معدن‌داران خراسان‌جنوبی در زنجیره‌ای از مشکلات از قبیل فرسودگی‌های ماشین‌آلات، حقوق دولتی، قوانین دست و پاگیر و تحریم و تورم گیر افتاده‌اند.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، استان کویری خراسان‌جنوبی با داشتن معادنی غنی به عنوان پیشانی معدنی کشور شناخته می‌شود و پرداختن به مزیت‌های معدنی پنجره پیشرفت را به روی استان باز می‌کند.

معدنکاران در سال‌هایی که گذشت با توجه به تحریم‌های سنگینی که از غرب بر ایران تحمیل شد، مشکلات متعددی از قبیل واردات ماشین‌آلات روبه رو شدند، ولی اکنون علاوه بر این گویا قوانین داخلی از حقوق دولتی، افزایش هزینه‌های تولید و قوانین دست و پاگیر دیگر باعث مشکلات دیگری شده است که گویا در صورت ادامه‌دار بودن باعث تعطیلی معادن خراسان‌جنوبی می‌شود.

با توجه به تحریم‌های وضع شده علیه کشور، ورود ماشین‌آلات معدنی با محدودیت فراوان روبرو شده که در آینده ضربه‌های جبران‌ناپذیری را بر بخش معدن خراسان‌جنوبی وارد خواهد کرد.

ماشین‌آلات فرسوده و لوازم یدکی بی‌کیفیت

افتخاری از معدن‌داران خراسان‌جنوبی در زمینه مشکلات حمل و نقل گفت: تابع تعرفه‌های اداره‌کل حمل و نقل هستیم و مقرر شده است که براساس تعرفه‌های مشخص شده محصولات معادن حمل شود.

او افزود: مشخص شد که مشکل حمل و نقل فقط برای یک تعداد معادنی خاص بود که با این وضعیت این مشکل رفع شد و به صورت عمده همه معادن درگیر این موضوع نبودند.

هزینه های حمل و نقل نیز بر مشکلات معدن کاران افزوده است

افتخاری ادامه داد: مشکل اصلی معادن این است که هزینه‌های تولید بالا رفته است و برای تهیه ماشین‌آلات و تجهیزات و بازسازی معادن با مشکل روبه رو هستیم.

این معدن دار عنوان کرد: برای تهیه وسایل یدکی ماشین‌آلات هم مشکل داریم چرا که کالای مرغوب پیدا نمی‌شود و کالای با کیفیت پایین تهیه می‌شود که بعد از مدتی دوباره نیاز به تعویض دارد و هزینه‌های چندباره را تحمیل می‌کند.

مشکل حقوق دولتی

افتخاری معدن‌دار خراسان‌جنوبی مشکل دیگر را حقوق دولتی دانست که افزایش زیادی داشته است و به دلیل ناگهانی ابلاغ شدن آن در برج ۱۰ پارسال و تصویب بر روی تولید سال ۹۹ اولین ایراد آن بود.

او افزود: حقوق دولتی هر سال در ابتدای سال تعیین می‌شود، ولی سال ۹۹ در آخر سال تعیین شد و برای برخی معادن قیمت اعلام شده ۷ برابر افزایش داشته است.

افتخاری عنوان کرد: حقوق دولتی باید از بهای ذاتی ماده معدنی گرفته شود که اکنون از درصد فروش گرفته می‌شود و مشکلاتی را ایجاد کرده است.

این معدن دار اظهار کرد: نکته مهم این است که معادن با هم تفاوت دارند و معدنی که در بهترین نقطه کشور قرار دارد یا معدنی که به راحتی استخراج دارد و با معدنی که در محروم‌ترین نقطه کشور با مشکلات فراوان و سختی‌های زیاد استخراج دارد، متفاوت است و باید قیمت حقوق دولتی هم بر این اساس دیده شود.

او ادامه داد: سازمان نظام مهندسی معدن یک کار کارشناسی شده براساس همین معیار‌ها تهیه کرده بود، ولی به آن توجهی نشد و نیاز است که حقوق دولتی اصلاح شود، در غیر این صورت بسیاری از معادن کوچک و متوسط ورشکسته خواهند شد.

قوانین با افزایش هزینه برای معادن

افتخاری معدن‌دار خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه یک سری قوانین دقیقاً در امسال با وجود تمام مشکلات شروع به اجرایی شدن کردند، گفت: یکی از این قوانین درصدی از فروش معدن باید برای حفظ و احیا محیط زیست بود.

او  افزود: این قانون سال‌ها بدون اجرا باقی مانده بود و امسال که معدن‌داران مشکلات فراوانی از تورم و گرانی و کرونا و تحریم روبه رو هستند، اجرایی شده است.

افتخاری اظهار کرد: معادن حقوق دولتی را برای همین موارد پرداخت می‌کنند و مشخص نیست دلیل اینکه باری دیگر هم باید مبلغی را به دولت بدهیم به چه دلیل است و آن حقوق دولتی در کجا هزینه می‌شود.

این معدن دار بیان کرد: زمانی که گفته می‌شود یک درصد از فروش باید در نظر گرفته شود یعنی ۱۰ درصد از سود معدن‌دار باید پرداخت شود و زمانی که برای حقوق دولتی ۴ درصد از فروش را می‌خواهند یعنی ۴۰ درصد از سود از بین می‌رود.

توجه به ده‌ها مزیت اقتصادی معادن

افتخاری معدن‌دار خراسان جنوبی گفت: امسال به اسم مانع‌زدایی‌ها نامگذاری شده است، اما برعکس عمل می‌شود و با وجود اینکه هزینه‌ها و تورم بالا رفته است، مشکلات دولت و بار‌های مالی که تحمیل می‌کنند هم افزایش یافته است.

او با تأکید بر اینکه معادن باعث رونق در مناطق می‌شود، افزود: این رونق به ویژه در خراسان‌جنوبی که اکثر معادن در مناطق مرزی احداث شده‌اند و باعث جلوگیری از مهاجرت و اشتغال جوانان شده‌اند بیشتر است.

افتخاری بیان کرد: مشکلات کنونی معادن اگر ادامه‌دار باشد باعث تعطیلی خیلی از معادن استان خراسان‌جنوبی خواهد شد.

در صورتی که مشکلات ادامه یابند، معادن تعطیل خواهند شد

معدن دار خراسان جنوبی عنوان کرد: سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف باید در نظر داشته باشند که در مناطق مختلف آیا اشتغال‌زایی مهم است یا قوانین دست و پاگیر که باعث هزینه‌های بالا می‌شود و آسیب‌های جدی به معادن می‌زند.

او گفت: با همکاری و همراهی و توجه به توسعه و صلاح استان می‌توان شاهد رونق اقتصادی باشیم و معادن ده‌ها مزیت اقتصادی دارند که با حمایت‌ها به آن دست پیدا می‌کنیم، چرا که تأمین کننده مواد اولیه بسیاری از صنایع هستند.

افتخاری اظهار کرد: خبری پیچیده است که نمایندگان مجلس در نظر دارند که ۵ درصد از فروش معادن را علاوه بر دیگر موارد به صورت اجباری گرفته و به فرمانداری‌ها بدهند که این اگر مصوب شود، ضربه آخر را می‌زند و بدنه نیمه جان معادن خراسان‌جنوبی برای همیشه تعطیل می‌شود.

هزینه بالای ماشین‌آلات دست دوم

پروین نایب رئیس خانه معدن خراسان‌جنوبی نیز در زمینه مشکلات معادن استان، گفت: معضل اصلی کنونی معادن حقوق دولتی است که استان‌های مختلف در حال پیگیری برای اصلاح آن هستند ولی هنوز نتیجه‌ای نداشته است.

او افزود: موضوع دیگری که این مشکل را حادتر کرده، تورم است چرا که افزایش هزینه‌های تولید را در پی داشته است.


بیشتر بخوانید


پروین اظهار کرد: بحران بعدی در بخش ماشین‌آلات و تجهیزات است که فرسوده شده‌اند و اجازه ورود ماشین‌آلات جدید به دلیل تحریم‌ها وجود ندارد و دستگاه‌های دست دوم نیز به سختی یافت می‌شود و اگر پیدا شود با قیمت‌های بسیار بالایی وجود دارند که معدن‌دار متوسط از عهده خرید آن برنمی‌آید.

افزایش هزینه تولید و ثبات قیمت فروش

پروین نایب رئیس خانه معدن خراسان‌جنوبی با بیان اینکه هزینه‌های حمل زمینی در بخش معادن سنگ به اروپا زیاد است، گفت: رقیب اصلی ما در این بخش ترکیه است که زیرساخت‌های دریایی خوبی دارد، ولی نبود زیرساخت‌ها برای ما هزینه‌های سنگینی وارد کرده است.

او افزود: هزینه‌های حمل به دنبال خود تعطیلی بخش عظیمی از معادن را به دنبال دارد؛ به دلیل اینکه معادن نمی‌توانند هزینه‌ها را کاهش دهند.

پروین اظهار کرد: هزینه‌های تولید ۳ تا ۴ برابر شده است، اما نرخ فروش را نمی‌توان افزایش داد چرا که بازار جهانی این قیمت را قبول نمی‌کند و با افزایش قیمت توسط رقبا حذف خواهند شد و بازار داخلی هم ظرفیت این گرانی و این مقدار تولید را ندارد.

نایب رئیس خانه معدن خراسان جنوبی تصریح کرد: مشکلات موجود نفس‌گیر شده است چرا که از ماشین‌آلات فرسوده، لوازم یدکی گران، هزینه‌های تولید بالا، تورم و تحریم و قوانین سفت و سخت همه با هم به معدن‌دار فشار می‌آورد.

مشکلات چند برابری معادن سنگ

پروین نایب رئیس خانه معدن خراسان‌جنوبی گفت: مشکلات برای معادن سنگ خیلی بیشتر است چرا که فلز نیاز بازار است و قیمت جهانی که افزایش یابد در داخل هم قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کند.

او با اشاره به اینکه اگر هزینه‌های تولید از فروش همچنان بالاتر باشد راه‌حلی به جز تعطیلی معادن وجود ندارد، افزود: تسهیلات فوری بدون بهره با تنفس به معدن‌دار داده شود تا تعادلی ایجاد شود که از این روکود عبور کنیم.

توجه به شرایط معدنی مختلف

پروین نایب رئیس خانه معدن خراسان‌جنوبی گفت: حقوق دولتی و قوانین دیگر در حال اجرا تیر خلاصی است که نهاد‌های قانونی باید با توجه به شرایط هر معدن، لازم است که متفاوت دیده شود و یک قانون برای تمام معادن تعمیم داده نشود.

او با بیان اینکه مشکل اینجا است که معادن بزرگ با گردش مالی بالا به چشم می‌آیند و مسئولان براساس درآمد آن‌ها تصمیم می‌گیرند، افزود: ولی آن معادن کوچک و متوسطی که در مناطق محروم و دور افتاده قرار دارند، دیده نمی‌شوند و یک قانون برای همه یکسان اجرا و باعث نابودی این معادن می‌شوند.

پروین تصریح کرد: معادن کوچک و متوسط در دنیا یکی از بازوان اصل توسعه اقتصادی هستند که بار توسعه استان و منطقه را به دوش می‌کشند و تعادل را رعایت می‌کنند؛ به همین منظور مسئولان کشوری باید این به این موضوعات توجه کنند.

رتبه ۴ کشوری در تعداد معادن و اشتغال

طی تماس‌ها و پیام‌های متعددی که با ایمان‌طلب معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت خراسان‌جنوبی داشتیم، پاسخی تا زمان نگارش این گزارش داده نشد و در همین زمینه با یداللهی روابط عمومی سازمان صمت استان گفتگو کردیم و او فقط در بخش آماری اطلاعاتی داشت که در اختیار ما قرار داد.

او با بیان اینکه ۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تن ذخایر معدنی استان هستند و ۵۰ نوع ماده معدنی در استان شناسایی و استخراج می‌شود، افزود: خراسان‌جنوبی در بخش تعداد معادن و اشتغال رتبه ۴ کشوری و در بخش ذخیره معدنی رتبه ۷ کشوری را دارد.

خراسان جنوبی چهارمین استان از لحاظ ذخایر معدنی در کشور است

یداللهی با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۵ پروانه بهره‌برداری صادر شده است، گفت: در مجموع ۶۹۸ پروانه معدنی در استان داریم که ۵۰۰ پروانه فعال هستند و ۱۳ هزار نفر اشتغال‌زایی داشته‌اند.

روابط عمومی سازمان صمت خراسان‌جنوبی در زمینه تسهیلات نیز عنوان کرد: طبق ابلاغیه وزارت صمت، واحد‌ها و فعالین معدنی که تمایل به خرید از تولیدکنندگان ماشین‌آلات معدنی ساخت داخل را دارند می‌توانند از تسهیلات صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی بهره‌مند شوند.

مشکلات به صورت کشوری است و تحریم‌ها نقش اساسی داشته‌اند و لازم است مسائل و مشکلات به صورت ملی رفع شود.

 نکته مهم و قابل توجه در این بخش این است که معادن در استانی مانند خراسان‌جنوبی مزیت‌های فراوانی مانند جلوگیری از مهاجرت و اشتغالزایی را در پی دارد و در همین زمینه رفع مشکلات معدن‌داران استان از اهمیت بالایی برای استانی محروم و مرزی خراسان‌جنوبی دارد.

همچنین مسئولان کشوری و نمایندگان مجلس باید به این نکته توجه کنند که قوانین تعیین شده باید متناسب با شرایط معادن مختلف، متفاوت دیده شود چرا که یک قانون تعمیم داده شده به تمام معادن، باعث تعطیلی خیل عظیمی از معادن کوچک و متوسط می‌شود.

منبع: فارس

انتهای پیام/ ر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.