تخم مرغ یکی از معدود غذا‌های کامل طبیعی است که نیاز‌های بدن را به طور متعادل تأمین می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، فاطمه شفیعی کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه تخم مرغ یکی از معدود غذا‌های کامل طبیعی است که نیاز‌های بدن را به طور متعادل تأمین می‌کند، اظهار کرد: تخـم مرغ دارای پروتئین با کیفیت بالا (دارای تمام ۹ اسید آمینه ضروری) و مقادیر قابل توجهی از ویتـامین هـا و مـواد معـدنی ضروری است.

او ادامه داد: علاوه بر این، «کولین» موجود در تخم مرغ صرف نظر از تأثیر قابل توجه بر روی عملکرد مغـز و سیسـتم عصـبی بـرای رشـد و نمـو جنین، کودک و همچنین تقویت حافظه، بر روی سلامت قلب و عروق نیز موثر است.

شفیعی گفت: از آنجا که تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین‌های گروه B به ویژه B ۱۲ نیز هست، اهمیت عمده‌ای در روند تبدیل «هموسیستئین» به مولکول‌های بی خطر دارد.

او افزود: «لوتئین» و «گـزانتین» زرده تخم مرغ با بیشترین میزان تأثیرگذاری در مقایسه با سایر غذا‌های حاوی این مواد یا مکمل ها، از تحلیل رفتن لایه «ماکولا» در شـبکیه و نابینائی ناشی از آن در سالخوردگی جلوگیری می‌کند.

اجزای ترکیبی تخم مرغ و عوارض ناشی از کمبود هر یک در بدن

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اضافه کرد: عمده‌ترین ویژگی تخم مرغ و وجه تمایز آن نسبت به سایر مواد غذایی، ترکیب پروتئینی و مواد مهم موجود در آن نظیر کولین، لوتئین و گزانتین و تولید بسیار کم انرژی در حدود ۷۶ کیلوکالری است.

پروتئین تخم مرغ

شفیعی بیان کرد: تخم مرغ حاوی کامل‌ترین پروتئین و با بالاترین قابلیت جذب و دارای بیشترین اسید آمینه‌های ضروری برای بدن در مقایسه با سایر مواد پروتئینی از قبیل گوشت، شیر، مرغ و ماهی است.

او تصریح کرد: پروتئین تخم مرغ، هم در سفیده و هم در زرده آن وجود داشته که نسبت آن‌ها ۶۰ درصد به ۴۰ درصد است.

ترکیبات تخم مرغ

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز افزود: به دلیل کیفیت بالای پروتئین تخم مرغ، این ماده نقش مهمی در ایجاد سیری، به ویژه برای وعده صبحانه دارد و به همین دلیل باعث کاهش وزن می‌شود؛ زیرا علاوه بر القای احساس سیری، میزان کالری بسیار کمی تولید می‌کند.

او بیان کرد: پروتئین تخم مرغ از تحلیل توده عضلانی در طول سالخوردگی جلوگیری و یا آن را کاهش می‌دهد و در هنگام کاهش وزن نیز قوام بافت عضلانی را حفظ می‌کند.

کربوهیدرات‌ها

شفیعی با بیان اینکه کربوهیدرات ها، منابع مهم انرژی را در غذا تشکیل می‌دهند، افزود: کربو هیدرات‌ها به مواد پرانرژی تجزیه می‌شود و انرژی لازم را در بدن ایجاد می‌کند.

او گفت: تخم مرغ با دارا بودن حداکثر ۶ دهم گرم کربو هیدرات در این خصوص نقش چندانی نداشته و قالب ویژگی آن بر پایه پروتئین بسیار ارزشمند آن استوار است.

چربی

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه ترکیب چربی تخم مرغ به صورت یک سوم اشباع شده و دو سوم غیر اشباع است، تصریح کرد: تخم مرغ با دارا بودن پنج گرم چربی کل که حدودیک و ۶ دهم گرم آن به صورت اشباع شده است تنها ۷۶ کیلوکالری انرژی تولید می‌کند که این نکته از ویژگی‌های بارز تخم مرغ است.

ویتامین‌ها

او با بیان اینکه ویتامین‌ها مواد آلی با ترکیبات پیچیده‌ای هستند که به مقدار کم در حیوانات و گیاهان وجود دارند، اضافه کرد: ویتامین‌ها نقش عمده‌ای در سوخت و ساز طبیعی مواد در بدن به عهده دارند.

شفیعی افزود: تخم مرغ حاوی ویتامین‌های مهم و موردنیاز بدن از جمله ویتامین‌های A,D,E,B ۶,B ۱۲، اسید فولیک، ریبوفلاوین و به ویژه کولین است و به لحاظ داشتن ویتامین‌های مختلف، منبع غذایی مغذی و مناسبی برای تأمین نیاز‌های بدن است.

او ادامه داد: علاوه بر «ریبوفلاوین» که اغلب در سفیده موجود است، تمامی ویتامین‌های تخم مرغ در زرده آن وجود دارند.

ویتامین A

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: ویتامین A از ویتامین‌های محلول در چربی است مقدار آن در تخم مرغ ۲۴۴ واحد بین المللی است.

او گفت: عوارض ناشی از کمبود ویتامین A، شب کوری، ناراحتی چشمی (خشک شدن موکوس چشم) و کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماری‌های عفونی است.

ویتامین های تخم مرغ

ویتامین B ۲

شفیعی با بیان اینکه تخم مرغ منبع خوبی برای تأمین ویتامین B ۲ بدن است، اضافه کرد: این ویتامین از ویتامین‌های محلول در آب است و در سفیده تخم مرغ به مقدار زیاد وجود دارد.

او با بیان اینکه مقدار ویتامین B ۲ در یک عدد تخم مرغ متوسط ۲۴ صدم میلی گرم است، افزود: عوارض ناشی از کمبود ویتامین B ۲، التهاب بدن، خشک و پوسته پوسته شدن پوست اطراف دهان، گوش و بینی است.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: در صورت کمبود شدید این ویتامین در بدن، در بینایی اختلال ایجاد می‌شود.

ویتامین B ۱۲

شفیعی اضافه کرد: یکی از عناصر ضروری برای تشکیل گلبول قرمز خون ویتامین B ۱۲ است که در بافت‌های بدن حیوانات و شیر و تخم مرغ یافت می‌شود.

او تصریح کرد: مقدار ویتامین B ۱۲ در یک تخم مرغ ۶۵ صدم میکروگرم است در حالی که مقدار نیاز بدن افراد بالغ ۳ میکروگرم در روز است.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: عوارض ناشی از کمبود ویتامین B ۱۲، کم خونی و خستگی و اختلالات سیستم عصبی است.

ویتامین D

او ادامه داد: ویتامین D از ویتامین‌های محلول در چربی و برای جذب، تعادل و تثبیت کلسیم و فسفر در بدن عنصری ضروری است.

شفیعی با بیان اینکه شیر، کره، تخم مرغ و جگر حاوی مقدار کافی ویتامین D است، افزود: عوارض ناشی از کمبود ویتامین D، نرمی استخوان در کودکی و پوکی استخوان در میانسالی و کهنسالی است.

او با بیان اینکه مصرف روزانه ویتامین D در افراد بالغ ۰۰۲۵/۰ میلی گرم توصیه می‌شود، اضافه کرد: یک تخم مرغ حاوی ۱۸ واحد بین المللی ویتامین D است.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه ویتامین E از ویتامین‌های محلول در چربی و مقدار آن در تخم مرغ ۴۸ صدم میلی گرم است، گفت: عوارض ناشی از کمبود ویتامین E، نازایی، عقیم شدن و ضعف عضله قلب است.

او ادامه داد: این ویتامین اثر درمانی و پیشگیری کننده از بیماری‌های عروق کرونر، سرطان سینه، سرطان ریه، آترواسکلروز، دیابت و التهاب و آسیب‌های ورزشی است.

کولین

شفیعی افزود: تخم مرغ یکی از منابع مهم کولین است و پس از جگر گاو دومین منبع مهم و غنی از آن است که نقش بسیار مهمی در تکامل مغز جنین و نوزاد دارد و به همین دلیل خوردن تخم مرغ در دوران بارداری و شیردهی توصیه جدی می‌شود.

او تصریح کرد: همچنین مصرف کافی کولین برای دختران در دوران رشد و بلوغ با کاهش احتمال بروز سرطان سینه در بزرگسالی آن‌ها همراه است.

تخم مرغ

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: به طور خاص، خوردن یک عدد تخم مرغ در روز با حدود ۲۳ درصد کاهش ضایعات مغزی و نخاعی جنین و ۱۸درصد کاهش احتمال سرطان سینه همراه است؛ به ویژه وقتی که همراه با میوه و سبزی مصرف شود.

او با بیان اینکه کولین تخم مرغ در داخل زرده آن به صورت ماده‌ای به نام «لیسیتین» یافت می‌شود، اضافه کرد: دو عدد تخم مرغ با تأمین دست کم ۲۵۰ میلی گرم کولین حدود ۵۰ درصد نیاز روزانه یک مادر باردار و شیرده را تأمین می‌کند.

لوتئین و گزانتین

شفیعی با بیان اینکه لوتئین و گزانتین از دسته مواد بسیار مهم و ضروری برای سلامت چشم است، گفت: بدن انسان قادر به ساخت این دو ماده نیست، بنابراین باید از طریق غذا آن را دریافت کند که به دلیل اینکه تخم مرغ از منابع بسیار مهم و غنی این مواد است به مصرف منظم آن توصیه می‌شود.

او ادامه داد: ثابت شده است تخم مرغ ۱۵ درصد نیاز روزانه یک فرد را در این رابطه تأمین کرده که حدود ۱۰۰ درصد آن جذب بدن می‌شود.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: اگرچه سبزی‌های تیره رنگ مثل اسفناج بیشتر از تخم مرغ حاوی این دو ماده هستند، ولی جذب بدنی این مواد از طریق تخم مرغ بسیار بیشتر است؛ بنابراین زرده تخم مرغ غنی‌ترین و مهم‌ترین منبع تأمین این مواد محسوب می‌شود.

او ادامه داد: این دو ماده با کمک به ساخت رنگدانه در ناحیه ماکولای شبکیه چشم باعث فیلتر کردن اشعه‌های UV طبیعی و مصنوعی در چشم و در نتیجه حفاظت چشم از آسیب می‌شوند و با عمل آنتی اکسیدانی خود از آسیب رادیکال‌های آزاد به سلول‌های چشم جلوگیری می‌کنند.

شفیعی گفت: به همین دلیل ثابت شده است که مصرف زرده تخم مرغ، اسفناج و کلم بروکلی می‌تواند سبب بیش از ۲۰درصد کاهش احتمال بروز کاتاراکت و بیش از ۴۰درصد کاهش احتمال بروز آسیب شبکیه چشم و کوری در سالخوردگی شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار