به گزارش گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، بازیهای المپیک یا المپیاد ورزشی به جشنواره ورزشی گفته میشود که به عقیده باستان شناسان و تاریخ نویسان در یونان باستان به انجام میرسیده است و در اواخر قرن ۱۹ میلادی ازنو احیا شد. در دوره باستان جشنها در ابتدا جنبه مذهبی داشته و برای ادای احترام به زئوس «پادشاه خدایان یونان» در صحن مربوط به او در المپیا برگزار میشد. در یونان باستان شرکت کنندگان متشکل از مردانی که ثروت و وقت کافی داشتند که به تمرین ورزشی بپردازند بودند. پس از احیا مسابقات در دوران مدرن، تا دهه هفتاد قرن بیستم میلادی شرکت کنندگان حتماً میبایست ورزشکاران غیر حرفهای میبودند؛ ولی در طی دهه هشتاد قرن بیستم، درها به روی ورزشکاران حرفهای هم باز شد. بعد از گذشت سالها از احیا شدن، المپیک تبدیل به معتبرترین و بزرگترین رویداد ورزشی در سراسر جهان شد. امروزه بسیاری از ورزشکاران آرزوی شرکت و مدال آوردن در المپیک را دارند.
یک باستان شناس آلمانی به نام «کورتیوس» در دل تپههای خاموش «المپیا» به کاوش پرداخت و آثار شگفتی را کشف کرد. فکر احیای این بازیها قوت گرفت و با هزاران دشواری مردی شریف، انسان دوست و دانشمند به نام «پیر بارون دوکوبرتن» فرانسوی به کمک دوستان خود در سال ۱۸۸۹ در پاریس همایشی تشکیل داد و اساس بازیهای جدید المپیک را پی نهاد.
بازیهای المپیک با الهام از این نام و این دورهای قهرمانی رسماً از سال۱۸۹۶ در آتن شکل گرفت و پس از آن هر چهارسال یک بار در نقاط مختلف جهان برگزار شده است؛ و فقط سه دوره به دلیل جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم انجام نپذیرفت.
نهضت المپیک نمادهای بسیاری دارد که بیشتر آنها نشان دهنده ایدهها و ایدهآلهای پیِر دو کوبِرتَن هستند. معروف ترین نماد در این میان حلقههای المپیک است. این پنج حلقه در هم بافته شده نمادی از اتحاد میان پنج قاره است. «آمریکا یک قاره محسوب شدهاست». این پنج حلقه در پنج رنگ روی زمینه سفید در پرچم المپیک کشیده شدهاند. رنگهای سفید «رنگ زمینه»، قرمز، آبی، سبز، زرد و سیاه به گونهای انتخاب شدهاست که هر کشوری حداقل یکی از این رنگها را در پرچم ملی خود دارد. پرچم المپیک در سال ۱۹۱۴ انتخاب شد، اما اولین بار دربازی های المپیک آنتورپ به تاریخ ۲۰ دسامبر ۱۹۲۰ برافراشته شد. این پرچم برای هر یک از جشنهای بازیها برافراشته میشود.
آتش المپیک در جایگاه مخصوص المپیک روشن میشود و مشعل آن را دوندگان به صورت امدادی حمل میکنند. این آتش نقش مهمی در مراسم افتتاحیه بازی میکند. با اینکه مشعل از قبل در تاریخ بودهاست، اما حمل امدادی آن از ۱۹۳۶ آغاز شد.
▪ زمان برگزاری مسابقات: ۶ - ۱۵ آوریل ۱۸۹۶
▪ تعداد کشورهای شرکت کننده: ۱۳ کشور
▪ تعداد ورزشکاران: ۳۱۱ نفر
▪ تعداد رشتههای ورزشی: ۹ رشته
▪ تعداد رویدادها: ۴۳ رویداد
▪ رشتههای ورزشی:دو و میدانی، دوچرخه سواری، شمشیربازی، ژیمناستیک، تیراندازی، شنا، تنیس، وزنه برداری و کشتی.
نکته: خاکی بودن پیست ورزشگاه برای ورزشکاران چندان مناسب نبوده است و به علت تندی پیچها دوندگان مجبور بودند برای گذشتن از آن ها سرعت خود را کم کنند.
رده بندی توزیع مدال های اولین دوره بازی های المپیک ۱۸۹۶ آتن انجام شد. کشور یونان یک دوره میزبان بازیهای المپیک بوده است.
▪ زمان برگزاری: ۲۰ - ۲۸ اکتبر ۱۹۰۰
▪ تعداد کشورهای شرکت کننده: ۲۶ کشور
▪ تعداد ورزشکاران: ۱۳۳۰ نفر (۱۳۱۹ مرد، ۱۱ زن)
▪ تعداد رشتههای ورزشی: ۱۷ رشته
▪ تعداد رویدادها: ۷۸ رویداد
▪ رشتههای ورزشی:تیر و کمان، دو و میدانی، کریکت، دوچرخه سواری، سوار کاری، شمشیر بازی، فوتبال، گلف، ژیمناستیک، چوگان، پاروزنی، راگبی، تیراندازی، شنا، تنیس، قایقرانی بادبانی و کروکت.
زنان برای اولین بار اجازه شرکت در بازیها را پیدا کردند تا در دو رشته تنیس و گلف به رقابت بپردازند.
در ورزش ژیمناستیک ورزشکاران سوئد و آلمان، در دوومیدانی دوندگان ایالات متحده آمریکا، در دوچرخهسواری و شمشیربازی و تیراندازی ورزشکاران فرانسوی برتر از دیگران بودند. در نهایت دومین دوره بازی های المپیک در ۲۸ اکتبر ۱۹۰۰ در پاریس به پایان رسید و کشور میزبان با کسب ۲۸ مدال طلا،۴۱ نقره و ۳۲ برنز موفقترین کشور مسابقات بود.
▪زمان برگزاری: ۱ ژوئیه لغایت ۲۳ نوامبر
▪ تعداد کشورهای شرکت کننده: ۱۲ کشور
▪ تعداد ورزشکارن: ۶۸۷ نفر
▪ تعداد رشتههای ورزشی: ۱۴ رشته
▪ تعداد رویدادها: ۸۵ ماده
▪ رشتههای ورزشی:تیروکمان، دو و میدانی، مشت زنی، شمشیرباز ی، فوتبال، گلف، ژیمناستیک، لاکروس، روکیو، پاروزنی، شنا، تنیس، وزنه برداری، کشتی.
جیمزلایت بادی از آمریکا، در رشته دو و میدانی موفق به کسب ۴ مدال (۳ طلا، ۱ نقره) شد. فرانسیسگایلی از آمریکا، در رشته شنا توانست ۴ مدال (۳ نقره، ۱ برنز) به دست آورد.
تدی بیلینگتون دیگر هموطن گایلی توانست در دوچرخه سواری ۴ مدال (۱ نقره، ۳ برنز) به دست آورد. هموطن دیگر او، ری آوری در دو و میدانی ۳ مدال طلا کسب نمود. رامون فونست از کشور کوبا توانست در رشته شمشیربازی ۳ مدال طلاکسب نماید.
آرچی هان و هاری هیلمن هر دو از آمریکا تواسنتنددر رشته دو و میدانی هر یک به ۳ مدال طلا دسترسی پیدا کنند. جوانترین مرد ورزشکار که مدال هم گرفت، هنری ریچاردسون ورزشکار ۱۵ ساله در رشته تیروکمان بود. جوانترین ورزشکاری که مدال طلا نصیب او شد، روبرت هانتر ۱۷ ساله بود. او در رشتۀ گلف این مدال را کسب کرد. مُسن ترین مرد ورزشکار که مدال گرفت، ساموئل دووال آمریکایی با ۶۸ سال سن در رشتۀ تیروکمان بود. مسنترین مردی که مدال طلا گرفت، گالن اسپنسر با ۶۴۵ سال سن در رشتۀ تیروکمان بود. جوانترین زن ورزشکار که مدال گرفت و مدالش طلا بودلیدا هوول از آمریکا در رشتۀ تیروکمان بود.
▪زمان برگزاری: ۲۷ آوریل لغایت ۳۱ اکتبر
▪تعداد کشورهای شرکت کننده: ۲۳ کشور
▪تعداد ورزشکارن: ۲۰۳۵ نفر
▪تعداد رشتههای ورزشی: ۲۱ رشته
▪تعداد رویدادها: ۹۸ ماده
▪رشتههای ورزشی: تیروکمان، دو و میدانی،بوکس، دوچرخه سواری، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیکف هاکی، اسکیت وی یخ، لاکروس، قایقرانی موتوری، چوگان، قایقرانی پارویی، راگبی، تیراندازی، شنا، تنیس، کشتی، قایقرانی بادبانی، جدی پام .
در دو و میدانی، ورزشکاران ایالات متحده با کسب ۶ نشان طلا سرآمد دیگران بودند. ملوین شپارد توانست در دو ماده ۸۰۰ متر و ۱۵۰۰ متر به نشان طلا دست یابد. جان هایس آمریکایی فاتح دوی ماراتن شد. در واترپلو انگلیسیها که خود ابداع کننده این ورزش بودند به مقام قهرمانی رسیدند. آنها در مسابقات فوتبال هم به مقام قهرمانی دست یافتند. اوج موفقیت ورزشکاران بریتانیا در تنیس بود که هر شش مدال طلای زنان و مردان بر گردان آنها قرار گرفت. چهارمین دوره بازیهای المپیک با صدرنشینی میزبان در جدول توزیع مدالها در ۳۱ اکتبر ۱۹۰۸ به پایان رسید.
اسکیت روی یخ برای اولین بار در برنامه بازیهای المپیک ۱۹۸۰ لندن قرار گرفت، زیرا در آن زمان بازیهای المپیک زمستانی هنوز برگزار نمیشد.
▪زمان برگزاری: ۵ مه لغایت ۲۲ ژوئیه
▪تعداد کشورهای شرکت کننده: ۲۸ کشور
▪تعداد ورزشکارن: ۲۵۴۵ نفر
▪تعداد رشتههای ورزشی: ۱۳ رشته
▪تعداد رویدادها: ۱۰۲ ماده
▪رشتههای ورزشی: دو و میدانی، دوچرخه سواری، سوارکاری، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیک، پنجگانۀ مدرن، قایقرانی پارویی، تیراندازی، شنا، تنیس، وزنه برداری، کشتی، قایقرانی بادبانی.
برای اولین بار در این دوره از بازی های المپیک از زمان سنج الکترونیک و سیستم صوتی استفاده شد که به کارایی المپیک و حرفه ای تر شدن برگزاری بازی ها کمک شایانی کرد.
در دوومیدانی، ایالات متحده با کسب شانزده مدال طلا بالاتر از فنلاند با ۶ طلا و میزبان با ۴ مدال طلا قرار گرفت. در این رشته رالف کرایگ از ایالات متحده فاتح دوهای ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر شد.
در شمشیربازی، اروپاییها موفق بودند و مجارستان، ایتالیا و بلژیک پنج نشان طلای در نظر گرفته شده را تقسیم نمودند. در ژیمناستیک ایتالیاییها با درخشش آلبرتو براگلیا موفقتر از سایرین بودند. مسابقات کشتی آزاد در برنامه بازیها نبود و تنها کشتی فرنگی برگزار گردید که کشتیگیران فنلاند ۳ مدال طلا از ۴ مدال طلا را کسب نمودند تا قهرمان کشتی المپیک شوند.
در رقابت های شنا، جرج هاجس از کانادا موفق به قهرمانی در دو ماده ۴۰۰ متر و ۱۵۰۰ متر آزاد شد و والتر بات از آلمان هم با کسب دو نشان طلا دیگر شناگر موفق این دوره از بازی ها بود.
بازیهای المپیک تابستانی ۱۹۱۶ که با نام رسمی بازیهای المپیاد ششم قرار بود به عنوان یک رویداد چندورزشی در شهربرلین، آلمان برگزار شود که به علت جنگ جهانی اول لغو شد.
▪زمان برگزاری: ۲۰ آوریل لغایت ۱۲ سپتامبر
▪تعداد کشورهای شرکت کننده: ۲۹ کشور
▪تعداد ورزشکارن: ۲۶۶۹ نفر (۲۵۹۱ مرد- ۷۸ زن)
▪تعداد رشتههای ورزشی: ۲۱ رشته
▪تعداد رویدادها: ۱۵۰ ماده
▪رشتههای ورزشی: تیروکمان، دو و میدانی، مشت زنی، دوچرخه سواری،سوارکاری، شمشیر بازی، فوتبال، ژیمناستیک، هاکی، هاکی روی یخ، اسکیت روی یخ، پنجگانۀ مدرن، چوگان، قایقرانی پارویی، راگبی، تیراندازی، شنا، تنیس، وزنه برداری کشتی، قایقرانی بادبانی.
در هفتمین المپیک از کشورهای اتریش، آلمان، مجارستان و ترکیه برای شرکت در بازی ها دعوت نشده بود، با این حال، 29 کشور، ورزشکاران خود را به بازی ها اعزام کردند.
به این ترتیب، هفتمین دوره بازهای المپیک پس از یک وقفۀ ۸ ساله با موفقیت به پایان رسید؛ اگرچه با توجه به مسائل جنگ و موضوعهای سیاسی، بعضی از کشورهای صاحب ورزش در آن روز در این دوره حضور نداشتند. از موارد قابل توجه این که کشور ژاپن به عنوان اولین کشور آسیایی، مدال المپیک را تصاحب کرد و با دو مدال نقره در مکان هفدهم جدول رده بندی قرار گرفت.
▪زمان برگزاری: ۴ مه لغایت ۲۷ ژوئیه
▪تعداد کشورهای شرکت کننده: ۴۴ کشور
▪تعداد ورزشکارن: ۳۰۹۲ نفر (۲۹۵۶ مرد- ۱۳۶ زن)
▪تعداد رشتههای ورزشی: ۱۸ رشته
▪تعداد رویدادها: ۱۲۴ ماده
▪رشته های ورزشی : دو و میدانی، بوکس، دوچرخه سواری، سوارکاری، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیک، هاکی، پنجگانه مدرن، چوگان، قایقرانی پارویی، راگبی، تیراندازی، شنا، تنیس، وزنه برداری، کشتی، قایقرانی بادبانی.
▪زمان برگزاری:۲۰ آوریل لغایت ۱۲ سپتامبر
▪زمان برگزاری: ۱۷ مه لغایت ۱۲ اوت
▪تعداد کشورهای شرکت کننده: ۱۶ کشور
▪تعداد ورزشکارن: ۳۰۱۴ نفر (۲۷۴۴ مرد- ۲۹۰ زن)
▪تعداد رشتههای ورزشی: ۱۴ رشته
▪تعداد رویدادها: ۱۰۹ ماده
▪رشتههای ورزشی:دو و میدانی، مشت زنی، دوچرخه سواری، سوارکاری، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیک، هاکی، پنجگانه مدرن، قایقرانی پارویی، شنا، وزنه برداری، کشتی، قایقرانی بادبانی.
نهمین دوره بازیهای المپیک زمستانی ۱۹۲۸ سنت موریتز
▪زمان برگزاری: ۱۱ فوریه لغایت ۱۹ فوریه
استادیوم اصلی میزبان مسابقات اسکیت روی ، هاکی روی یخ و اسکیت سرعت بود. اسکلت برای اولین بار در Cresta Run برگزار شد. Bobsleigh در اجرای باب برگزار شد. سنت موریتز خود به عنوان محل اسکی کراس کانتری و قسمت کراس کانتری از مسابقات ترکیبی نوردیک خدمت می کرد. آب و هوا در این بازی ها دو رویداد را ارائه داد و بزرگترین حاشیه پیروزی در تاریخ المپیک را برای یکی ایجاد کرد و دیگری را لغو کرد.
▪زمان برگزاری: ۳۰ ژوئیه لغایت ۱۴ اوت
▪تعداد کشورهای شرکت کننده: ۳۷ کشور
▪تعداد ورزشکارن: ۱۴۰۸ نفر (۱۲۸۱ مرد- ۱۲۷ زن)
▪تعداد رشتههای ورزشی: ۱۴ رشته
▪تعداد رویدادها: ۱۱۷ ماده
▪رشتههای ورزشی: دو و میدانی، مشت زنی، دوچرخه سواری، سوارکاری، شمشیربازی، ژیمناستیک، هاکی، پنجگانۀ مدرن، قایقرانی پاروئی، تیراندازی، شنا، وزنه برداری، کشتی، قایقرانی بادبانی
دهمین دوره بازیهای المپیک زمستانی ۱۹۳۲ لیک پلاسد
▪زمان برگزاری: ۴ فوریه لغایت ۱۵ فوریه
بازیهای المپیک زمستانی ۱۹۳۲ در شهر لیک پلاسید در کشور آمریکا برگزار شد.
در این دوره از بازیها آمریکا با ۶ طلا، ۴ نقره و ۲ برنز مقام اول این رقابتها را به دست آورد. کانادا با ۴ طلا، ۴ نقره و ۷ برنز مقام دوم را کسب کرد و تیم نروژ با ۳ طلا، ۴ نقره و ۳ برنز به مفام سوم رسید است. تیم ایران در این دوره از بازیها حضور نداشتهاست.
انتهای پیام/