دامداری ها خیلی شدید افتضا می باشد در مورد گوشفند اطلاع ندارم اما در مورد گاو باید هزینه کنی حالا این گاو به شما گوتی باشه گوشتبزنه یا اگر شیر بده شاید امروز فردا شیر درست بده اما تو باید هزینه دارو و نگهداری در نظر بگیری
آخرین اخبار