نرگس جوزدانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تغذیه مناسب بانوان شیرده اظهار کرد: مادران باید چند روز قبل از شروع دوران شیردهی برخی از مواد غذایی مانند: انواع حبوبات و لبنیات را حذف کنند؛ چرا که آن ها نفاخ هستند و می توانند باعث تشدید بیقراری و گریه در کودک شوند.
او افزود: از آن جایی که گوارش کودک در ابتدا کامل نیست؛ بنابراین توصیه ابتدایی این است که مادران یک الی دو ماه اول شیردهی خود حتما رژیم پایه ای بیمارستانی داشته باشند، یعنی از غذاهای کاملا پخته شده و سبزیجات پخته شده استفاده کنند و به هیچ عنوان شیر و لبنیات مصرف نکنند.
جوزدانی تصریح کرد: مادران شیرده باید مکمل های غذایی خود را که در دوران بارداری مصرف می کردند در دوران شیردهی هم ادامه دهند و از مصرف حبوبات تا یک الی دو ماه اول مصرف کنند تا میزان کولیک کودک به حداقل برسد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: رژیم پایه بیمارستانی به اینصورت است که افراد از غذاهای سرخ شده به هیچ عنوان استفاده نکنند و لبنیات را کنار بگذارند و حبوبات را کامل حذف کنند و سبزیجات پخته بخورند.
جوزدانی گفت: مادران شیرده باید از میوه های پخته شده مانند کمپوت استفاده کنند، ترجیحا باید کمپوت ها را خودشان تهیه کنند، اما اگر اضافه وزن یا دیابت نداشتند، می توانند به راحتی آن ها را از بیرون بخرند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد: این راهکار تا حد زیادی به کودکان کمک می کند که بعد از دریافت شیر مادر دچار کولیک نشوند، همچنین موادی در سبزیجات مانند بادمجان حتی به صورت پخته شده می تواند نفاخ باشد؛ بنابراین مادران شیرده باید از مصرف ن پرهیز کنند.
جوزدانی گفت: نخود فرنگی و ذرت ترکیبی از کربوهیدرات ها و سبزیجات است که حتی به صورت پخته شده می تواند مادران شیرده را اذیت کند؛ بنابراین مادران شیرده بایستی سبزیجات پخته ای مانند: کدو، هویج، گوجه فرنگی و ... مصرف کنند. چرا که آن ها کمتر باعث ایجاد نفخ و حساسیت برای مادران خواهند شد.
او افزود: بعد از رعایت تمامی این موارد مادران بایستی به صورت آهسته و به تدریج ترکیبات را وارد رژیم غذایی خود کنند، یعنی برای مصرف لبنیات در ابتدا از پنیر و ماست استفاده کنند و سپس بعد از دو ماه شیر را در برنامه غذایی خود جای دهند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه مادران شیرده از عدس معمولی، عدس قرمز و ماش می توانند بعد از دو ماه شیردهی استفاده کنند، تاکید کرد: مادران در ابتدا می توانند عدس بخورند و سپس مابقی حبوبات را در برنامه غذایی خود قرار دهند، همچنین آن ها می توانند در ابتدا از میوه های پخته شده و سپس از میوه هایی مانند: سیب، موز، انبه و ... استفاده کنند.
جوزدانی درباره کاهش وزن مادران در دوران شیردهی اظهار کرد: مادران شیرده از ابتدای شیردهی باید تحت مراقب های دکتر باشند تا بتوانند وزن خود را کاهش دهند و از کم شدن شیر خود جلوگیری کنند.
او گفت: مادران شیرده می توانند تحت نظر مشاور و متخصص تغذیه هر ماه 2 الی 3 کیلو وزن کم کنند. همچنین مادران شیرده بایستی قبل و بعد از شیدهی حتما آب بنوشند و این نکته بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که حجم زیادی از شیر مادران را آب تشکیل می دهد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد: مادران شیرده باید از مصرف قهوه، چای پر رنگ و نوشیدن های کافئین دار و الکل خودداری کنند؛ چرا که باعث کاهش حجم شیر و بیقراری و بی خوابی نوازدشان خواهد شد.
او افزود: خواب کافی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار برای مادران شیرده و کودکان آن هاست؛ چرا که باعث می شود شیردهی مناسبی داشته باشند. همچنین مکیدن موثر کودک در افزایش شیردهی تاثیرزیادی خواهد گذاشت؛ بنابراین مادرانی که قصد کاهش وزن دارند باید استراحت کافی را در دستور کار خود قرار دهند.
انتهای پیام/