به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، با توجه به تولید روز افزون زباله در جهان استفاده از برخی از این زبالههای قابل بازیافت هم میتواند به سلامت محیط زیست کمک کند و هم به جامعه بشری. البته با نگاهی خلاقانه به این موضوع میتوان تحولی نوین در این عرصه داشت.
در همین راستا یک فرد افغانستانی به نام سیدالله کریمی موفق به ساخت رباتی انسان نما با زبالههای قابل بازیافت شده است. وقتی سیدالله کریمی وارد اتاق می شود، چشم های آبی آتنا روشن می شود. وقتی کریمی بازوی خود را صاف میکند، آتنا نیز این کار را میکند. وقتی مشت میزند، سپس انگشتانش را باز میکند، آتنا هم همین کار را می کند.
کریمی بدنه کامل این ربات را از زباله بازیافتی که در خیابان پیدا کرده، ساخته است. او میگوید این ربات را از اشیایی مانند لولههای لوله کشی دور ریخته شده، قطعات یک چاپگر قدیمی، موتورهای کوچک و فرستندههایی که وی از اسباب بازیهای قابل کنترل از راه دور شکسته پیدا کرده، ساخته است.
انگشتان این ربات از دستههای آبی خودتراش شرکت ژیلت، طراحی شده است. او گفت: من برای طراحی این بخش، مسواک را نیز امتحان کردم اما دستههای خودتراش بهترین وسیله بود. او پاها و اندام حرکتی این ربات را از بطریهای پلاستیکی ساخته است. از چرخهای چمدان نیز برای ساخت مفاصل مچ پای آتنا استفاده کرده و برای زانوهای آتنا نیز از قطعات فلزی یک سی دی پلیر استفاده کرده است. اما آتنا بیشتر از یک سرگرمی با استعداد بوده و کریمی که تکنسین ارتوپدی است، آن را ساخته است. کریمی، 52 ساله، ربات خود را در بهار گذشته به پایان رسانده است، اما تا به حال آن را مخفی نگه داشته بود. او آن را آتنا به نام الهه خرد یونان باستان و محافظ شهر نامگذاری کرد.
استعدادهای خارق العاده کریمی در حوزه مهندسی بینظیر است و این استعدادها حاصل دو دهه تلاش او در طراحی، ساخت و نصب اندامهای مصنوعی و تکیهگاههای ارتوپدی مانند براکت و آتل است. به دلیل جنگ طولانی مدت افغانستان، آقای کریمی تجربه زیادی در زمینه آسیبهای پیچیده ارتوپدی داشت. وی گفت: به دلیل زخمی شدن افراد در اثر ضرب گلوله، مین، بمب و بسیاری از موارد پیچیده مانند فلج اطفال که در یونان یافت نمیشود در کشور من تقاضای زیادی برای پروتز وجود دارد.
حالا اما وی به دلیل مهاجرت در یونان کار مورد علاقه خود را به دلایل مختلف به دست نیاورده و خانه نشین شده است. او در رابطه با ساخت این ربات گفت: یک روز که در حال نوشیدن یک بطری دو لیتری کوکاکولا بودم به این فکر افتادم که میتوانم با استفاده از این بطری یک ربات بسازم چون بطریها بسیار ارزان و مناسب هستند. کریمی در نظر داشت رباتی بسازد که بتواند از او برای کمک به کودکان معلول و سازگار کردن آنها به استفاده از "اُرتز" و انجام تمرینات استفاده کند. اَرتاسازه یا اُرتِز به وسیلهای گفته میشود که به عملکرد اندام یا عضو کمک میکند.
او افزود: من میخواستم یک ربات بسازم و در فکر این بودم که چند حسگر را در ارتزها تعبیه کنم تا وقتی کودک زانوی خود را حرکت میدهد، زانوی ربات نیز حرکت کند. من میخواستم ربات راه رفتن، حرکت دست و همه حرکات را تقلید کند. جدا از این موارد حضور یک ربات میتواند یک کودک مجروح را خوشحال کند.
آقای کریمی در حین کار بر روی آتنا، زبان انگلیسی و یونانی را آموخت و سرانجام در یک آزمون واجد شرایط اروپایی موفق شد. او اکنون به عنوان یک تکنسین ارتوپدی شناخته شده است. این روزها او تمرکز خود را برای کسب یک گواهینامه برای ساخت کفیهای کفش نرم معطوف کرده است. وی گفت: این کار به من امکان میدهد پناهندگان دارای معلولیتهای جزئی مانند صافی کف پا یا قوز شست پا یا افراد مبتلا به دیابت که نیاز به کفی نرم دارند را درمان کنم. وی برای انجام این کار به چند دستگاه نیاز دارد و در حال حاضر نیز مشغول ساخت چاپگر سه بعدی از ضایعات است.
گزارش از عاطفه گودینی
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/