به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از تلخترین تجربههایی که ممکن است در طول زندگی داشته باشید، سوختگی است. ممکن است با تمام دقتی که در انجام کارهای خود دارید، باز هم به صورت ناگهانی و ناخواسته دچار سوختگی شوید. سوختگی یکی از شایعترین مصدومیتهاست که بر اثر عوامل مختلف ایجاد میشود.
آنچه باید در مواجهه با همه سوختگیها انجام داد، یکسری وجوه مشترک دارد: در مرحله نخست باید عامل سوختگی رفع شود؛ برای مثال در سوختگی ناشی از برق، قطع جریان برق؛ در سوختگی با مواد شیمیایی، حذف یا برداشتن ماده شیمیایی و در سوختگیهای عادی برداشتن جسم سوزاننده از روی پوست باید انجام شود.
مرحله بعد خنککردن است. در مرحله خنککردن بهترین ماده آب است. محل سوختگی را با توجه به نوع سوختگی حداقل به مدت ١٠دقیقه زیر جریان آب قرار دهید. تأکید بر این است که حتما باید زیر جریان آب قرار دهید تا جریان آب گرما را به خود بگیرد و رد شود، نه آنکه محل سوختگی را در ظرف آب فرو ببرید.
اولین گام درمواجهه با بیماران سوختگی «توقف روند سوختگی» است.
اولین اقدامی که حین سوختگی باید انجام شود، دورکردن مصدوم از صحنه سوختگی، درآوردن پوشش ناحیه سوختگی و خنککردن ناحیه آسیبدیده است، این اقدام باید سریعا انجام شود تا از عوارض و آسیبهای بعدی پیشگیری شود.
مناسبترین وموثرترین روش برای پایاندادن به روند سوختگی «استفاده از آب» است. (به جز در مواردی که خطر برقگرفتگی) وجود دارد.
باید توجه داشته باشیم که ازآب یخ و یخ جهت پایاندادن به روند سوختگی استفاده نکنیم. استفاده ازاین روشها اگر چه باعث کاهش درد میشود، اما باعث تشدید آسیب بافتها و گردش خون میشود.
تمام لباسها وجواهراتی که فرد بیمار به تن دارد را حذف کنیم. زیرا این موارد یا حرارت را درخود نگه میدارند یا مقداری ازموادی که باعث سوختگی شده است را درلابهلای خود پنهان ساخته، که هم در روند گسترش سوختگی بیمار نقش دارد وهم برای فرد ارایهدهنده مراقبتهای پیشبیمارستانی خطرسازاست.
هرگونه استفاده از پمادها و آنتیبیوتیکهای موضعی نباید استفاده شود، تا زمانی که فرد بیمار به مراکزدرمانی مناسب انتقال داده شود، زیرا درصورت استفاده، به محض ورود بیمار به مراکزدرمانی تمام پوشش آنتیبیوتیک موضعی وپمادها برداشته میشود تا کادردرمان بتوانند درصد سوختگی را به درستی تشخیص دهند.
در انتقال بیماران باید توجه داشته باشیم که بیماران با سوختگیهای جدی باید به مراکزدرمانی انتقال داده شوند که دارای تجهیزات وامکانات مناسب و ویژه باشند.
درصورت امکان، انتقال هوایی فرد مصدوم به مراکزدرمانی مناسب و ویژه را مدنظر داشته باشیم. انتقال اولیه این بیماران باعث میشود که ازمیزان مرگومیر کاسته شود وعوارض به حداقل برسد.
در تمام سوختگیها، بهخصوص اگر تمام یا سطح زیادی از بدن را درگیر کرده باشند، امکان رفتن فرد مصدوم به فاز شوک وجود دارد؛ بنابراین مراقب شوک باشید.
تکه لباسهایی که به بدن ومحل سوختهشده، چسبیده است را سعی نکنید جدا کنید.
تاوها را باز نکنید.
ازروشهای خانگی (خمیردندان، رب گوجهفرنگی، سیبزمینی و...) استفاده نکنید.
هیچگاه هنگام سوختگی اجازه استفاده از موادی مانند سیبزمینی، خمیردندان، زردچوبه، نمک، سفیده تخممرغ، رب گوجهفرنگی، انواع روغنها، یخ و آرد را نداریم؛ زیرا استفاده از این مواد برای درمان سوختگی هیچ پشتوانه علمی ندارند و دلیل آن را میتوان با مثالهایی توضیح داد.
در زمانهای قدیم، آرد یکی از تمیزترین موادی بود که در اختیار مردم قرار داشت. اگر فردی به هنگام پختن نان دچار سوختگی میشد، اولین ماده تمیزی که در اختیار فرد بود و میتوانست درد ناشی از سوختگی را کم کند، آرد بود، چون آوردن آب از چشمه و رودخانه زمان زیادی میبرد؛ بنابراین فرد محل سوختگی را در آرد قرار میداد، ولی درحال حاضر آب با توجه به دردسترسبودن و اینکه میتواند گرمای بدن را گرفته و به سرعت رد کند، بهترین گزینه است؛ بنابراین هیچگاه نباید از موارد فوق برای درمان سوختگی استفاده کرد.
منبع: روزنامه شهروند
انتهای پیام/